Skocz do zawartości

sokoz

Użytkownicy
  • Postów

    567
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Warszawa

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia sokoz

Doświadczony

Doświadczony (10/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Aktywny rozmówca Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. W moich okolicach na kibelek mówiło się - ul. Mimo tej nazwy nikt nie nabrał obrzydzenia do miodu. Może drewnianą, smukłą wędzarnię nazwać ulem. W środku pyszności, a nawiązanie do kibelka tak zawiłe, że nikt się nie domyśli.
  2. sokoz

    Dymogenerator WB

    Feederman, Wędzarnia z tradycyjnym paleniskiem nie może być szczelna, bo wilgoć skropli się na wędzonkach. Spalając większość prostych organicznych substancji otrzymujemy CO2 i H2O. Tak mówi chemia. Gdy stosujesz DG i elektryczną grzałkę nie produkujesz tyle wody jak w palenisku. Grzałka wody nie wytwarza. Wymiana dymu w wędzarni nie musi być tak szybka. Nie ma takiego zagrożenia skroplinami. Można uszczelnić wędzarnię, domknąć /nie całkiem/ wyloty u góry. Wtedy mniej dymu się marnuje, jest dłużej zatrzymywany w komorze i DG w zupełności wystarcza.
  3. Trzeba druty pozamieniać w puszce na silniku, ale trzeba wiedzieć które!!! W trzyfazowym wystarczy zmienić miejscami 2 fazy nawet we wtyczce.
  4. Duża histereza może być tu tylko "histerezą" sondy. Ona może być solidnie obatulona jakąś obudową i to sprawdza się w ciepłej wodzie. W wodzie wymiana ciepła jest szybka i sonda nagrzewa się szybko, szybko reaguje na zmiany temp. Powietrze w wędzarce, nawet dobrze omywające sondę, nie przekazuje jej ciepła z taką szybkością. Zanim urośnie temperatura w środku sondy, w samym termoczułym elemencie, w wędzarni już zdąży osiągnąć dużo większą wartość. Stąd przeregulowania. Ta sonda przeznaczona jest do wody i może dla zapewnienia szczelności ma wiele warstw ochronnych.Tak tylko próbuję się domyślić. Dopuszczalna moc 100W- do tego nie można podłączać grzałki bezpośrednio. Od tego też może wariować.
  5. Mam szybkę w bocznej ściance, taką 10x15 cm. Na początku zaglądałem z latarką i przeżywałem "jak woźny wakacje". Pierwszą automatyczną pralkę też tak podglądaliśmy w domu. Teraz zastanawiam się czy szybki nie zlikwidować.
  6. Jeżeli robisz szybę, to: Powinna być podwójna, wtedy mniej zaparowuje /brązowieje od dymu/, zapewnia lepszą izolację cieplną. Szyby muszą być szczelnie obsadzone, bo tylko wtedy pozostaną dłużej czyste w środku. Ale i tak narobi się dużo kłopotu z bezustannym czyszczeniem. Każda działajaca wędzarka jest od środka mocno nasączoną smakowitym dymem. Ścianka z szybą będzie zawsze zimniejsza niż inne /dobrze izolowane/ co zakłóca prawidłowy rozkład temperatur w środku i cały proces wędzenia: bieg dymu, omywanie nim wędzonek. Taka skrzynka może wymagać częstrzego przewieszania kijów z wędzonkami.
  7. sokoz

    Bla, bla, bla

    A tu wchodzicie czasem? Po zmierzchu najlepiej. http://www.strzalowo.eu/ W tej chwili 15 szt dzików.
  8. Obudowa grzałki /rurka/ ma być połączona z żółto-zielonym drutem 3-żyłowego przewodu, a ten do bolca w kontakcie.
  9. Moja ma 85x35x40 cm, ścianka z deski 19 mm bez dodatkowej izolacji. Grzałka 380W /do rozpalania grilla - z markrtu/. To wystarcza do wędzenia, gdy na dworze +10*C. W niższych nie próbowałem. Jestem ciepłolubny. Nie robiłem pieczenia kiełbasy, ale pstrągi były dogrzane. Wieszam w środku stary wentylatorek od procesora z kompa zasilany 5V wtedy wystarczająco słabo dmucha. Wg moich doświadczeń wystarczyłoby do mojej dać grzałkę 500-800W i byłaby wszechstronna, niezależna od minusa na zewnątrz. Izolowana skrzynia będzie lepsza od mojej. Mogę podesłać fotki na PW.
  10. Pisząc w poprzednim poście, że "grzałka z fotki jest OK" - miałem na myśli fotkę, do której podany jest link. Czyli chodzi o grzałkę metalową. O tej ceramicznej już zapomniałem. Regulator z elektrycznego grilla jest umieszczony przy grzałce i reguluje temp grzałki. Trzeba samemu obadać jak nastawić, żeby uzyskać wybraną temp wędzenia, zrobić tabelkę itp. Zmiana warunków już daje odstępstwo od tabeli i licho wie jaka będzie tak na prawdę temp wędzenia. W wędzarce czujnik powinien być umieszczony w pobliżu wyrobów. Ja mam zastosowany termostat: http://allegro.pl/termostat-regulator-temperatury-z-sonda-0-90c-i2938667579.html Ta firma ma jeszcze drugi - do 120*C, http://allegro.pl/termostat-do-wentylator-turbina-kominkowa-kominek-i2949021190.html Wybrałem ten do 90*, bo uznałem, że będzie dokładniejszy przez to, że zakres mniejszy.
  11. kafel70, Grzałka z fotki jest OK. Nie wiadomo nic o mocy, a to ważne. Dobrać ją trzeba do wielkości wędzarki. Można wstępnie zmontować bez regulatora mocy i zobaczyć jak działa. Jeśli masz zamiar robić z regulatorem mocy to moc grzałki może być większa niż potrzeba, ale bez niego lepiej mieć grzałką dobraną - ciut tylko mocniejszą na wypadek wędzenia na mrozie. Jest jeszcze jeden /prymitywny/ sposób - dodatkowa grzałka małej mocy włączana bez termostatu, gdy chcesz dopiec wyroby w wędzarni, lub ryby na ciepło.
  12. Tak, ale... Nie cudujmy! Jakoś nikt takiej grzałki nie stosuje w "firmowych" wędzarkach. Widać są po temu ważne przyczyny. Choćby utrzymanie czystości itd. Przy takiej grzałce powinien być reg mocy, a przy metalowej wcale nie musi. A wiatraczek /termoobieg/ zawsze mile widziany.
  13. kafel70, Jeżeli masz możliwość zmiany grzałki na taką umieszczoną w metalowej rurce, to zrezygnuj z tej ceramicznej grzałki. Taka "cegła" kumuluje ciepło i powoduje duże wahania temperatury w wędzarni.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.