Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy to dobre miejsce ale spróbuje- hoduje owce i kozy i poszukujękogoś, kto legalnie przerobi mi w ramach usługi regularne partie(dziś nie wiem jeszcze jakie- zależy od zapotrzebowania) jagnięciny i koziny głównie na najwyższej jakości wedliny wędzone, suche- ewentualnie zdam się na inne sugestie ale raczej wyroby, które dadzą się dłużej przechowywać.

Poszukuję kogoś do stałej współpracy w tym zakresie- ze względów logistycznych raczej centrum Polski.

Mój e-mail-    hyzio@poczta.onet.pl , tel 602728686

Ekologiczne gospodarstwo rolne- hodowla owiec i kóz
www.piesfarmerski.pl

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10910-zlec%C4%99-us%C5%82ug%C4%99-wyrobu-w%C4%99dlin-z-koziny-jagni%C4%99ciny/

Poszukaj fachowca , ktory robił wyroby z tego miesa ,nie zdaj sie czasem na lokalnych masarzy pracujacych na na tzw.swinibiciach , proba wykonania przez takiego lokalnego fachowca z miescowosci mojego brata , wyrobów z kozliny skonczyła sie fiaskiem kielbasa podeszala woda po wedzeniu , rozpdała sie , nie nadawała sie do niczego , fachowiec poszedł na łatwizne i zrobił kiełnase  mieszajac podgarle z kozlina 1 : 1  .Proponuje Ci byś sam na poczatek wyrobił sobie zdanie- wyobrażenie ,  jakie wyroby chcesz miec , mięso jest trudne  cude i scigniste , sam szukałem literatury i przepisów jest niewiele .Powodzenia 

Wojciech Pacan

Z koźliną trzeba postępować tak jak z dziczyzną, a konkretnie z sarniną. Musisz tylko pamiętać, że jest bardziej " wiążące" a najlepiej to zrobić sobie wpierw próbę na małej ilości.

Ps.

Nie mogę sobie wyobrazić jak może sie rozpadać taka kiełbasa. Przypadek opisany przez Pacana W. świadczy o bożal sie boże majstrze. Powodzenia.

dzięki, dlatego właśnie z tym tematem wychodzę tutaj, gdzie liczę na pomoc- mam do wyboru załozyć mały zakładzik w ramach MOLu tylko na przerób własnych zwierząt i samemu próbować się uczyć itd........co wydaje mi się nierealne(nie zakładzik, bo ten temat znam ale własnoręczny wyrób) albo zlecić to komuś a u siebie mieć tylko sklepik i przechowalnie- a wszystko i imie marzenia o bezposredniej sprzedaży efektów własnej pracy, bo jak widzę drogę jagnieciny  na stoły konsumenta- przez te wszystkie pośrednie etapy na których zwieksza się jej wartość :) to mnie zalewa, a troche tego mam rocznie

www.piesfarmerski.pl

@krzysztofk9, a może sprzedajesz mięso? Jeśli tak to podaj proszę jakieś ceny i gdzie bardziej dokładnie są okolice Łowicza?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

dzięki, dlatego właśnie z tym tematem wychodzę tutaj, gdzie liczę na pomoc- mam do wyboru załozyć mały zakładzik w ramach MOLu tylko na przerób własnych zwierząt i samemu próbować się uczyć itd........

wyjasnij prosze skrót MOL , i jesli mozesz wskazac przepisy dotyczace przerobu wlasnych zwierzat ,to bardzo prosze .Pozdrawiam

Wojciech Pacan

Koledze chodzi o warunki prowadzenia działalności gospodarczej przy gospodarstwie Marginalna Ograniczona Lokalnie 

http://www.wetgiw.gov.pl/files/4134_Prowadzenie-produkcji-i-sprzedazy-prod.-poch.-zwierzecego-wyprod.-w-gosp.-MOL.doc

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

@krzysztofk9, a może sprzedajesz mięso? Jeśli tak to podaj proszę jakieś ceny i gdzie bardziej dokładnie są okolice Łowicza?

Tk, sprzedaję- zarówno jagnięcinę jak kozine młodą w cenie 25 zł/kg, większe sztuki około roku 20 zł/kg, a MOL to tak jak "roger" pisze działalność marginalna, ograniczona lokalna- według tej ustawy można prowadzić przerób i sprzedaż przy stosunkowo prostych wymaganiach wet.

www.piesfarmerski.pl

Tk, sprzedaję- zarówno jagnięcinę jak kozine młodą w cenie 25 zł/kg, większe sztuki około roku 20 zł/kg, 

To półtusze czy całe tusze? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

raczej całe ale to nie są duże tusze- z jagnięcia 25 kg tusza ma raptem 8-9 kg

www.piesfarmerski.pl

• Maxell zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.