dario19751 Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Lutego 2015 Witam wszystkich serdecznie -naoglądałem się troszeczkę waszych wędzarni i pozazdrościłem Wam więc wziąłem się do pracy-proszę o podpowiedzi i porady pozrawiam Daruś wysylam kilka zdjęćWYSYŁAJCIE PODPOWIEDZI Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11164-pierwsza-w%C4%99dzarnia-darusia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Lutego 2015 widać że naoglądałeś sie ,,naszych" wędzarni a trzeba było jeszcze poczytać o naszych wędzarniach to byś wiedział czego nie robić a zrobiłeś komora całkiem fajna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11164-pierwsza-w%C4%99dzarnia-darusia/#findComment-407114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario19751 Opublikowano 24 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Lutego 2015 Gosman powiedz co jest zle-na pewno rura dymna do kozy jest w złym spadku ale nie zdążyłem tego poprawić bo mnie deszcz zastał i nie wiem czy ona nie jest za dłuda bo ma 2 metry ciekawe czy osiągnę odpowiednią temperaturę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11164-pierwsza-w%C4%99dzarnia-darusia/#findComment-407122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROBSON REDDEVIL Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Lutego 2015 Moja rura w wędzarni miała 208 cm.podłączona od kozy do wędzarni skrzyniowej.Nadal w niej wędzę,ale rurę skróciłem do 160 cm.właśnie pod względem uzyskania optymalnej temperatury Cytuj "Lepiej być pierwszym w piekle,jak drugim w niebie" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11164-pierwsza-w%C4%99dzarnia-darusia/#findComment-407126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario19751 Opublikowano 24 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Lutego 2015 Właśnie gdzieś na necie wyczytałem że powinna mieć maksymalnie 1,5 metra i chyba coś w tym jest bo po pierwszym rozpaleniu wydawalo mi się ze jest za mala temperatura ale dziekuje Robson za odp a jaka temp uzyskujesz największa? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11164-pierwsza-w%C4%99dzarnia-darusia/#findComment-407133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Lutego 2015 koza to nie palenisko tylko piecyk do ogrzewania który; -kumuluje ciepło więc nie będziesz miał kontroli nad temperaturą-ma popielnik i ruszt który podsyca płomień-jest za mały nie będziesz mógł manipulować szczapkami -najprawdopodobniej wyłożony jest szamotem to zalety kozy jako piecyka do grzania ale niestety są to wady przy palenisku do wędzarnia co do rury to faktycznie jest za długa za mały przekrój i pod złym kontem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11164-pierwsza-w%C4%99dzarnia-darusia/#findComment-407135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario19751 Opublikowano 24 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Lutego 2015 dzięki za podpowiedz tak myślałem ze jest za długawstawie foto jak poprawie wady Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11164-pierwsza-w%C4%99dzarnia-darusia/#findComment-407140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Lutego 2015 (edytowane) Odprowadzenie dymu - komin , będziesz miał problemy .Proponuje go usunąć i pomyśleć nad innym rozwiązaniem , np. coś takiego . Albo tak jak u mnie Edytowane 24 Lutego 2015 przez bogdan b Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11164-pierwsza-w%C4%99dzarnia-darusia/#findComment-407143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Lutego 2015 Dario ! A ja tam widzę ''jak byk'' Palenisko bezpośrednie Obspawać tylko grubszą blachą ten stelaż i gitara No i żeby się komora nie ''zajęła'' , to w środku też albo strop , otwór i deflektor i tylko częściowe obicie blachą albo po całości Tylko , że przydała by się nierdzewka , a to nie są tanie rzeczy Panie ... Ps . A tą kozę , to do garażu na zimowe dni... Pozdrawiam Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11164-pierwsza-w%C4%99dzarnia-darusia/#findComment-407218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROBSON REDDEVIL Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Lutego 2015 Trochę prawdy w tym jest, ale nie zgodzę się z tym do końca.U mnie koza sprawdza się idealnie,szamot jest wyjęty,poprzez dzwiczki i szyberek kontroluje i manewruję temperaturą taką jaka jest potrzebna.Od 6 lat nie zdarzyło się nic nieprzewidzianego Cytuj "Lepiej być pierwszym w piekle,jak drugim w niebie" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11164-pierwsza-w%C4%99dzarnia-darusia/#findComment-407581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario19751 Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Lutego 2015 Mysle że tej kozy już nie będę zmienial uważam ze da rade-tylko Robson nie za badzo rozumiem czemu wyciągnęłeś szamot?Bogdan ten twój komin to jest superowy-ja zrobie tylko jeszcze sobie szyber w śodku żeby regulować pzepływ dymu ale zdjęcia twojego komina czapki z głów za wykonanie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11164-pierwsza-w%C4%99dzarnia-darusia/#findComment-407590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Lutego 2015 (edytowane) Bo szamot kumuluje ciepło , tym samym tlenie drewna nie będzie w optymalnej temperaturze ,w wyższej dojdzie do wytworzenia znacznych ilości WMA temat opisał chyba najdokładniej Andyandy i jest on na forumhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/Andyandy podaje optymalną temperaturę do tlenia drewna 300-500 stopni , jak dobrze widzę optimum to 330 stopni . Polecam przeczytać cały materiał wtedy sam wyciągniesz wnioski Edytowane 26 Lutego 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11164-pierwsza-w%C4%99dzarnia-darusia/#findComment-407592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Lutego 2015 czemu wyjąć szamot już ci mówię szamot bardzo szybko sie nagrzewa i długo trzyma wysoką temperaturę więc gdy ci skoczy ponad normę w żaden sposób jej nie zbijesz bez ingerencji szybrów czy otwarcia drzwi niby nie problem jest otworzyć drzwi i przewietrzyć komorę problem jest w tym że w spalaniu drewna w wysokiej temperaturze zachodzą procesy chemiczne niezdrowe dla wędzonek co zatem idzie i dla ciebie. lepiej zrób palenisko z cegieł bez murowania ułóż na sucho jak klocki a na górę gruba blacha lub płyta betonowa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11164-pierwsza-w%C4%99dzarnia-darusia/#findComment-407598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario19751 Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Lutego 2015 a to kolejne zdecie które ominęłem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11164-pierwsza-w%C4%99dzarnia-darusia/#findComment-407652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario19751 Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Wreszcie zakończyłem wędzarke plus grill teraz tylko wędzic i smażyć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11164-pierwsza-w%C4%99dzarnia-darusia/#findComment-441250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeneC Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Przydałoby się jeszcze zdjęcie całości nie przycinające krawędziami kadru obiektu. Ja bym sobie jeszcze kombinował nad jakąś zabudową dla grila, bo taka ekspozycja na płycie spowoduje, że uroda płyty szybko przeminie.... Generalnie, ważne jest to, że wykonałeś z pasją. Jeszcze tylko nauka palenia przed Tobą. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11164-pierwsza-w%C4%99dzarnia-darusia/#findComment-441272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.