lesniak Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Stycznia 2015 (edytowane) Śledź w zalewie wiśniowej - jest to potrawa wigilijna robiona na Pałukach już w okresie międzywojennym.1 kg śledzi pełnych solonych1/ 2 litra wiśni w occie razem ze sokiem2 cebule1 szk. wody1 - 2 łyżki cukruWykonanie :Śledzie wyfiletować i wymoczyć pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Do wiśni z sokiem dolać wody i doprawić cukrem aby smak był słodko - kwaśny.Śledzie włożyć do miseczki posypać cebulą i zalać zalewą wiśniową, pozostawić do następnego dnia. Edytowane 15 Stycznia 2015 przez abratek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10912-kuchnia-pa%C5%82ucka-%C5%9Bledz-w-zalewie-wi%C5%9Bniowej/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Stycznia 2015 1/ 2 litra wiśni w occie razem ze sokiem A można jeszcze prosić o przepis na te wiśnie w occie? chodzi mi o proporcje zalewy. Może masz gdzieś taki przepis. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10912-kuchnia-pa%C5%82ucka-%C5%9Bledz-w-zalewie-wi%C5%9Bniowej/#findComment-397055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 15 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Stycznia 2015 Anuś mówisz i masz zaraz dodam... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10912-kuchnia-pa%C5%82ucka-%C5%9Bledz-w-zalewie-wi%C5%9Bniowej/#findComment-397056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Stycznia 2015 (edytowane) chodzi mi o proporcje zalewy Tu musi być zdecydowana zalewa Aniu ja daje 50/50 a cukru jak kto lubi ale też sporo 1/2 lub 1/3 masy owoców ... Standardem jest cynamon i goździki Edytowane 15 Stycznia 2015 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10912-kuchnia-pa%C5%82ucka-%C5%9Bledz-w-zalewie-wi%C5%9Bniowej/#findComment-397057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 15 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Stycznia 2015 (edytowane) Ja mam taki przepis dostałem go od mojej koleżanki.Wiśnie w occieSkładniki :1 kg wiśni70 dkg cukru1 szk. octu winnego lub 6 % spirytusowegoKilka goździkówkawałek cynamonuWykonanie :Ugotować zalewę z octu , cukru cynamonu i goździków. Włożyć nie drążone wiśnie zagotować i wyszumować. Włożyć do dużego słoja zamknąć odstawić na 3 dni, po tym czasie zlać płyn do garnka gotować na małym ogniu ok 20 min. Wiśnie przełożyć do słoików zalać syropem octowym zamknąć.Pasteryzować 20 min, wyjąc pozostawić do wystudzenia.Tak samo można zrobić czereśnie i niedojrzały agrest. Edytowane 15 Stycznia 2015 przez lesniak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10912-kuchnia-pa%C5%82ucka-%C5%9Bledz-w-zalewie-wi%C5%9Bniowej/#findComment-397058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Stycznia 2015 Śledź w zalewie wiśniowej - jest to potrawa wigilijna robiona na Pałukach już w okresie międzywojennym. Wigilia niedawno byla, ale jak będą wiśnie to się zrobi. Leśniak dzięki za ten przepis Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10912-kuchnia-pa%C5%82ucka-%C5%9Bledz-w-zalewie-wi%C5%9Bniowej/#findComment-397288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Stycznia 2015 Co prawda nie mam wiśni, ale mam słodko-kwaśne śliwki w occie mojej mamy, są obłędne J i chyba spróbuję w ten weekend i zrobię mały słoiczek na próbę takiego śledzika, ale ze śliwkami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10912-kuchnia-pa%C5%82ucka-%C5%9Bledz-w-zalewie-wi%C5%9Bniowej/#findComment-397292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Stycznia 2015 Bardzo,bardzo ciekawy przepis.Jak tylko nastanie sezon wiśniowy przystępuję do realizacji.Na razie oba przepisy /na wiśnie i śledzie/ do zeszytu z przepisami trafiły. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10912-kuchnia-pa%C5%82ucka-%C5%9Bledz-w-zalewie-wi%C5%9Bniowej/#findComment-397302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.