Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich wędzarnikow!

 

Moja przygode z wędzeniem zacząłem ok 2 miesiecy temu i staram sie wedzic dosc czesto.

Moim najwiekszym problemem sa wysokie temperatury - jak napisalem w tytule wędze na Kostaryce - a tu srednie dzienne nie spadaja ponizej 30`C...

Moje pierwsze pytanie; czy mozna w takim klimacie wedzic na zimno...?

 

Kolejna sprawa jest wysoka wilgosnosc oraz bark mozliwosci trzymania miesa na swierzym powietrzu... tj. np. przez noc... aby obcieko itd.

Zostaje tylko lodowka... Z ktora jak czytalem, wedzonki nie lubia sie jakos specjalnie...

 

Kolejnym wyzwaniem sa ryby... bo przeciez tu w oceanie spokojnym wysepuja troszke inne ryby niz u nas w Baltyku czy w wodach slodkich...

Na chwile obecna zapprzyjazniam sie z Lucjanem Czerwonym ( red snapper) - i wydaje sie w miare ok, ja poluje na troszke wieksze ryby - abym mogl uwedzic caly filet z odslonietym miesem... wydaje mi sie samak bedzie bardziej aromatyczny...

 

No i ostatnim elementem jest drewno... ktore tez jest inne niz w srodkowo wschodniej europie ;)

Staram sie uzywac twardego drewna w polaczeniu z owocowymi scinkami do wytworzenia dymu...

 

kilka dni temu zrobilem filmik z wedzenia korym chcialbym sie podzielic... no nie jest najktorszy... ale chcialbym uslyszec wasza opinie - ludzi z wiekszym doswiadczeniem i obyciem w sprawch wedzarniczych...

 

Prosze o podopwiedzi i rady jak otrzymac najlepsze efekty smakowe wedzenia...

 

 

pozd

Dawid

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12107-w%C4%99dzenie-na-kostaryce/
Udostępnij na innych stronach

Cala okolica i atmosfera pokazana na filmiku, jest jak z powiesci o Robinsonie.. Normalnie bajka..  :)  :clap:  :clap:

W sumie jeszcze nie wedzilem rybek morskich ale zapytam: po kiego diabla dowedzales ryby drugiego dnia.?!?

Widac ze rybka (gotowa) byla sucha jak wior..!  :)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12107-w%C4%99dzenie-na-kostaryce/#findComment-447587
Udostępnij na innych stronach

wczesnym ranem masz temp. okolo 22C, w takiej temperaturze szybciej uwedzisz ryby bo musisz dac wiecej ognia zeby uzyskac dobra temp. w wedzarni, czyli w nocy zaczac o 4godz. i rano o 9 koniec.

Pozdrowienia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12107-w%C4%99dzenie-na-kostaryce/#findComment-447596
Udostępnij na innych stronach

@gregtom; Wieczorem po pierwszym wedzeniu sprobowalem jedna z ryb i moim zdaniem mieso wymagalo jeszcze kilku godzin dymu... Jak pisalem wczesniej - to sa moje pierwsze eksperymenty... i zabardzo nie wiem jak powinno wygladac gotowe na 100% mieso...  p.s. moze w przyszlosci uda mi sie zabrac z lokalnymi rybakami na polow...to tez  wrzuce filmik... ;)

 

@mesch; Dzieki za rade. 4 w nocy heheh no to bedzie nie spane ;) nie rozumiem tylko czemu z 22C przy wiekszym ogniu maja sie szybciej zrobic... ale sprobuje

 

pozd!

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12107-w%C4%99dzenie-na-kostaryce/#findComment-447600
Udostępnij na innych stronach

KOlego obejrzałem, Twoj filmik , gregtom juz Ci wskazal ze rybki wysuszyłeś , nie wiem w jakiej zalewie trzymałeś ryby przed wedzeniem , na forum znajdziesz  opis przygotowań , czas trzymania w solance -radze przeczytac , drugim aspektem ,na który powinienes nam dla nauki odpowiedziec to to czy ryba - czerwony lucjan jest rybą tłusta czy chuda , ze zdjecia wyglada ze raczej jest to ryba o chudym miesie , wiec  taka rybe bedzie trudniej uwędzic  .Przecztaj watki dotyczace Dymogeberatora  moze  taki DG byłby lepszy do wedzenia , niz wedzarnia , którą posiadasz .Pozdrawiam

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12107-w%C4%99dzenie-na-kostaryce/#findComment-447603
Udostępnij na innych stronach

.....Dumuzi, działaj intuicyjnie...

Forum pewnie czytasz, wnioski umiesz wyciągać :)

Preparuj w kierunku odpowiadającym Twoim i bliskich oczekiwaniom.

Podstawowym kryterium smakowitości wędzonego jest słoność, drugim brak kwaśnego posmaku.....jakiegokolwiek.

Reszta to przyzwyczajenia i maniery....

Z punktu widzenia prymitywistycznego postrzegania wędzarnictwa to jesteś wysokiej rangi Oficerem :clap: :clap: :clap:

Lussseirossss :)

Edytowane przez ziezielony
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12107-w%C4%99dzenie-na-kostaryce/#findComment-447607
Udostępnij na innych stronach

@pacan Wojciech Tak Lucek to chudy zawodnik... ciezko tu o wieksza, tłustsza rybe... generalnie jest lucek... lokalsi nie wysilaja sie zabardzo ze swoja oferta rybna... chcesz wieksza inna rybe? Fajka, gogle, pletwy harpun i nurka w wode ;) - ok sprobuje powedzic krocej... i wtedy zobaczymy...

 

@ziezielony Dzieki bardzo za dobre slowo! Bede probowac i dzielic sie wnoskami!

 

 

Takie pytanie jeszcze; jak byscie tu radzili ryby przechowywac ? Czy odrazu z wedzarki do lodowki? czy okres przejsciowy aby wychlodzic troszke rybe?

Edytowane przez Dumuzi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12107-w%C4%99dzenie-na-kostaryce/#findComment-447617
Udostępnij na innych stronach

Wychłodzić. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12107-w%C4%99dzenie-na-kostaryce/#findComment-447620
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.