Maxell Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 27 Lutego 2008 Juz o tym pisaliśmy - wychodi Ci twarda, gdyz jest pewnie jedna z Twoich pierwszych kiełbas, więc chciałbyś by była jak najlepsza. Tym sposobem, do minimum zmniejszasz ilośc tłuszczu na korzyśc mięs lepszych gatunków. To własnie powoduje, że kiełbasa jest twarda, bo jest po prostu wykonana ze ZBYT DOBREGO MIĘSA. :grin: Zrób dokładnie wg przepisu, a zobaczysz jaka będzie super.Za niewielkie pieniądze możesz kupić termometr do parzenia (pomiar wody w naczyniu), co znacząco wpłynie na końcowa jakośc kiełbaski. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1218-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-30021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gardziej Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 27 Lutego 2008 witambiałą robię już ok 2 lat i na początku miałem problemy z twardością itd. Mam już opracowane składy do białej drobiowej które dają soczystą i bardzo smaczną kiełbaskę. Termometr oczywiście mam, ale do gotowania białej nie używam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1218-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-30026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 27 Lutego 2008 I tutaj może byc także pies pogrzebany. Parzenie kiełbasy, bez wzgledu na jej rodzaj, winno przebiegac zgodnie z parametrami obowiązującymi dla parzenia tego typu wyrobów. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1218-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-30041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirass Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 27 Lutego 2008 Witam.Kiełbasa Biała Polska Surowa to był pierwszy post Maxella na O2 Kuchnia o godzinie 13.39 dnia 29.10. roku toku już nie zapisałemI według tego przepisu tą kiełbasę zrobiłem , była super. Mirass Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1218-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-30059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gardziej Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 28 Lutego 2008 no wkradło się drobne niedomówienie z mojej strony... jako że przeważnie gotuję tę samą ilość kiełbasy w tym samym garnku i wcześniej sprawdziłem temperatury, nie używam już termometru - kiełbasa wychodzi zawsze soczysta i pyszna. Moja pierwsza biała która nie zawierała wcale tłuszczu (poza tłuszczem zawartm w mięsie drobiowym) była zbita i twarda. Po kilku mailach z Maxellem i Szczepanem udało mi się stworzyć bardzo dobrą białą drobiową. Robię ją zawsze przed każdymi świętami, często używana jest jako grillowa. Podobnie jek wiele innych osób chciałem zrobić na początku super białą bez dodatku tłuszczu. Jka szybko się okazało nie jest to dobry pomysł. Jako że mam dostęp do mięsa indyczego nie robię wędlin wieprzowych. A te co robię to raczej sporadyczne przypadki. Dlatego nie trzymam się ściśle receptur bo po prostu nie mam takiej możliwości. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1218-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-30066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
docia Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 1 Marca 2008 Witam,jestem nowa.Mam jedno pytanie.Czy do kiełbasy można dodać kupne peklowane mięso?Do mięsa świeżego wieprzowego nie mam za bardzo dostępu,a marzą mi się polskie smaki wędlin.Mieszkam w Irlandii.Mam dostęp do polskich wyrobów ale niestety są one marnej jakości.Proszę o informacje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1218-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-30174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 1 Marca 2008 Docia,trochę niejasno napisałaś w czym masz problem.Mięso peklowane po dodaniu przypraw/pieprz,czosnek/spokojnie możesz użyć do zrobienia białej kiełbasy.Dodaj przyprawy włóż do jelita i sparz.Śniadanie,ewentualnie obiad masz z głowy.Próbuj,napewno nie zmarnujesz mięsa a przypomisz sobie polskie smaki.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1218-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-30175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 1 Marca 2008 Ale tak na prawdę, to biała kiełbasa jest robiona bez peklowania. Takie są stare receptury. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1218-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-30181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcomm Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 1 Marca 2008 Oj Docia!No nie mów, że w Irlandii nie można kupić w sklepie surowego kotleta.U nas nie kupisz peklowanego mięsa bo do czego?A u Was jest odwrotnie?Coś nie kumam.... :lol: Cytuj marcomm Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1218-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-30182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
docia Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 1 Marca 2008 Dziękuję za szybką odpowiedz.Poczytam forum i może się odważe na zrobienie kiełbasy.W tej chwili posiadam jelito,maszynkę do mięsa,solone mięso,trochę wołowiny,świeży boczek i chęci. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1218-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-30185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
docia Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Witam ponownie.Dopiero teraz znalazłam czas żeby napisać o mojej pierwszej kiełbasce.Wyszła trochę za chuda,ale to przez brak tłustego mięsa.W Irlandii jest problem z kupnem przerośniętego boczku,a słonina to tylko marzenie.Raz udało mi się kupić słonine ale w najgrubszym odcinku miał 1 cm.Mam pytanie,czy do zrobienia kiełbasy można używać mięsa wcześniej mrożonego? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1218-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-32508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 11 Kwietnia 2008 ,czy do zrobienia kiełbasy można używać mięsa wcześniej mrożonego Jak najbardziej. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1218-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-32509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
docia Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zrobiłam ponownie białą kiełbase.Tym razem wyszła dużo lepsza,nie rozsypuje się jak poprzednia.Szkoda,że nie umiem dodawać fotek :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1218-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-32651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 14 Kwietnia 2008 pod tym tematem masz przycisk odpowiedz klikasz i masz opcje dodawania fotek :wink: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1218-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-32653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.