Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie kolegów wedze juz od kilku lat na potrzeby rodziny znajomych metodą tradycyjną uwielbiam to :) eksperymentuje smakuje. Obecnie stałem się wlacicielem kilku h w Bieszczadach i zastanawiam się nad stworzeniem małej produkcje mies i wędlin - produkcja marginalna produkt regionalny itd. Jestem na etapie pisania projektu i powstal dylemat czy wybudować sam wedzarnie tradycyjna moze z dymogeneratorem lub pójść na łatwiznę i kupić gotowy produkt np coś tym rodzaju http://allegro.pl/komora-wedzarnicza-wedzarnia-wedzarka-producent-i5633476040.htmlprzewiduje produkcję na poziomie do 200 kg dziennie i bardzo zależy mi na standaryzacji produktu aby produkt byl powtarzalny w smaku pozdrawiam jestem otwarty na pomysły :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12020-komora-w%C4%99dzarnicza-dylemat/
Udostępnij na innych stronach

Proponuje w takim razie produkty Firmy Stawiany. Na stronie głównej (wedlinydomowe.pl), na dole po prawej, jest link graficzny do ich oferty. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12020-komora-w%C4%99dzarnicza-dylemat/#findComment-442679
Udostępnij na innych stronach

@Bjorkowo, komora do której link wstawiłeś nie załatwi ilości o której piszesz  ( hmmm niezła "marginalna" tak swoja drogą;) ) Maxell dobrze Ci radzi postaw na Stawiany ;)

 

Tu masz komorę na 250kg:

http://www.stawiany.pl/komory-wedzarnicze/komora-wedzarnicza-1-wozkowa-250-kg-gazowa-uniwersalna.html,m,10

 

A tu 100kg:

http://www.stawiany.pl/komory-wedzarnicze/komora-wedzarnicza-1-wozkowa-100kg-elektryczna-.html,m,1

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12020-komora-w%C4%99dzarnicza-dylemat/#findComment-442681
Udostępnij na innych stronach

 

 

bardzo zależy mi na standaryzacji produktu aby produkt byl powtarzalny w smaku

 

 

 

ma ktoś doświadczenie i jest świadomy różnicy w smaku
 

 

Jeśli produkt ma być powtarzalny a sam napisałeś że to dla Ciebie bardzo ważne to tylko taka sterowana komora i kontrola całego procesu, to samo źródło mięsa i identyczny cykl technologiczno-produkcyjny  ... w wędzarni tradycyjnej ogrodowej nie uzyskasz powtarzalności o jaką Ci chodzi.

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12020-komora-w%C4%99dzarnicza-dylemat/#findComment-442712
Udostępnij na innych stronach

No tak też tak myślałem ....dzięki za rozwianie dylematu wiec niestety będzie trzeba wywalić ok 20 tys :) mam nadzieje ze po zakupie jeszcze kiedyś rozpale wedzarnie w ogrodzie :) pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12020-komora-w%C4%99dzarnicza-dylemat/#findComment-442714
Udostępnij na innych stronach

Właśnie jestem po rozmowie z przedstawicielem firmy Stawiany koszt komory o pojemności 100 kg to prawie 75 tys ....trzeba wymyślec cos innego bo moge przeznaczyć maks 25 tys. .. :(
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12020-komora-w%C4%99dzarnicza-dylemat/#findComment-442718
Udostępnij na innych stronach

 

 

.trzeba wymyślec cos innego bo moge przeznaczyć maks 25 tys. ..

 

Możesz zrobić samemu.Te kibelki z grzałkami i dymogeneratorami, które robią koledzy spokojnie pomieszczą 50-60 kg. Zrób większą komorę, daj dwie grzały po 2000W, napisz do rogera - zrobi Ci odpowiedni dymogenerator + sterowanie  temperaturą i będziesz miał lepszą komorę jak w/w firm. 

 

 

mam nadzieje ze po zakupie jeszcze kiedyś rozpale wedzarnie w ogrodzie
 

 

I Twoja nadzieja się spełni wcześniej niż myślałeś  :)

 

Pozdrawiam  ;)

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12020-komora-w%C4%99dzarnicza-dylemat/#findComment-442721
Udostępnij na innych stronach

I niech słowo Twoje stanie się ciałem. ..:) nie mam w tym doświadczenia na taką skale ale z Wasza pomocą myśle ze zrobimy profesjonalny autorski projekt :) bede pukal do was o wsparcie dzięki
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12020-komora-w%C4%99dzarnicza-dylemat/#findComment-442754
Udostępnij na innych stronach

Właśnie jestem po rozmowie z przedstawicielem firmy Stawiany koszt komory o pojemności 100 kg to prawie 75 tys ....trzeba wymyślec cos innego bo moge przeznaczyć maks 25 tys. .. :(

Cześć

Dysponując kwotą 25 tys. proponuję wybudować wędzarnie tradycyjną z kolejką podwieszaną do wyjazdu wózka z komory,

zyskasz napewno na jakości gotowych wyrobów,co przyczyni się na przyszły dochód ,po czasie możesz pozwolić sobie na

zakup komory wędzarniczej.Proponował bym na początek napisać dobry biznes plan z uwzględnieniem możliwości finansowych,

jak zarazem wzięcie pod uwagę,że od roku 2016 będzie istne szaleństwo w wytwarzaniu wyrobów "tradycyjnych" przez rolników

itd.,konkurencja będzie spora a rynek jest jeden.Zakup w przyszłości komory wędzarniczej jest nieunikniony,wariaci z ue na jesień

