Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem coś takiego u swojego dostawcy. Uważam, że warte zwrócenia uwagi i pogłówkowania, jakby to można zrobić "lepiej", bo przecież Polak potrafi.

 

post-51023-0-05474400-1423041796_thumb.png

 

Wykonane z perforowanej nierdzewki. Zasada labiryntu. Umocowanie na świeczkę do rozpoczęcia procesu zadymiania. Później należy ja usunąć. Piszą, że wsadu starczy na 2o godzin zimnego dymu, czyli jeden rządek na około cztery.

 

post-51023-0-42575700-1423042042_thumb.png

 

Może jeszcze wymiary : 20 x 20 x 5 wszystko w centymetrach.

 

Chcą za to cudo 30,oo €, czyli około 130,oo PLN

Edytowane przez dyzio

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Gdzieś na forum już ten patent był pokazany, ale nie pamiętam w jakim temacie. Pomysł ciekawy i wart zastosowania na przykład podczas wiosny gdzie temperatury zewnętrzne już podchodzą wyżej... coś w rodzaju "bezzasilanego dymo generatora"  na pewno warte uwagi!!

Tylko pamiętajmy najpierw o wygrzaniu komory przed odpaleniem tego ustrojstwa  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-402306
Udostępnij na innych stronach

To taki trochę inny generator dymu. Do tego jeszcze grzałka od grilla stołowego i można odpalać. :thumbsup:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-402331
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
@dyzio Moglbys podac link do sklepu z tym klimatem? Dzieki. ;) Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-420656
Udostępnij na innych stronach

Znalazlem na ebayu za 29,99 euro ;)http://www.ebay.de/itm/321279008959?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&fromMakeTrack=true Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-420657
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Mam zamiar zrobić taki generator samemu, mam trochę siatki aluminiowej z drobnymi oczkami (chyba używana np. do tuningowania grilla w aucie), którą bym wykorzystał. Materiał się dobrze gnie, więc zrobienie z niego "zadymiacza" wydaje się w miarę proste. Zobaczymy w praniu.

 

Pytanie: czy aluminium może wejść w jakąś niezdrową reakcję z żarzącymi się zrębkami, w odróżnieniu od stali nierdzewnej użytej w linkowanych produktach. :question:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-422701
Udostępnij na innych stronach

Rok temu wstawilem juz temat o takim urzadzeniu, ktore bardzo latwo mozna zrobic w domowych warunkach i za "malucka" kase..

Tu link: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10066-generator-dymu-do-zimnego-w%C4%99dzenia-uniwersalny/

:)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-422702
Udostępnij na innych stronach

Rok temu wstawilem juz temat o takim urzadzeniu, ktore bardzo latwo mozna zrobic w domowych warunkach i za "malucka" kase..

Tu link: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10066-generator-dymu-do-zimnego-w%C4%99dzenia-uniwersalny/

:)

 

O właaśnie :)  Dzięki!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-422708
Udostępnij na innych stronach

Pomysl nie jest moj. Podpatrzylem go na niemieckich forach i wstawilem na nasze, aby ludzie nie kupowali specjalnych generatorow/przystawek zimnego wedzenia  do wedzarek typu Borniak albo Bradley itp.. Naprawde szkoda tak sporej kasy..!

------------------------------

 

Dlugosc zarzenia zalezy od dlugosci i szerokosci "wykontowanych" profili generatora. Ten, ktory podalem, ma dlugosc dymienia do 12 godzin, ale tez trzeba zwrocic uwage na rozdrobnienie i granulacje zrebek.

Czym mniejsze tym leprze i dluzej dymia.. Przy napelnieniu takiego generatora trzeba drobne zrebki troszeczke "ubic". a rzecza jeszcze wazniejsza jest aby woda kondensacyjna nie kapala bezposrednio na to urzadzenie..Wystarczy uzyc alu tacki nad takim generatorem..

Dalej jest wazne, aby calosc nie stala bezposrednio na dnie wedzarki, tylko na jakims podwyzszeniu, tak aby doplyw powietrza byl rowiez zagwarantowany pod generatorkiem podczas spalania..

Scianki pomiedzy rowkami powinne byc od siebie oddzielone grubszym materialem, bo inaczej przez te szparki zar przejdzie obok i zacznie zarzyc nastepny odstep, co skroci czas zimnego wedzenia..

Grubsze zrebki mozna wymieszac z drobnymi  w skali 1 do 3.. Ale gwaranci nie daje.

 

Moge wstawic kilka filmikow ktore pokazuja proces odpalanie i wedzenia z tym ustrojstwem..  :)

 

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-422762
Udostępnij na innych stronach

Właśnie skończyłem  budowę dymogeneratora. Zdjęcia pomogły, jeszcze raz dziękuję. Ostateczny kształt wybrałem w formie labiryntu - spirali do środka. Zdjęć nie zamieszczam bo to mocna amatorka, ale nie będzie Niemiec pluł nam w twarz. Jutro wypróbuję prototyp. Nie mam wprawdzie zrębek, ale  zmielę w rozdrabniarce parę gałęzi jabłoni i wiśni i zobaczę czy uwędzą coś na zimno. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-422769
Udostępnij na innych stronach

ale nie będzie Niemiec pluł nam w twarz.

