Bjorkowo Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Września 2015 Witam serdecznie kolegów wedze juz od kilku lat na potrzeby rodziny znajomych metodą tradycyjną uwielbiam to eksperymentuje smakuje. Obecnie stałem się wlacicielem kilku h w Bieszczadach i zastanawiam się nad stworzeniem małej produkcje mies i wędlin - produkcja marginalna produkt regionalny itd. Jestem na etapie pisania projektu i powstal dylemat czy wybudować sam wedzarnie tradycyjna moze z dymogeneratorem lub pójść na łatwiznę i kupić gotowy produkt np coś tym rodzaju http://allegro.pl/komora-wedzarnicza-wedzarnia-wedzarka-producent-i5633476040.htmlprzewiduje produkcję na poziomie do 200 kg dziennie i bardzo zależy mi na standaryzacji produktu aby produkt byl powtarzalny w smaku pozdrawiam jestem otwarty na pomysły Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12020-komora-w%C4%99dzarnicza-dylemat/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Września 2015 Proponuje w takim razie produkty Firmy Stawiany. Na stronie głównej (wedlinydomowe.pl), na dole po prawej, jest link graficzny do ich oferty. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12020-komora-w%C4%99dzarnicza-dylemat/#findComment-442679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Września 2015 @Bjorkowo, komora do której link wstawiłeś nie załatwi ilości o której piszesz ( hmmm niezła "marginalna" tak swoja drogą ) Maxell dobrze Ci radzi postaw na Stawiany Tu masz komorę na 250kg:http://www.stawiany.pl/komory-wedzarnicze/komora-wedzarnicza-1-wozkowa-250-kg-gazowa-uniwersalna.html,m,10 A tu 100kg:http://www.stawiany.pl/komory-wedzarnicze/komora-wedzarnicza-1-wozkowa-100kg-elektryczna-.html,m,1 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12020-komora-w%C4%99dzarnicza-dylemat/#findComment-442681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bjorkowo Opublikowano 2 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Września 2015 Dzieki panowie a ma ktoś doświadczenie i jest świadomy różnicy w smaku oczywiście wedzarnia ogrodowa zawsze będzie pod reka ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12020-komora-w%C4%99dzarnicza-dylemat/#findComment-442709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Września 2015 bardzo zależy mi na standaryzacji produktu aby produkt byl powtarzalny w smaku ma ktoś doświadczenie i jest świadomy różnicy w smaku Jeśli produkt ma być powtarzalny a sam napisałeś że to dla Ciebie bardzo ważne to tylko taka sterowana komora i kontrola całego procesu, to samo źródło mięsa i identyczny cykl technologiczno-produkcyjny ... w wędzarni tradycyjnej ogrodowej nie uzyskasz powtarzalności o jaką Ci chodzi. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12020-komora-w%C4%99dzarnicza-dylemat/#findComment-442712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bjorkowo Opublikowano 2 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Września 2015 No tak też tak myślałem ....dzięki za rozwianie dylematu wiec niestety będzie trzeba wywalić ok 20 tys mam nadzieje ze po zakupie jeszcze kiedyś rozpale wedzarnie w ogrodzie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12020-komora-w%C4%99dzarnicza-dylemat/#findComment-442714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bjorkowo Opublikowano 2 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Września 2015 Właśnie jestem po rozmowie z przedstawicielem firmy Stawiany koszt komory o pojemności 100 kg to prawie 75 tys ....trzeba wymyślec cos innego bo moge przeznaczyć maks 25 tys. .. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12020-komora-w%C4%99dzarnicza-dylemat/#findComment-442718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Września 2015 .trzeba wymyślec cos innego bo moge przeznaczyć maks 25 tys. .. Możesz zrobić samemu.Te kibelki z grzałkami i dymogeneratorami, które robią koledzy spokojnie pomieszczą 50-60 kg. Zrób większą komorę, daj dwie grzały po 2000W, napisz do rogera - zrobi Ci odpowiedni dymogenerator + sterowanie temperaturą i będziesz miał lepszą komorę jak w/w firm. mam nadzieje ze po zakupie jeszcze kiedyś rozpale wedzarnie w ogrodzie I Twoja nadzieja się spełni wcześniej niż myślałeś Pozdrawiam Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12020-komora-w%C4%99dzarnicza-dylemat/#findComment-442721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bjorkowo Opublikowano 2 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Września 2015 I niech słowo Twoje stanie się ciałem. .. nie mam w tym doświadczenia na taką skale ale z Wasza pomocą myśle ze zrobimy profesjonalny autorski projekt bede pukal do was o wsparcie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12020-komora-w%C4%99dzarnicza-dylemat/#findComment-442754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Września 2015 Właśnie jestem po rozmowie z przedstawicielem firmy Stawiany koszt komory o pojemności 100 kg to prawie 75 tys ....trzeba wymyślec cos innego bo moge przeznaczyć maks 25 tys. .. CześćDysponując kwotą 25 tys. proponuję wybudować wędzarnie tradycyjną z kolejką podwieszaną do wyjazdu wózka z komory,zyskasz napewno na jakości gotowych wyrobów,co przyczyni się na przyszły dochód ,po czasie możesz pozwolić sobie nazakup komory wędzarniczej.Proponował bym na początek napisać dobry biznes plan z uwzględnieniem możliwości finansowych,jak zarazem wzięcie pod uwagę,że od roku 2016 będzie istne szaleństwo w wytwarzaniu wyrobów "tradycyjnych" przez rolnikówitd.,konkurencja będzie spora a rynek jest