Dumuzi Opublikowano 29 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Września 2015 Witam wszystkich wędzarnikow! Moja przygode z wędzeniem zacząłem ok 2 miesiecy temu i staram sie wedzic dosc czesto.Moim najwiekszym problemem sa wysokie temperatury - jak napisalem w tytule wędze na Kostaryce - a tu srednie dzienne nie spadaja ponizej 30`C...Moje pierwsze pytanie; czy mozna w takim klimacie wedzic na zimno...? Kolejna sprawa jest wysoka wilgosnosc oraz bark mozliwosci trzymania miesa na swierzym powietrzu... tj. np. przez noc... aby obcieko itd.Zostaje tylko lodowka... Z ktora jak czytalem, wedzonki nie lubia sie jakos specjalnie... Kolejnym wyzwaniem sa ryby... bo przeciez tu w oceanie spokojnym wysepuja troszke inne ryby niz u nas w Baltyku czy w wodach slodkich...Na chwile obecna zapprzyjazniam sie z Lucjanem Czerwonym ( red snapper) - i wydaje sie w miare ok, ja poluje na troszke wieksze ryby - abym mogl uwedzic caly filet z odslonietym miesem... wydaje mi sie samak bedzie bardziej aromatyczny... No i ostatnim elementem jest drewno... ktore tez jest inne niz w srodkowo wschodniej europie Staram sie uzywac twardego drewna w polaczeniu z owocowymi scinkami do wytworzenia dymu... kilka dni temu zrobilem filmik z wedzenia korym chcialbym sie podzielic... no nie jest najktorszy... ale chcialbym uslyszec wasza opinie - ludzi z wiekszym doswiadczeniem i obyciem w sprawch wedzarniczych... Prosze o podopwiedzi i rady jak otrzymac najlepsze efekty smakowe wedzenia... pozdDawid Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12107-w%C4%99dzenie-na-kostaryce/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 29 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Września 2015 Cala okolica i atmosfera pokazana na filmiku, jest jak z powiesci o Robinsonie.. Normalnie bajka.. W sumie jeszcze nie wedzilem rybek morskich ale zapytam: po kiego diabla dowedzales ryby drugiego dnia.?!?Widac ze rybka (gotowa) byla sucha jak wior..! Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12107-w%C4%99dzenie-na-kostaryce/#findComment-447587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 29 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Września 2015 wczesnym ranem masz temp. okolo 22C, w takiej temperaturze szybciej uwedzisz ryby bo musisz dac wiecej ognia zeby uzyskac dobra temp. w wedzarni, czyli w nocy zaczac o 4godz. i rano o 9 koniec.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12107-w%C4%99dzenie-na-kostaryce/#findComment-447596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dumuzi Opublikowano 29 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Września 2015 @gregtom; Wieczorem po pierwszym wedzeniu sprobowalem jedna z ryb i moim zdaniem mieso wymagalo jeszcze kilku godzin dymu... Jak pisalem wczesniej - to sa moje pierwsze eksperymenty... i zabardzo nie wiem jak powinno wygladac gotowe na 100% mieso... p.s. moze w przyszlosci uda mi sie zabrac z lokalnymi rybakami na polow...to tez wrzuce filmik... @mesch; Dzieki za rade. 4 w nocy heheh no to bedzie nie spane nie rozumiem tylko czemu z 22C przy wiekszym ogniu maja sie szybciej zrobic... ale sprobuje pozd! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12107-w%C4%99dzenie-na-kostaryce/#findComment-447600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 29 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Września 2015 KOlego obejrzałem, Twoj filmik , gregtom juz Ci wskazal ze rybki wysuszyłeś , nie wiem w jakiej zalewie trzymałeś ryby przed wedzeniem , na forum znajdziesz opis przygotowań , czas trzymania w solance -radze przeczytac , drugim aspektem ,na który powinienes nam dla nauki odpowiedziec to to czy ryba - czerwony lucjan jest rybą tłusta czy chuda , ze zdjecia wyglada ze raczej jest to ryba o chudym miesie , wiec taka rybe bedzie trudniej uwędzic .Przecztaj watki dotyczace Dymogeberatora moze taki DG byłby lepszy do wedzenia , niz wedzarnia , którą posiadasz .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12107-w%C4%99dzenie-na-kostaryce/#findComment-447603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 29 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Września 2015 (edytowane) .....Dumuzi, działaj intuicyjnie...Forum pewnie czytasz, wnioski umiesz wyciągać Preparuj w kierunku odpowiadającym Twoim i bliskich oczekiwaniom.Podstawowym kryterium smakowitości wędzonego jest słoność, drugim brak kwaśnego posmaku.....jakiegokolwiek.Reszta to przyzwyczajenia i maniery....Z punktu widzenia prymitywistycznego postrzegania wędzarnictwa to jesteś wysokiej rangi Oficerem :clap: Lussseirossss Edytowane 29 Września 2015 przez ziezielony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12107-w%C4%99dzenie-na-kostaryce/#findComment-447607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dumuzi Opublikowano 29 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Września 2015 (edytowane) @pacan Wojciech Tak Lucek to chudy zawodnik... ciezko tu o wieksza, tłustsza rybe... generalnie jest lucek... lokalsi nie wysilaja sie zabardzo ze swoja oferta rybna... chcesz wieksza inna rybe? Fajka, gogle, pletwy harpun i nurka w wode - ok sprobuje powedzic krocej... i wtedy zobaczymy... @ziezielony Dzieki bardzo za dobre slowo! Bede probowac i dzielic sie wnoskami! Takie pytanie jeszcze; jak byscie tu radzili ryby przechowywac ? Czy odrazu z wedzarki do lodowki? czy okres przejsciowy aby wychlodzic troszke rybe? Edytowane 29 Września 2015 przez Dumuzi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12107-w%C4%99dzenie-na-kostaryce/#findComment-447617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Września 2015 Wychłodzić. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12107-w%C4%99dzenie-na-kostaryce/#findComment-447620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.