dyzio Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Lutego 2015 (edytowane) Znalazłem coś takiego u swojego dostawcy. Uważam, że warte zwrócenia uwagi i pogłówkowania, jakby to można zrobić "lepiej", bo przecież Polak potrafi. Wykonane z perforowanej nierdzewki. Zasada labiryntu. Umocowanie na świeczkę do rozpoczęcia procesu zadymiania. Później należy ja usunąć. Piszą, że wsadu starczy na 2o godzin zimnego dymu, czyli jeden rządek na około cztery. Może jeszcze wymiary : 20 x 20 x 5 wszystko w centymetrach. Chcą za to cudo 30,oo €, czyli około 130,oo PLN Edytowane 4 Lutego 2015 przez dyzio Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Lutego 2015 Gdzieś na forum już ten patent był pokazany, ale nie pamiętam w jakim temacie. Pomysł ciekawy i wart zastosowania na przykład podczas wiosny gdzie temperatury zewnętrzne już podchodzą wyżej... coś w rodzaju "bezzasilanego dymo generatora" na pewno warte uwagi!!Tylko pamiętajmy najpierw o wygrzaniu komory przed odpaleniem tego ustrojstwa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-402306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Lutego 2015 To taki trochę inny generator dymu. Do tego jeszcze grzałka od grilla stołowego i można odpalać. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-402331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 (edytowane) @dyzio Moglbys podac link do sklepu z tym klimatem? Dzieki. Edytowane 18 Kwietnia 2015 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-420656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) Znalazlem na ebayu za 29,99 euro http://www.ebay.de/itm/321279008959?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&fromMakeTrack=true Edytowane 18 Kwietnia 2015 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-420657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fire001 Opublikowano 1 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Maja 2015 Mam zamiar zrobić taki generator samemu, mam trochę siatki aluminiowej z drobnymi oczkami (chyba używana np. do tuningowania grilla w aucie), którą bym wykorzystał. Materiał się dobrze gnie, więc zrobienie z niego "zadymiacza" wydaje się w miarę proste. Zobaczymy w praniu. Pytanie: czy aluminium może wejść w jakąś niezdrową reakcję z żarzącymi się zrębkami, w odróżnieniu od stali nierdzewnej użytej w linkowanych produktach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-422701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 1 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Maja 2015 Rok temu wstawilem juz temat o takim urzadzeniu, ktore bardzo latwo mozna zrobic w domowych warunkach i za "malucka" kase..Tu link: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10066-generator-dymu-do-zimnego-w%C4%99dzenia-uniwersalny/ Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-422702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fire001 Opublikowano 1 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Maja 2015 Rok temu wstawilem juz temat o takim urzadzeniu, ktore bardzo latwo mozna zrobic w domowych warunkach i za "malucka" kase..Tu link: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10066-generator-dymu-do-zimnego-w%C4%99dzenia-uniwersalny/ O właaśnie Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-422708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybiarzbobromir Opublikowano 1 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Maja 2015 Gregtom, na tych grubszych zrębkach jak długo się to żarzy ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-422754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 1 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Maja 2015 Pomysl nie jest moj. Podpatrzylem go na niemieckich forach i wstawilem na nasze, aby ludzie nie kupowali specjalnych generatorow/przystawek zimnego wedzenia do wedzarek typu Borniak albo Bradley itp.. Naprawde szkoda tak sporej kasy..!------------------------------ Dlugosc zarzenia zalezy od dlugosci i szerokosci "wykontowanych" profili generatora. Ten, ktory podalem, ma dlugosc dymienia do 12 godzin, ale tez trzeba zwrocic uwage na rozdrobnienie i granulacje zrebek.Czym mniejsze tym leprze i dluzej dymia.. Przy napelnieniu takiego generatora trzeba drobne zrebki troszeczke "ubic". a rzecza jeszcze wazniejsza jest aby woda kondensacyjna nie kapala bezposrednio na to urzadzenie..Wystarczy uzyc alu tacki nad takim generatorem..Dalej jest wazne, aby calosc nie stala bezposrednio na dnie wedzarki, tylko na jakims podwyzszeniu, tak aby doplyw powietrza byl rowiez zagwarantowany pod generatorkiem podczas spalania..Scianki pomiedzy rowkami powinne byc od siebie oddzielone grubszym materialem, bo inaczej przez te szparki zar przejdzie obok i zacznie zarzyc nastepny odstep, co skroci czas zimnego wedzenia..Grubsze zrebki mozna wymieszac z drobnymi w skali 1 do 3.. Ale gwaranci nie daje. Moge wstawic kilka filmikow ktore pokazuja proces odpalanie i wedzenia z tym ustrojstwem.