Uwazaj kolego co piszesz, bo taki post moze obrazic nastu ludzi na forum WB.! 

Bardzo nieladnie i nie z czasem.  :mellow:

 

zmielę w rozdrabniarce parę gałęzi jabłoni i wiśni i zobaczę czy uwędzą coś na zimno. 

Jesli zmielisz "swieze" galezie tych drzewek owocowych, to szkoda Twojego podchodu. Chyba ze juz masz podsuszone wiorki, na ktore poukladasz wiory tych swiezych w malych odstepach..

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-422773
Udostępnij na innych stronach

Nie miałem zamiaru nikogo urazić,jeśli tak się stało to przepraszam  :hmm:  niech zatem będzie "Polak potrafi"!

 

Gałęzie leżakują od ubiegłorocznej wiosny, jesienią pociąłem na mniejsze kawałki (około 40cm), ale pewnie to nie wystarczy i po zmieleniu nie będą suche. Nic to , poszukam suchych wiórek w okolicy by jeszcze w ten weekend wypróbować wędzenia na zimno.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-422774
Udostępnij na innych stronach

 

 

po zmieleniu nie będą suche

 

Rozsyp na blachę i wsadź do piekarnika z termoobiegiem.   :)  

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-422799
Udostępnij na innych stronach

 

po zmieleniu nie będą suche

 

Rozsyp na blachę i wsadź do piekarnika z termoobiegiem.   :)  

 

Świetny pomysł :thumbsup:

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-422818
Udostępnij na innych stronach

 

 

po zmieleniu nie będą suche

 

Rozsyp na blachę i wsadź do piekarnika z termoobiegiem.   :)  

 

Świetny pomysł :thumbsup:

 

Tak, bardzo dobry, póki co zmieliłem parę gałęzi jabłoni i chyba wiśni i teraz suszę zrębki na słońcu. Zapach przedni Pod wieczór poprawię w piekarniku.

 

Na zdjęciu prototyp dymogeneratora zmontowany ostatniej nocy i zbiornik p.poż. z deszczówką.   :)

post-72576-0-90413600-1430569531_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-422828
Udostępnij na innych stronach

zręby poleżały trochę na słońcu w przewiewnym miejscu tak od około godziny 12:00, mieszam nimi i w palcach z łatwością się łamią, więc wydają się już nieco podsuszone. Jak trzeba będzie - powędrują jeszcze do piekarnika.

Właśnie to co podesłałeś teraz i wcześniej na zdjęciach z budowy generatora używane paliwo ma nawet konsystencję pyłu. Zobaczę jak się sprawdzą moje zrębki - ale w sprzedaży http://www.wyroby-domowe.pl/zrabki-wedzenia-c-31.html albo na reklamie generatora dymu firmy bodaj "BBQ"  z USA, zrębki wydają się dość duże.

 

Jak się nie uda - to moje zrębki pójdą do wędzenia na gorąco lub dodatek do paliwa przy grillowaniu. Eksperymentuję, bo mam surowiec i trochę czasu więc żal nie skorzystać. A z kolei przy długim weekendzie dostęp do sklepowych, prefabrykowanych zrębków - utrudniony.

Edytowane przez fire001
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-422835
Udostępnij na innych stronach

 

 

Eksperymentuję, bo mam surowiec i trochę czasu więc żal nie skorzystać.

I tak trzymac.. Napewno sie uda..! :) 

O wynikach eksperymentu chetnie wszyscy poczytamy ale pamietaj aby calosc postawic na jakiejs podstawce, tak aby powietrze dochodzilo tez od spodu generatora..

Zycze powodzenia.. ;)  

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-422836
Udostępnij na innych stronach

Sytuacja po 2 godzinach pierwszego wędzenia na zimno, w ogóle pierwszego wędzenia w życiu:

Zrębki własnej produkcji, po dzisiejszym suszeniu na słońcu , trafiają na 15 min do piekarnika (170st. z termoobiegiem) i do szafki podgrzanej żarem z wcześniejszego grillowania. Zrębki od świeczki się nie chcą tlić, zapalone zapałką, wreszcie zaczynają współpracować. Jako materiał do pierwszej próby nocnego wędzenia wybrałem wyrób seropodobny nazwany nie wiem dlaczego Gouda. Przepraszam krajowych mleczarzy, ale Goudy. którą kiedyś jadłem to coś nie przypomina, ale to podobno najlepszy materiał do eksperymentów.

