Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

mieliśmy znajomego ,który nie lubił baraniny. A były to czasy kartkowe. Tereska zamarynowała baraninkę w zalewie z octu, czosnku i ziół, później usmażyła kotlety. Znajomy zajadał się i po tygodniu przyszedł z flaszką, żeby dać mu przepis bo właśnie ma załatwioną ćwiartkę świniaka i też będzie chciał zrobić takie kotlety (Konkretnie miała robić jego przyszła)

Zjadł znowu na zagrychę podobnego kotleta i gdy się dowiedział co jadł, to się pogniewał i przez dłuższy czas z nami nie rozmawiał. Myślę, że czasami lepiej pozostawić ludzi w nieświadomości. :tongue: :tongue: :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/3/#findComment-24946
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 97
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Masz rację. Mamie też kiedyś z tatkiem taki numer wycieliśmy z baraniną. Jadła aż miło, ale do tej pory się zarzeka, że nie jadła chociaż świadków mamy.

A takie było dobre. Patrzaj a kiedyś w dworcowych knajpach nie uświadczyłeś innego mielonego jak baraniego. Dwa lata temu szukałem u siebie i w Szczecinie baraniny na 18 syna i lipa. Jak Witkowo Lipnik i Kołbacz zrezygnowały z owiec to nie ma baraniny w okolicy.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/3/#findComment-24948
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous
W okolicy gdzie mamy działkę coś drgnęło po ostatnich rozporządzeniach w sprawie dopłat pojawiły się w okolicy owce. trzeba będzie temat podrążyć może niedługo coś z tego wyjdzie i będzie baraninka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/3/#findComment-24950
Udostępnij na innych stronach

No nutria to było też wspaniałe mięsko. Też już rzadkość. Nawet koninka jest nie do kupienia, a jadłem. Bardzo dobre mięso.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/3/#findComment-24951
Udostępnij na innych stronach

Teraz baranina to tylko z Nowej Zelandii po 50zł.

Kilka dni temu podawałem moje nowe namiary na baraninkę :

- jagnięcina ( ok. 15-17 kg) 200zł -szt. ( jak biegnie) :tongue:

- baranek ( 20- 25kg) - 8 zł/kg

P.S.

Mam jeszcze w okolicy namiary na kozinę ale cen nie znam . :???:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/3/#findComment-24964
Udostępnij na innych stronach

a kiedyś w dworcowych knajpach nie uświadczyłeś innego mielonego jak baraniego

Oj tak.

Pamiętam kiedy pod koniec szkoły podstawowej byłem na obozie naraciarskim w schronisku na przełęczy Spalonej. Przez dwa tygodnie karmiono nas tylko i wyłącznie potrawami z barana. Nie mogliśmy już na takie żarcie patrzeć i w drodze powrotnej w barze na stacji PKP Bystrzyca Kłodzka dla odmiany zamówiliśmy z kolegą kotlety z ... jagnięcia... :blush: :lol:

Bardzo byliśmy zdziwieni smakiem... ;-)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/3/#findComment-24999
Udostępnij na innych stronach

Przypominam, towarzystwu..że to temat DZIK...a ja biedna mam nadzieje,że ktoś wrzuci jakiś przepis na sprawdzoną kiełbasę. :mellow:

A propos...czy ktoś mi może poradzic ,czy kiełbasę z dzika można wędzić przez 1 dzień a nie przez trzy...bo nie mam takich warunków na parodniowe wedzenie?

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/3/#findComment-25000
Udostępnij na innych stronach

biedna mam nadzieje,że ktoś wrzuci jakiś przepis na sprawdzoną kiełbasę

Zrób np. myśliwską albo kabanosy!

Do Wigilii jest jeszcze 10 dni - kiełbaska ładnie podeschnie.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/3/#findComment-25005
Udostępnij na innych stronach

a ja biedna mam nadzieje,że ktoś wrzuci jakiś przepis na sprawdzoną kiełbasę

To też zależy od tego, jaką kiełbasę lubicie!

 

Niedawno znajomi uraczyli nas kiełbasą z dzika, która zrobiona była na soli (kolor) i miała tendencję do rozpadania się (nie związała). Niemniej wszyscy biesiadnicy zachwycali się nad tą kiełbasą, bo była inna ;-)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/3/#findComment-25008
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiam sie nad przepisem wg.Maxella na Kiełbasę mysliwską pieczoną suchą i nad przepisem kiełbasy z dzika wg.Zibiego.

A jakie mięsko najlepiej dodac do dziczyzny aby ładnie związała( podgardle?)

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/3/#findComment-25009
Udostępnij na innych stronach

Znalazłem ciekawą stronkę w tym temacie zaopatrzenia w surowce.

http://www.hunterwild.com/oferta.html

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/3/#findComment-25011
Udostępnij na innych stronach

aby ładnie związała to mięso scięgniste np golonka z dzika i masz po problemie

,a to że komuś sie rozpadała to błąd w produkcji,podgardle dodajemy w innym celu niż wiązanie :rolleyes: ale To przecież wiesz :lol:

Pozdrawiam JAsiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/3/#findComment-25012
Udostępnij na innych stronach

a to że komuś sie rozpadała to błąd w produkcji

JASIU, ale o tym że to błąd to wiemy tu na forum.

Biesiadnikom właśnie owa "inność" przypadła do gustu.

No chyba, że to była po prostu "uprzejmość" ;-)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/3/#findComment-25016
Udostępnij na innych stronach

Rolę masy wiążącej pełni w kiełbasie najczęściej wołowina lub mięso z golonek

aby ładnie związała to mięso scięgniste np golonka z dzika

Dzieki :lol:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/3/#findComment-25017
Udostępnij na innych stronach

Ja nastrzyknąłem i umieściłem w wiaderku z pokrywą, zanurzone w zalewie. Wiaderko zniosłem do piwnicy. Mam zimną. Wędził będę dopiero 23 grudnia.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/3/#findComment-25024
Udostępnij na innych stronach

Małgoś !

Opowiadaj jak tam Twój kochany dzik się czuje w wędzarni :rolleyes:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/3/#findComment-25058
Udostępnij na innych stronach

Dzik pozdrawia Ciebie ,Fentelek ,z zamrażarki. :grin:

..dzisiaj wychodzi na"wolnośc" czyli odmrazać się będzie w chłodziarce..a potem na kiełbachę!

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/3/#findComment-25069
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.