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-422762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fire001 Opublikowano 1 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Maja 2015 Właśnie skończyłem budowę dymogeneratora. Zdjęcia pomogły, jeszcze raz dziękuję. Ostateczny kształt wybrałem w formie labiryntu - spirali do środka. Zdjęć nie zamieszczam bo to mocna amatorka, ale nie będzie Niemiec pluł nam w twarz. Jutro wypróbuję prototyp. Nie mam wprawdzie zrębek, ale zmielę w rozdrabniarce parę gałęzi jabłoni i wiśni i zobaczę czy uwędzą coś na zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-422769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 2 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Maja 2015 ale nie będzie Niemiec pluł nam w twarz.Uwazaj kolego co piszesz, bo taki post moze obrazic nastu ludzi na forum WB.! Bardzo nieladnie i nie z czasem. zmielę w rozdrabniarce parę gałęzi jabłoni i wiśni i zobaczę czy uwędzą coś na zimno. Jesli zmielisz "swieze" galezie tych drzewek owocowych, to szkoda Twojego podchodu. Chyba ze juz masz podsuszone wiorki, na ktore poukladasz wiory tych swiezych w malych odstepach.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-422773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fire001 Opublikowano 2 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Maja 2015 Nie miałem zamiaru nikogo urazić,jeśli tak się stało to przepraszam niech zatem będzie "Polak potrafi"! Gałęzie leżakują od ubiegłorocznej wiosny, jesienią pociąłem na mniejsze kawałki (około 40cm), ale pewnie to nie wystarczy i po zmieleniu nie będą suche. Nic to , poszukam suchych wiórek w okolicy by jeszcze w ten weekend wypróbować wędzenia na zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-422774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 2 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Maja 2015 po zmieleniu nie będą suche Rozsyp na blachę i wsadź do piekarnika z termoobiegiem. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-422799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 2 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 2 Maja 2015 po zmieleniu nie będą suche Rozsyp na blachę i wsadź do piekarnika z termoobiegiem. Świetny pomysł Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-422818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fire001 Opublikowano 2 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 2 Maja 2015 po zmieleniu nie będą suche Rozsyp na blachę i wsadź do piekarnika z termoobiegiem. Świetny pomysł Tak, bardzo dobry, póki co zmieliłem parę gałęzi jabłoni i chyba wiśni i teraz suszę zrębki na słońcu. Zapach przedni Pod wieczór poprawię w piekarniku. Na zdjęciu prototyp dymogeneratora zmontowany ostatniej nocy i zbiornik p.poż. z deszczówką. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-422828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 2 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 2 Maja 2015 Kurcze, troche te wiorki grube masz..Zobacz ponizsze filmiki.. https://www.youtube.com/watch?v=f5PPbU3hV14 Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-422831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fire001 Opublikowano 2 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 2 Maja 2015 (edytowane) zręby poleżały trochę na słońcu w przewiewnym miejscu tak od około godziny 12:00, mieszam nimi i w palcach z łatwością się łamią, więc wydają się już nieco podsuszone. Jak trzeba będzie - powędrują jeszcze do piekarnika.Właśnie to co podesłałeś teraz i wcześniej na zdjęciach z budowy generatora używane paliwo ma nawet konsystencję pyłu. Zobaczę jak się sprawdzą moje zrębki - ale w sprzedaży http://www.wyroby-domowe.pl/zrabki-wedzenia-c-31.html albo na reklamie generatora dymu firmy bodaj "BBQ" z USA, zrębki wydają się dość duże. Jak się nie uda - to moje zrębki pójdą do wędzenia na gorąco lub dodatek do paliwa przy grillowaniu. Eksperymentuję, bo mam surowiec i trochę czasu więc żal nie skorzystać. A z kolei przy długim weekendzie dostęp do sklepowych, prefabrykowanych zrębków - utrudniony. Edytowane 2 Maja 2015 przez fire001 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-422835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 2 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 2 Maja 2015 Eksperymentuję, bo mam surowiec i trochę czasu więc żal nie skorzystać. I tak trzymac.. Napewno sie uda..! O wynikach eksperymentu chetnie wszyscy poczytamy ale pamietaj aby calosc postawic na jakiejs podstawce, tak aby powietrze dochodzilo tez od spodu generatora..Zycze powodzenia.