Salmo Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Witam kolegów.Wędzę już kilka lat, można powiedzieć klasycznie. Wędzenie, a potem parzenie. Ostatnio jadłem u znajomego wędzonki bez parzenia. Całkiem inny, śmiem twierdzić, ze o wiele lepszy smak. Nie chciał mi on zdradzić swojego sekretu i dopiero po kilku głębszych puścił trochę farby. Mianowicie. Wędzonki wkłada do rozgrzanej wędzarni ok. 100 stopni. W ten sposób wędzi ok. 30 min.Następnie wędzi w temp.ok. 80 stopni, aż wewnątrz szynki lub schabu będzie odpowiednia temp. ( 60-70 stopni ). Na razie tego sposobu nie wypróbowałem i do końca nie jestem pewny, czy nie zostałem podpuszczony. Czy któryś z kolegów stosował podobny sposób lub słyszał o takim. Cytuj Z poważaniemSalmo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11965-w%C4%99dzonki-pieczone/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Twój znajomy ameryki nie odkrył. Proces podpiekania zastępuje parzenie i ma miejsce już po wrzeniu wędzeniu. To są podstawy, które na tym forum są bardzo dobrze wyjaśnione. Czytać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11965-w%C4%99dzonki-pieczone/#findComment-440433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Z tym, że chyba lepiej najpierw wędzić, na koniec upiec - 100 stopni C - to dużo , nieco niżej - będzie lepiej.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11965-w%C4%99dzonki-pieczone/#findComment-440446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmo Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Twój znajomy ameryki nie odkrył. Proces podpiekania zastępuje parzenie i ma miejsce już po wrzeniu wędzeniu. To są podstawy, które na tym forum są bardzo dobrze wyjaśnione. Czytać.Czytam, czytam od wielu lat. U znajomego wszystko odwrotne i dlatego pytam. Cytuj Z poważaniemSalmo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11965-w%C4%99dzonki-pieczone/#findComment-440483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Niektórzy tak mają .że robią wszystko wspak , uważam ,że jak już jestes na forum to zdobądż wiedzę od najlepszych , czołówkę rozpoznasz , reszta należy do Ciebie .Znajomnego nie przekonuj jak taki tajemniczy , jeśli chcesz robic tak jak on , musisz go mocniej upic by puścił farbę lub podać skopolaminę i odpowiednio przesłuchać . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11965-w%C4%99dzonki-pieczone/#findComment-440488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.