Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Działa:D wielkie dzieki Miro za pomoc. Mały test:p

post-46958-0-58370100-1451488352_thumb.jpg

Viszna tobie tez bardzo dziekuje za instrukcje obsługi

Edytowane przez mariusz1415

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

• Odpowiedzi 277
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Wytłumaczcie mi jeszcze jak ustawić ten termostat żeby włączał się jak temp.spadnie poniżej 49stopni

Ustawiasz temperaturę na 49 C, a histerezę na najmniejszą możliwą wartość.

U mnie histereza to chyba 0,1 C i po spadnięciu temperatury do 39,9 C, grzałka się ma włączyć.

W twoim wypadku:

- H

- temperatura 49C

- d(histereza)=1

-PT=0

Po osiągnięciu 48C grzałka ma się włączyć, a po 50C wyłączyć.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Ok jutro spróbuje to po ustawiać.A te przewody przy grzałce nie będą się topić?

Szkoda że nie mam DG bo bym spróbował coś uwędzić

Edytowane przez mariusz1415

Grzałka ma pewien odcinek od miejsc podłączenia zasilania, gdzie się nie grzeje.

Może być ciepłe, ale nie powinno być gorące.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

No to fajnie:) dziś przy temp. na dworze -7 C nagrzałem komore do 45 C w jakieś 15min, 2grzałki 2000W i 1500W ,chyba będę musiał ocieplić komorę,starczy dać sama boazerie taka jak mam z zewnątrz czy dać miedzy to jakaś watę?

Komora pusta a komora pełna oraz bezwładność termiczna jednej i drugiej to dwie różne bajki ... ;)

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

bezwładność termiczna czyli ile będzie się nagrzewała po wyłączeniu tak?

Ile się będzie rozgrzewala do wyłączenia też.

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

już nie mogę się doczekać próbnego wędzenia ,mam nadzieje ze do miesiąca coś uda się zdziałać:D

Szczerze to lubię tradycyjne wędzenie ,ale nie długo zostanę ojcem i nie chce rezygnować z wędzenia a chce jak najwięcej czasu spędzać w domu żeby pomagać żonie, a tak sobie ustawie temp,i włączę DG i będzie się wędzić a przy zwykłym palenisku to się zawsze namęczę żeby temp. utrzymać ,żeby ognia nie było tylko żar ,masakra...mam nadzieje ze teraz sobie polepszę :D

Szkoda że nie mam DG bo bym spróbował coś uwędzić

U Ciebie sytuacja odwrotna od mojej :D , u mnie grzałek nie ma, ale  DG jest, próba dymienia była dzisiaj ale też na "sucho".

Jutro jadę po jakąś grzałę, po nowym roku coś se uwędzę :cool:

Romano82 a jaką masz komorę? masz swój temat o twojej wędzarni?

Jeśli wytrzymuje 10A to może być, ale po czym to mamy poznać ?

Na przełączniku (na boku lub od spodu) jest zawsze nadruk z informacją o parametrach. (uwaga napis może być słabo widoczny bo często jest to odlew na obudowie)

Na moich właśnie była informacja, że wytrzymują 10A i 230V

(te 10A to jest raczej standard w tego typu przełącznikach, bo są często stosowane w odkurzaczach, których silniki mają często ~1,5kW)

Jaką wate dać między deski jak będe ocieplał i czy dawać folie na wate i potem deski żeby w razie czego jak się deski zeschna to żeby nic się do środka nie sypało.

Moim zdaniem folia jest nie potrzebna, dym wędzarniczy sam uszczelni deski i nic nie powinno się sypać  :)

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Dzięki , a wata jakaś specjalna czy zwykła szklana?

Poszukaj w okolicy (na olx lub allegro) może komuś została po budowie wełna mineralna od kominka np. rockwoola chyba się nazywa toto: firerock czy jakoś podobnie, jest w płytach prasowanych 1x0,5m i z jednej strony ma folię alu -wtedy możesz tę wełnę właśnie umieścić w ten sposób, że powierzchnię alu dać od strony wnętrza wędzarni. Na pewno jest wygodniejsza w montażu od wełny w rolce.

Tak ta wełna wygląda:

post-44204-0-18814900-1451920501_thumb.jpg

Edytowane przez Viszna

Poszukam tego w castoramie,ale pewnie bedzie drogie .

jest to rząd bodajże około 15pln za sztukę nie tak dawno bo w połowie ubiegłego roku kupowałem,tylko dokładnie już nie pamiętam :facepalm: jest to wełna mineralna

Moim zdaniem folia jest nie potrzebna, dym wędzarniczy sam uszczelni deski i nic nie powinno się sypać 

prawda panocku :D  

Edytowane przez Baca

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Jutro bede w castoramie to sprawdze dokładnie cene,chce powoli zbierac materiały bo teraz jak na złość przyszły mrozy -18...

Jutro bede w castoramie to sprawdze dokładnie cene
a po co jechać?

Klikasz i masz: http://www.castorama.pl/produkty/instalacja/instalacje-kominkowe/budowa-kominka/plyty-izolacyjne/welna-firerock-30-mm-6-m2.html#search-product

Cena jak pisał Baca, dlatego pisałem Tobie, abyś szukał na portalach ogłoszeniowych, bo paczka ma 6m2, a często ludziom zostaje po kilka płyt i możesz za połowę ceny sklepowej kupić -ja tak cały sufit w garażu ociepliłem kupując w okolicy styropian od osób, które kończyły budowę, rekordem był zakup 3 opakowań za równowartość 4paka piwa  :D

Mam taką pompkę w domu http://www.mojeakwarium.pl/pompa-apr300-plus-200300l-p-1656.htmlczy wystarczy ona do DG?? bo będę kupował a nie chce nie potrzebnie dopłacać za pompkę jak mam swoja

powinna starczyć

powinna aha ok heh dzięki, może jeszcze ktoś się wypowie ;)