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-422836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fire001 Opublikowano 2 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 2 Maja 2015 Sytuacja po 2 godzinach pierwszego wędzenia na zimno, w ogóle pierwszego wędzenia w życiu:Zrębki własnej produkcji, po dzisiejszym suszeniu na słońcu , trafiają na 15 min do piekarnika (170st. z termoobiegiem) i do szafki podgrzanej żarem z wcześniejszego grillowania. Zrębki od świeczki się nie chcą tlić, zapalone zapałką, wreszcie zaczynają współpracować. Jako materiał do pierwszej próby nocnego wędzenia wybrałem wyrób seropodobny nazwany nie wiem dlaczego Gouda. Przepraszam krajowych mleczarzy, ale Goudy. którą kiedyś jadłem to coś nie przypomina, ale to podobno najlepszy materiał do eksperymentów.Mam wrażenie że gdziekolwiek się ruszę, snuje się za mną smuga dymu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-422892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 2 Maja 2015 (edytowane) Sytuacja po 2 godzinach pierwszego wędzenia na zimnoTylko niestety z tym termometrem nie wiesz jaka jest temperatura. Już koledzy jakiś czas temu pokazywali ten pomysł do szafki, tylko jak mieć przez 12 godzin temp 18-22 stopnie? Patrzeć na prognozę pogody? Dzisiaj za zimno. Edytowane 2 Maja 2015 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-422893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fire001 Opublikowano 2 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 2 Maja 2015 (edytowane) Tylko niestety z tym termometrem nie wiesz jaka jest temperatura. Sytuacja po 2 godzinach pierwszego wędzenia na zimno Już koledzy jakiś czas temu pokazywali ten pomysł do szafki, tylko jak mieć przez 12 godzin temp 18-22 stopnie? Patrzeć na prognozę pogody? Dzisiaj za zimno. Termometr już zamówiłem (ten z krówką i świnką, do 120 stopni), ale dostanę go i zamontuję dopiero za parę dni. Zdaję sobie sprawę, że pora na to wędzenie jest słaba - wziąłem się za to po skończeniu grillowania, późnym chłodnym wieczorem , gdy zaczyna opadać wilgoć. Nie mam żadnego doświadczenia, ale wydaje mi się że dla sera nie trzeba szczególnych wymagań - mniej smaczny już być nie może . Przy tlących się zrębkach ser nie popłynie, tylko pilnować by żar nie zgasł - tak się stało godzinę temu , pewnie dlatego że nałożyłem za mało wiórków. O zimnym wędzeniu myślałem głównie w kontekście serów, może ryb.Jeszcze za mało wiem, by orientować się dlaczego trzeba "mieć przez 12 godzin temp 18-22 stopnie?" Edytowane 2 Maja 2015 przez fire001 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-422895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fire001 Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 4 Maja 2015 Sytuacja po 2 godzinach pierwszego wędzenia na zimnoTylko niestety z tym termometrem nie wiesz jaka jest temperatura. Już koledzy jakiś czas temu pokazywali ten pomysł do szafki, tylko jak mieć przez 12 godzin temp 18-22 stopnie? Patrzeć na prognozę pogody? Dzisiaj za zimno. W istocie, trudno jest kontrolować temperaturę. Zrębki własnej roboty dwukrotnie w ciągu 5 godzin zgasły, a później, zimną nocą podczas mojego snu - niespodziewanie spłonęły, pociągając za sobą uwędzony serek. CDN. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-423320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 4 Maja 2015 Jeszcze za mało wiem, by orientować się dlaczego trzeba "mieć przez 12 godzin temp 18-22 stopnie?"Bo to temperatura wędzenia zimnym dymem a 12 godzin to na przykład, bo można i trzeba czasami 24 godziny albo dłużej. W istocie, trudno jest kontrolować temperaturę. Zrębki własnej roboty dwukrotnie w ciągu 5 godzin zgasły, a później, zimną nocą podczas mojego snu - niespodziewanie spłonęły, pociągając za sobą uwędzony serek. CDNSzkoda sera. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-423324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fire001 Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 4 Maja 2015 Jeszcze za mało wiem, by orientować się dlaczego trzeba "mieć przez 12 godzin temp 18-22 stopnie?"1. Bo to temperatura wędzenia zimnym dymem a 12 godzin to na przykład, bo można i trzeba czasami 24 godziny albo dłużej. W istocie, trudno jest kontrolować temperaturę. Zrębki własnej roboty dwukrotnie w ciągu 5 godzin zgasły, a później, zimną nocą podczas mojego snu - niespodziewanie spłonęły, pociągając za sobą uwędzony serek. CDN 2. Szkoda sera. 1. Z pobieżnego przeglądania tematów sądziłem że wystarczy <30 stopniPo pięciu godzinach wędzenia - przed pójściem spać, mogłem już proces zakończyć, ser już był lekko podwędzony. Czy to kwestia temperatury czy paliwa, że wierzchnia warstwa była nieco gorzka? 2. Tak, ale cóż, wiedza kosztuje . Zresztą - temperatura nie była zbyt wysoka, gdyż ser się całkowicie nie spalił, zmarnowała się może 1/3. Kolejna 1/3 była smaczniejsza od sera przed wędzeniem, mam świadków. Na pozostałej 1/3 skorzystały nieposiadające się ze szczęścia psiaki.Na pewno straty byłyby mniejsze gdyby nie to, że po pierwszej godzinie wędzenia zrezygnowałem z aluminiowej tacki pod serem. P.S. Jeszcze nie ogarnąłem cytowania - jakoś tu inaczej działa niż na innych forach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-423337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.