Mam wrażenie że gdziekolwiek się ruszę, snuje się za mną smuga dymu.

post-72576-0-42145800-1430603273_thumb.jpg

post-72576-0-29647700-1430603433_thumb.jpg

post-72576-0-29168700-1430603450_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-422892
Udostępnij na innych stronach

Sytuacja po 2 godzinach pierwszego wędzenia na zimno

Tylko niestety z tym termometrem nie wiesz jaka jest temperatura. 

 

Już koledzy jakiś czas temu pokazywali ten pomysł do szafki, tylko jak mieć przez 12 godzin temp 18-22 stopnie? Patrzeć na prognozę pogody? Dzisiaj za zimno.  :)

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-422893
Udostępnij na innych stronach

 

Tylko niestety z tym termometrem nie wiesz jaka jest temperatura. 

 

Sytuacja po 2 godzinach pierwszego wędzenia na zimno

 

Już koledzy jakiś czas temu pokazywali ten pomysł do szafki, tylko jak mieć przez 12 godzin temp 18-22 stopnie? Patrzeć na prognozę pogody? Dzisiaj za zimno.   :)

 

 

Termometr już zamówiłem (ten z krówką i świnką, do 120 stopni), ale dostanę go i zamontuję dopiero za parę dni.

 

Zdaję sobie sprawę, że pora na to wędzenie jest słaba - wziąłem się za to po skończeniu grillowania, późnym chłodnym wieczorem , gdy zaczyna opadać wilgoć.

 

Nie mam żadnego doświadczenia, ale wydaje mi się że dla sera nie trzeba szczególnych wymagań - mniej smaczny już być nie może :laugh: . Przy tlących się zrębkach ser nie popłynie, tylko pilnować by żar nie zgasł - tak się stało godzinę temu , pewnie dlatego że nałożyłem za mało wiórków. O zimnym wędzeniu myślałem głównie w kontekście serów, może ryb.

Jeszcze za mało wiem, by orientować się dlaczego trzeba "mieć przez 12 godzin temp 18-22 stopnie?"

 

Edytowane przez fire001
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-422895
Udostępnij na innych stronach

 

Sytuacja po 2 godzinach pierwszego wędzenia na zimno

Tylko niestety z tym termometrem nie wiesz jaka jest temperatura. 

 

Już koledzy jakiś czas temu pokazywali ten pomysł do szafki, tylko jak mieć przez 12 godzin temp 18-22 stopnie? Patrzeć na prognozę pogody? Dzisiaj za zimno.  :)

 

 

W istocie, trudno jest kontrolować temperaturę. Zrębki własnej roboty dwukrotnie w ciągu 5 godzin zgasły, a później, zimną nocą podczas mojego snu - niespodziewanie spłonęły, pociągając za sobą uwędzony serek. CDN.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-423320
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze za mało wiem, by orientować się dlaczego trzeba "mieć przez 12 godzin temp 18-22 stopnie?"

Bo to temperatura wędzenia zimnym dymem a 12 godzin to na przykład, bo można i trzeba czasami 24 godziny albo dłużej.

 

 

W istocie, trudno jest kontrolować temperaturę. Zrębki własnej roboty dwukrotnie w ciągu 5 godzin zgasły, a później, zimną nocą podczas mojego snu - niespodziewanie spłonęły, pociągając za sobą uwędzony serek. CDN

Szkoda sera.  :(

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-423324
Udostępnij na innych stronach

 

Jeszcze za mało wiem, by orientować się dlaczego trzeba "mieć przez 12 godzin temp 18-22 stopnie?"

1. Bo to temperatura wędzenia zimnym dymem a 12 godzin to na przykład, bo można i trzeba czasami 24 godziny albo dłużej.

 

 

W istocie, trudno jest kontrolować temperaturę. Zrębki własnej roboty dwukrotnie w ciągu 5 godzin zgasły, a później, zimną nocą podczas mojego snu - niespodziewanie spłonęły, pociągając za sobą uwędzony serek. CDN

 

2. Szkoda sera.  :(

 

1. Z pobieżnego przeglądania tematów sądziłem że wystarczy <30 stopni

Po pięciu godzinach wędzenia - przed pójściem spać, mogłem już proces zakończyć, ser już był lekko podwędzony. Czy to kwestia temperatury czy paliwa, że wierzchnia warstwa była nieco gorzka?

 

2. Tak, ale cóż, wiedza kosztuje . Zresztą - temperatura nie była zbyt wysoka, gdyż ser się całkowicie nie spalił, zmarnowała się może 1/3. Kolejna 1/3 była smaczniejsza od sera przed wędzeniem, mam świadków. :) Na pozostałej 1/3 skorzystały nieposiadające się ze szczęścia psiaki.

Na pewno straty byłyby mniejsze gdyby nie to, że po pierwszej godzinie wędzenia zrezygnowałem z aluminiowej tacki pod serem.

 

 

P.S. Jeszcze nie ogarnąłem cytowania - jakoś tu inaczej działa niż na innych forach.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-423337
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.