Gość Anonymous Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 12 Grudnia 2007 mieliśmy znajomego ,który nie lubił baraniny. A były to czasy kartkowe. Tereska zamarynowała baraninkę w zalewie z octu, czosnku i ziół, później usmażyła kotlety. Znajomy zajadał się i po tygodniu przyszedł z flaszką, żeby dać mu przepis bo właśnie ma załatwioną ćwiartkę świniaka i też będzie chciał zrobić takie kotlety (Konkretnie miała robić jego przyszła)Zjadł znowu na zagrychę podobnego kotleta i gdy się dowiedział co jadł, to się pogniewał i przez dłuższy czas z nami nie rozmawiał. Myślę, że czasami lepiej pozostawić ludzi w nieświadomości. :tongue: :tongue: :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/3/#findComment-24946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 12 Grudnia 2007 Masz rację. Mamie też kiedyś z tatkiem taki numer wycieliśmy z baraniną. Jadła aż miło, ale do tej pory się zarzeka, że nie jadła chociaż świadków mamy.A takie było dobre. Patrzaj a kiedyś w dworcowych knajpach nie uświadczyłeś innego mielonego jak baraniego. Dwa lata temu szukałem u siebie i w Szczecinie baraniny na 18 syna i lipa. Jak Witkowo Lipnik i Kołbacz zrezygnowały z owiec to nie ma baraniny w okolicy. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/3/#findComment-24948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 12 Grudnia 2007 W okolicy gdzie mamy działkę coś drgnęło po ostatnich rozporządzeniach w sprawie dopłat pojawiły się w okolicy owce. trzeba będzie temat podrążyć może niedługo coś z tego wyjdzie i będzie baraninka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/3/#findComment-24950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 12 Grudnia 2007 No nutria to było też wspaniałe mięsko. Też już rzadkość. Nawet koninka jest nie do kupienia, a jadłem. Bardzo dobre mięso. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/3/#findComment-24951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 12 Grudnia 2007 A ja bym tak kotlecika z dobrej baraninki spozyła :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/3/#findComment-24952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 12 Grudnia 2007 Teraz baranina to tylko z Nowej Zelandii po 50zł. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/3/#findComment-24956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 12 Grudnia 2007 ..tia..za prze-LOT sobie winszują :grin: :tongue: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/3/#findComment-24957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 12 Grudnia 2007 Chyba, że znowu zaczną u nas hodować. Jak na razie to zwiększają pogłowie bydła. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/3/#findComment-24960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 12 Grudnia 2007 Teraz baranina to tylko z Nowej Zelandii po 50zł.Kilka dni temu podawałem moje nowe namiary na baraninkę : - jagnięcina ( ok. 15-17 kg) 200zł -szt. ( jak biegnie) :tongue: - baranek ( 20- 25kg) - 8 zł/kg P.S. Mam jeszcze w okolicy namiary na kozinę ale cen nie znam . :???: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/3/#findComment-24964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 12 Grudnia 2007 Tylko do tego trzeba jeszcze doliczyć 240zł za podróż tam i z powrotem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/3/#findComment-24981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 13 Grudnia 2007 a kiedyś w dworcowych knajpach nie uświadczyłeś innego mielonego jak baraniego Oj tak. Pamiętam kiedy pod koniec szkoły podstawowej byłem na obozie naraciarskim w schronisku na przełęczy Spalonej. Przez dwa tygodnie karmiono nas tylko i wyłącznie potrawami z barana. Nie mogliśmy już na takie żarcie patrzeć i w drodze powrotnej w barze na stacji PKP Bystrzyca Kłodzka dla odmiany zamówiliśmy z kolegą kotlety z ... jagnięcia... :blush: :lol: Bardzo byliśmy zdziwieni smakiem... ;-) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/3/#findComment-24999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 13 Grudnia 2007 Przypominam, towarzystwu..że to temat DZIK...a ja biedna mam nadzieje,że ktoś wrzuci jakiś przepis na sprawdzoną kiełbasę. :mellow: A propos...czy ktoś mi może poradzic ,czy kiełbasę z dzika można wędzić przez 1 dzień a nie przez trzy...bo nie mam takich warunków na parodniowe wedzenie? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/3/#findComment-25000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 13 Grudnia 2007 biedna mam nadzieje,że ktoś wrzuci jakiś przepis na sprawdzoną kiełbasę Zrób np. myśliwską albo kabanosy! Do Wigilii jest jeszcze 10 dni - kiełbaska ładnie podeschnie. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/3/#findComment-25005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 13 Grudnia 2007 A szynka????Jak mam ją zapeklowac aby do swiąt ją uwędzić? :sad: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/3/#findComment-25006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 13 Grudnia 2007 tak jak każdą inną wg tabeli Dziadka :lol: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/3/#findComment-25007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 13 Grudnia 2007 a ja biedna mam nadzieje,że ktoś wrzuci jakiś przepis na sprawdzoną kiełbasę To też zależy od tego, jaką kiełbasę lubicie! Niedawno znajomi uraczyli nas kiełbasą z dzika, która zrobiona była na soli (kolor) i miała tendencję do rozpadania się (nie związała). Niemniej wszyscy biesiadnicy zachwycali się nad tą kiełbasą, bo była inna ;-) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/3/#findComment-25008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zastanawiam sie nad przepisem wg.Maxella na Kiełbasę mysliwską pieczoną suchą i nad przepisem kiełbasy z dzika wg.Zibiego.A jakie mięsko najlepiej dodac do dziczyzny aby ładnie związała( podgardle?) Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/3/#findComment-25009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 13 Grudnia 2007 Rolę masy wiążącej pełni w kiełbasie najczęściej wołowina lub mięso z golonek. Podgardle nada kiełbasie tłustości, ale nie będzie czynnikiem wiążącym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/3/#findComment-25010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 13 Grudnia 2007 Znalazłem ciekawą stronkę w tym temacie zaopatrzenia w surowce.http://www.hunterwild.com/oferta.html Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/3/#findComment-25011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 13 Grudnia 2007 aby ładnie związała to mięso scięgniste np golonka z dzika i masz po problemie ,a to że komuś sie rozpadała to błąd w produkcji,podgardle dodajemy w innym celu niż wiązanie :rolleyes: ale To przecież wiesz :lol: Pozdrawiam JAsiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/3/#findComment-25012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 13 Grudnia 2007 a to że komuś sie rozpadała to błąd w produkcji JASIU, ale o tym że to błąd to wiemy tu na forum. Biesiadnikom właśnie owa "inność" przypadła do gustu. No chyba, że to była po prostu "uprzejmość" ;-) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/3/#findComment-25016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 13 Grudnia 2007 Rolę masy wiążącej pełni w kiełbasie najczęściej wołowina lub mięso z golonekaby ładnie związała to mięso scięgniste np golonka z dzika Dzieki :lol: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/3/#findComment-25017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 13 Grudnia 2007 Ja nastrzyknąłem i umieściłem w wiaderku z pokrywą, zanurzone w zalewie. Wiaderko zniosłem do piwnicy. Mam zimną. Wędził będę dopiero 23 grudnia. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/3/#findComment-25024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 13 Grudnia 2007 Małgoś !Opowiadaj jak tam Twój kochany dzik się czuje w wędzarni :rolleyes: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/3/#findComment-25058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 14 Grudnia 2007 Dzik pozdrawia Ciebie ,Fentelek ,z zamrażarki. :grin: ..dzisiaj wychodzi na"wolnośc" czyli odmrazać się będzie w chłodziarce..a potem na kiełbachę! Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/3/#findComment-25069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.