Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa studencka

 

post-39694-0-95775100-1439459190_thumb.jpg

 

Taki dziwny produkt, do wykonania którego wystarczy maszynka do mielenia mięsa, ewentualnie blender.
Na foto z lewej kiełbasa z kurkumą i w siatce wędliniarskiej, z prawej z sokiem z porzeczki i sznurowana. Kiełbaski z dodatkiem 10% podgardla

Surowce, przyprawy i materiały pomocnicze:

- mięso drobiowe (np. z indyka, kurczaka) 1 kg
- sól morska, kamienna, warzona niejodowana 17-22 g/kg
- śmietana słodka (30%) 300-400 ml
- mąka ziemniaczana 20g/kg
- czosnek 2g/kg
- pieprz biały 1,5g/kg
- białko z 4 jaj
- kurkuma, sok z buraka, sok z czarnej porzeczki
- folia aluminiowa, przędza wędliniarska, siatki wędliniarskie

Sposób wykonania:

Mięso drobiowe pozbawiamy kości, skóry. Najlepiej, jeśli jest to mięso czerwone. Jeśli chcemy, aby kiełbasa była bardziej chuda można dodać mięsa z piersi w ilości około 20%, jeśli kiełbaski mają być mniej suche warto dodać 10% podgardla. Mięso kroimy w kostkę, a następnie rozdrabniamy na najdrobniejszym sitku 2-3mm. Następnie mięso należy mocno rozdrobnić za pomocą blendera dodając śmietanę, przyprawy, mąkę i na końcu białka. Ostatecznie jeśli mamy tylko maszynkę do mielenia mięsa to można mięso po zmieleniu pierwszy raz wymieszać ze wszystkimi dodatkami i przepuścić przez to samo sitko jeszcze dwa razy.
Jeśli chcemy, aby kiełbaska miała ładny kolor dodajemy kurkumy (uzyskamy kolor żółty) lub sok z buraków w ilości ok. 20-30 ml (uzyskamy kolor czerwony), albo sok z porzeczki (uzyskamy kolor lekko różowy).Następnie rozwijamy folię aluminiową na stole i okładamy na niej rozdrobniona i wymieszaną masę mięsną. Układamy tyle, aby dało się później ją zrolować i zawinąć folię. Nakładając mięso staramy się, aby było w nim jak najmniej powietrza.

 

post-39694-0-05982000-1439459298_thumb.jpg

 

Rolujemy mięso w folię i zwijamy końce jak w cukierkach. Kiełbaski powinny mieś około 4-5cm grubości.

Następnie musimy nasze kiełbaski osznurować jak szynkę, ale lepiej jest umieścić w siatkach wędliniarskich. Siatki ładnie formują kiełbaski:

 

post-39694-0-81202300-1439459358_thumb.jpg

post-39694-0-79035700-1439459373_thumb.jpg

 

Następnie wykonane kiełbaski wkładamy do torebek foliowych. Folia izoluje farsz od wody:

 

post-39694-0-46990100-1439459426_thumb.jpg

 

Wodę w naczyniu do parzenia podgrzewamy do 80 stopni, wkładamy kiełbaski i parzymy około 30 min w zależności od grubości kiełbasek jakie zrobimy. Czas parzenia można przyjąć tak jak dla kiełbas. Chłodzimy w zimnej wodzie.
Następnie schładzamy w lodówce do temperatury poniżej 10 stopni.

 

post-39694-0-31290700-1439459511_thumb.jpg

post-39694-0-34028700-1439459516_thumb.jpg

 

Smacznego.

Autor: Beiot

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11944-kie%C5%82basa-studencka/
Udostępnij na innych stronach

Ciekawy przepis,trzeba będzie wypróbować.

Na początku widząc zdjęcia pomyślałem, podgardlanka, jak to dawniej u mnie się mówiło "pasztet dla ubogich" :D  Dech zjadło by się takiego rarytasu produkowanego w Tarnowskich Zakładach Mięsnych. 

Edytowane przez Hektor

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11944-kie%C5%82basa-studencka/#findComment-439087
Udostępnij na innych stronach

Tylko z kurkuma  trzeba uwazac, jesli chodzi o ilosc, potrafi zepsuc potrawe jesli bedzie jej za duzo. Swiezej mozna dac wiecej.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11944-kie%C5%82basa-studencka/#findComment-439349
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.