jeden.Zakup w przyszłości komory wędzarniczej jest nieunikniony,wariaci z ue na jesień2016 będą nadal kłaść nacisk na zawartość związkw smolistych w wędlinach (temat nie jest zamieciony pod dywan ,jest uśpiony na jakiś czas),co niektórym może się wydawać.Na dzień dzisiejszy jakbym miał wybierać zawód to byłby to cukiernik,wyroby cukiernicze już dawno pobiły rentownością wyroby mięsne,a nakład pracy,sprzętu mniejszy.Od 1 stycznia 2016 można założyć spółkę od 1zł obyś nie dał się nabrać Władzy Warszawskiej na ten ukryty stryczek.Pozdrawiam i powodzenia życzęMarekp.s.trochę popisałem....nie ważne w jakiej wędzarni będzisz wędził,ważne kto i z jaką wiedzą będzie je obsługiwał,nie daj sobie wmówić sloganu sprzedającego typu panie ona sama wędzi.Zadać sobie należy pytanie czy napewno chce robić wyrobywędzone jak z atmosa,którymi jest rynek zasypany?czy ludzie będą skłonni zapłacić cenę jaką chcę?w czym może być moja siłaprzebicia jakie produkty,trochę liznąć marketingu zapisać na kartce papieru i mieć zawsze przed oczami zobowiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12020-komora-w%C4%99dzarnicza-dylemat/#findComment-442765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bjorkowo Opublikowano 3 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Września 2015 Dziękuję oczywiście jest w tym morze prawdy jeżeli chodzi o rynek ceny i jakość moja produkcja będzie w Bieszczadach w ekologicznym rejonie wierze w to ze ludzie wreszcie się obudza i zaczną bardziej inwestować w zdrową żywność bo dochodzi to juz do absurdu jak widzę ludzi kupujących całego kurczaka za 6 zeta i są szczęśliwi oczywiście rozumiem uwarunkowania ekonomiczne ale to jest po prostu niemożliwe ....wracajac do tematu tu jest święta racja UE będzie dalej drążyć temat związków smolistych bo to jest biznes dla marketów wiec tak jak kolega pisze zmotyfikuje swoją wedzarnie a kwestie komory i wielkości jej parametrów dostosuje do rynku dziekuje za informacje pozdrawiam Ps. Jest tu na forum jakiś kolega z Bieszczad który ma już doświadczenie w tym rejonie??? Jeszcze raz pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12020-komora-w%C4%99dzarnicza-dylemat/#findComment-442820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Września 2015 Zazdroszczę Ci, w fajnym rejonie sobie żyjesz. Powodzenia! Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12020-komora-w%C4%99dzarnicza-dylemat/#findComment-442871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bjorkowo Opublikowano 3 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Września 2015 Piksiak jak juz rusze to zapraszam do siebie na warsztaty pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12020-komora-w%C4%99dzarnicza-dylemat/#findComment-442901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 4 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 4 Września 2015 Trzymam za słowo Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12020-komora-w%C4%99dzarnicza-dylemat/#findComment-443046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeneC Opublikowano 5 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Września 2015 (edytowane) Projekt bardzo ambitny, czyli trudny i ryzykowny. Przeglądając forum trafiłem na podobną historię kolegi ze Świętokrzyskiego sprzed pięciu lat: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3625-brniemy-dalej/Wątek umarł, strona zakładu nie istnieje... Moim zdaniem, podstawowe znaczenie ma nie to, jaką wędzarnię wybrać - jakiegoś producenta czy wybudować własną - lecz to, jak spełnić niezbędne wymogi prawa weterynaryjnego i sanitarnego. Bo wędzarnia to nie wszystko. Pojawią się zaraz wymogi, co do wielkości i rozmieszczenia parkingów, ilości toalet, wyposażenia "hali" produkcyjnej etc. etc.To powinno być podstawą biznesplanu. A co do samej wędzarni, to zapewne bez solidnego, profesjonalnego projektu się nie obędzie. Warto wyszukać jakieś małe zakłady tego typu w Polsce, nawiązać z nimi kontakt i pozyskać od nich doświadczenia. Szukanie w samych Bieszczadach może być trudne Domyślam się, że wspomniany wkład finansowy trzeba będzie powiększyć kilkukrotnie. Zdając się na jakąś małą, profesjonalną wędzarnię jakiegoś producenta możesz pomyśleć o leasingu, dzięki czemu koszt wędzarni rozłożysz sobie na kilka lat... Zerknij przy okazji: http://www.biznesforum.pl/jak-zalegazizowac-domowy-wyrob-wedlin-vt81389.html Edytowane 5 Września 2015 przez ZeneC Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12020-komora-w%C4%99dzarnicza-dylemat/#findComment-443140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bjorkowo Opublikowano 5 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Września 2015 Witam wczoraj dostałem lekture do poduszki "Wymagania weterynaryjne dla prowadzenia i sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczinej" kopie ma moj projektant będziemy wstępnie szkicowac projekt koszty i realne możliwości aby wszystko przeszło w sanepidzie . Szacowac czas zwrotu inwestycji przyjmując ze będzie zbyt przy maksymalnej dopuszczalnej produkcji ...później podziele to na pół jak sie okaże ze jest to z ekonomicznego punktu widzenia bez sensu i walka z wiatrakami to pewnie kupie lepszego Wilka mieszalnice nadziewarke powiększe wedzarnie i będę oferowal okolicznym agroturystyka swoje produkty i wysyłał znajomych na jedno wyjdzie ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12020-komora-w%C4%99dzarnicza-dylemat/#findComment-443145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.