Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Juz o tym pisaliśmy - wychodi Ci twarda, gdyz jest pewnie jedna z Twoich pierwszych kiełbas, więc chciałbyś by była jak najlepsza. Tym sposobem, do minimum zmniejszasz ilośc tłuszczu na korzyśc mięs lepszych gatunków. To własnie powoduje, że kiełbasa jest twarda, bo jest po prostu wykonana ze ZBYT DOBREGO MIĘSA. :grin:

Zrób dokładnie wg przepisu, a zobaczysz jaka będzie super.

Za niewielkie pieniądze możesz kupić termometr do parzenia (pomiar wody w naczyniu), co znacząco wpłynie na końcowa jakośc kiełbaski.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1218-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-30021
Udostępnij na innych stronach

witam

białą robię już ok 2 lat i na początku miałem problemy z twardością itd. Mam już opracowane składy do białej drobiowej które dają soczystą i bardzo smaczną kiełbaskę. Termometr oczywiście mam, ale do gotowania białej nie używam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1218-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-30026
Udostępnij na innych stronach

I tutaj może byc także pies pogrzebany. Parzenie kiełbasy, bez wzgledu na jej rodzaj, winno przebiegac zgodnie z parametrami obowiązującymi dla parzenia tego typu wyrobów.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1218-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-30041
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Kiełbasa Biała Polska Surowa to był pierwszy post Maxella na O2 Kuchnia o godzinie 13.39 dnia 29.10. roku toku już nie zapisałem

I według tego przepisu tą kiełbasę zrobiłem , była super.

 

Mirass

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1218-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-30059
Udostępnij na innych stronach

no wkradło się drobne niedomówienie z mojej strony... jako że przeważnie gotuję tę samą ilość kiełbasy w tym samym garnku i wcześniej sprawdziłem temperatury, nie używam już termometru - kiełbasa wychodzi zawsze soczysta i pyszna.

Moja pierwsza biała która nie zawierała wcale tłuszczu (poza tłuszczem zawartm w mięsie drobiowym) była zbita i twarda. Po kilku mailach z Maxellem i Szczepanem udało mi się stworzyć bardzo dobrą białą drobiową. Robię ją zawsze przed każdymi świętami, często używana jest jako grillowa.

Podobnie jek wiele innych osób chciałem zrobić na początku super białą bez dodatku tłuszczu. Jka szybko się okazało nie jest to dobry pomysł.

Jako że mam dostęp do mięsa indyczego nie robię wędlin wieprzowych. A te co robię to raczej sporadyczne przypadki. Dlatego nie trzymam się ściśle receptur bo po prostu nie mam takiej możliwości. Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1218-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-30066
Udostępnij na innych stronach

Witam,jestem nowa.Mam jedno pytanie.Czy do kiełbasy można dodać kupne peklowane mięso?Do mięsa świeżego wieprzowego nie mam za bardzo dostępu,a marzą mi się polskie smaki wędlin.Mieszkam w Irlandii.Mam dostęp do polskich wyrobów ale niestety są one marnej jakości.

Proszę o informacje

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1218-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-30174
Udostępnij na innych stronach

Docia,trochę niejasno napisałaś w czym masz problem.

Mięso peklowane po dodaniu przypraw/pieprz,czosnek/spokojnie możesz użyć do zrobienia białej kiełbasy.Dodaj przyprawy włóż do jelita i sparz.Śniadanie,ewentualnie obiad masz z głowy.Próbuj,napewno nie zmarnujesz mięsa a przypomisz sobie polskie smaki.

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1218-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-30175
Udostępnij na innych stronach

Oj Docia!

No nie mów, że w Irlandii nie można kupić w sklepie surowego kotleta.

U nas nie kupisz peklowanego mięsa bo do czego?

A u Was jest odwrotnie?

Coś nie kumam.... :lol:

marcomm
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1218-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-30182
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za szybką odpowiedz.

Poczytam forum i może się odważe na zrobienie kiełbasy.W tej chwili posiadam jelito,maszynkę do mięsa,solone mięso,trochę wołowiny,świeży boczek i chęci.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1218-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-30185
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam ponownie.Dopiero teraz znalazłam czas żeby napisać o mojej pierwszej kiełbasce.Wyszła trochę za chuda,ale to przez brak tłustego mięsa.W Irlandii jest problem z kupnem przerośniętego boczku,a słonina to tylko marzenie.Raz udało mi się kupić słonine ale w najgrubszym odcinku miał 1 cm.

Mam pytanie,czy do zrobienia kiełbasy można używać mięsa wcześniej mrożonego?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1218-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-32508
Udostępnij na innych stronach

,czy do zrobienia kiełbasy można używać mięsa wcześniej mrożonego

Jak najbardziej.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1218-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-32509
Udostępnij na innych stronach

pod tym tematem masz przycisk odpowiedz klikasz i masz opcje dodawania fotek :wink:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1218-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-32653
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.