2016 będą nadal kłaść nacisk na zawartość związkw smolistych w wędlinach (temat nie jest zamieciony pod dywan ,jest uśpiony na jakiś czas),co niektórym może się wydawać.Na dzień dzisiejszy jakbym miał wybierać zawód to byłby to cukiernik,wyroby cukiernicze już dawno pobiły rentownością wyroby mięsne,a nakład pracy,sprzętu mniejszy.Od 1 stycznia 2016 można założyć spółkę od 1zł obyś nie dał się nabrać Władzy Warszawskiej na ten ukryty stryczek.

Pozdrawiam i powodzenia życzę

Marek

p.s.trochę popisałem....nie ważne w jakiej wędzarni będzisz wędził,ważne kto i z jaką wiedzą będzie je obsługiwał,nie daj sobie wmówić sloganu sprzedającego typu panie ona sama wędzi.Zadać sobie należy pytanie czy napewno chce robić wyroby

wędzone jak z atmosa,którymi jest rynek zasypany?czy ludzie będą skłonni zapłacić cenę jaką chcę?w czym może być moja siła

przebicia jakie produkty,trochę liznąć marketingu zapisać na kartce papieru i mieć zawsze przed oczami zobowiązanie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12020-komora-w%C4%99dzarnicza-dylemat/#findComment-442765
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję oczywiście jest w tym morze prawdy jeżeli chodzi o rynek ceny i jakość moja produkcja będzie w Bieszczadach w ekologicznym rejonie wierze w to ze ludzie wreszcie się obudza i zaczną bardziej inwestować w zdrową żywność bo dochodzi to juz do absurdu jak widzę ludzi kupujących całego kurczaka za 6 zeta i są szczęśliwi oczywiście rozumiem uwarunkowania ekonomiczne ale to jest po prostu niemożliwe ....wracajac do tematu tu jest święta racja UE będzie dalej drążyć temat związków smolistych bo to jest biznes dla marketów wiec tak jak kolega pisze zmotyfikuje swoją wedzarnie a kwestie komory i wielkości jej parametrów dostosuje do rynku dziekuje za informacje pozdrawiam Ps. Jest tu na forum jakiś kolega z Bieszczad który ma już doświadczenie w tym rejonie??? Jeszcze raz pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12020-komora-w%C4%99dzarnicza-dylemat/#findComment-442820
Udostępnij na innych stronach

Projekt bardzo ambitny, czyli trudny i ryzykowny. Przeglądając forum trafiłem na podobną historię kolegi ze Świętokrzyskiego sprzed pięciu lat: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3625-brniemy-dalej/Wątek umarł, strona zakładu nie istnieje...

 

Moim zdaniem, podstawowe znaczenie ma nie to, jaką wędzarnię wybrać - jakiegoś producenta czy wybudować własną - lecz to, jak spełnić niezbędne wymogi prawa weterynaryjnego i sanitarnego. Bo wędzarnia to nie wszystko. Pojawią się zaraz wymogi, co do wielkości i rozmieszczenia parkingów, ilości toalet, wyposażenia "hali" produkcyjnej etc. etc.To powinno być podstawą biznesplanu. A co do samej wędzarni, to zapewne bez solidnego, profesjonalnego projektu się nie obędzie.

 

Warto wyszukać jakieś małe zakłady tego typu w Polsce, nawiązać z nimi kontakt i pozyskać od nich doświadczenia. Szukanie w samych Bieszczadach może być trudne  :)

 

Domyślam się, że wspomniany wkład finansowy trzeba będzie powiększyć kilkukrotnie. Zdając się na jakąś małą, profesjonalną wędzarnię jakiegoś producenta możesz pomyśleć o leasingu, dzięki czemu koszt wędzarni rozłożysz sobie na kilka lat...

 

Zerknij przy okazji: http://www.biznesforum.pl/jak-zalegazizowac-domowy-wyrob-wedlin-vt81389.html

Edytowane przez ZeneC
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12020-komora-w%C4%99dzarnicza-dylemat/#findComment-443140
Udostępnij na innych stronach

Witam wczoraj dostałem lekture do poduszki "Wymagania weterynaryjne dla prowadzenia i sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczinej" kopie ma moj projektant będziemy wstępnie szkicowac projekt koszty i realne możliwości aby wszystko przeszło w sanepidzie . Szacowac czas zwrotu inwestycji przyjmując ze będzie zbyt przy maksymalnej dopuszczalnej produkcji ...później podziele to na pół :) jak sie okaże ze jest to z ekonomicznego punktu widzenia bez sensu i walka z wiatrakami to pewnie kupie lepszego Wilka mieszalnice nadziewarke powiększe wedzarnie i będę oferowal okolicznym agroturystyka swoje produkty i wysyłał znajomych na jedno wyjdzie ...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12020-komora-w%C4%99dzarnicza-dylemat/#findComment-443145
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.