Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio wędziłem ok 25 kg kiełbaski i generalnie zdecydowaną większość zaraz po uwędzeniu i schłodzeniu zamroziłem w celu późniejszego odmrożenie i sparzenia. Mimo tego zostawiłem sobie parkę do wysuszenia. Niestety lub może w tym przypadku stety, okazało się, ze sucha wędzona jest tak smaczna, że po kilku dniach miałem ją spróbować i okazało się, ze była tak dobra, ze poszła cała od razu :)

W związku z tym mam pytanie. Czy można odmrozić surową kiełbasę wędzoną i powiesić do wysuszenia ? Wiem, ze podczas rozmrażania rozmnażają się bakterie i jedynym sposobem na ich zabicie jest obróbka termiczna. Ale czy suszenie ma podobny skutek czy raczej się tego nie praktykuje ?

A tym się zajmuję

"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1177-kie%C5%82basa-surowa-w%C4%99dzona/
Udostępnij na innych stronach

Ale czy suszenie ma podobny skutek czy raczej się tego nie praktykuje ?

Jednym z podstawowych warunków aby drobnoustroje mogły się rozwijać jest woda, związku z tym spokojnie możesz rozmrozić kiełbasę i przeznaczyć ja do suszenia.

Na wszelki wypadek zrób sobie próbę na kilku kiełbaskach i zobacz jak zachowuje się mięso wewnątrz kiełbaski.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1177-kie%C5%82basa-surowa-w%C4%99dzona/#findComment-23017
Udostępnij na innych stronach

Jednym z podstawowych warunków aby drobnoustroje mogły się rozwijać jest woda

W takim razie, czy należy rozmrażać jednocześnie osuszając powierzchnię? Takie szybkie rozmrażanie w temperaturze pokojowej i z wymuszonym ruchem powietrza. Może z dwojga złego lepiej mieć niekorzystnie zmienioną strukturę wyrobu niż nadmiar drobnoustrojów na powierzchni i kłopoty z trwałością?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1177-kie%C5%82basa-surowa-w%C4%99dzona/#findComment-23042
Udostępnij na innych stronach

Jednym z podstawowych warunków aby drobnoustroje mogły się rozwijać jest woda, związku z tym spokojnie możesz rozmrozić kiełbasę i przeznaczyć ja do suszenia.

Na wszelki wypadek zrób sobie próbę na kilku kiełbaskach i zobacz jak zachowuje się mięso wewnątrz kiełbaski.

Jak zwykle można na Ciebie liczyć. Dziękuję i spróbuję ;)

A tym się zajmuję

"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1177-kie%C5%82basa-surowa-w%C4%99dzona/#findComment-23046
Udostępnij na innych stronach

Zasadą w utrwalaniu niskimi temperaturami jest szybko zamrozić i powoli rozmrażać.

Drobnoustroje namnożone w okresie rozmrażania to lubiące niskie temperatury, które później zostaną "uśpione", gdyż zmieni się środowisko(odparowanie wody z powierzchni i pod osłonką).

Tak naprawdę to wszystko zależy od jakości (ilość drobnoustrojów)surowca włożonego w jelito, jeżeli jest nie wiele i warunki słabe do rozwoju(sól, wędzenie, obniżona zawartośc wody ), to co ma się rozwijać? Lecz zawsze coś sie może się zachować.

W takim razie, czy należy rozmrażać jednocześnie osuszając powierzchnię?

Niekoniecznie.

lepiej mieć niekorzystnie zmienioną strukturę wyrobu niż nadmiar drobnoustrojów na powierzchni i kłopoty z trwałością?

Myśle, że mocno nie płynie to strukturę wyrobu końcowego, gdyż w dalszym ciągu będziemy suszyć kiełbasę, a to skutkuje zmiana struktury.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1177-kie%C5%82basa-surowa-w%C4%99dzona/#findComment-23047
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.