Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przepraszam ale przewertowalam cale forum i owszem mnustwo informacji moge znalexc na temat wedzenia wedlin itp, ale jesli ja nie posiadam wedzarki i mieszkam w bloku ni jak moge ja zastopic czy jest inna metoda robienia wedlin i jakies inne przepisy? pozdrawiam pandora
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1277-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzenie-kiedy-ja-nie-mam-jak/
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Należy poczytac sobie informacje zawarte na stronie www.wedlinydomowe.pl do której link graficzny widniej na dole i w lewym górnym rogu tej strony.

Tam znajdziesz wszystko.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1277-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzenie-kiedy-ja-nie-mam-jak/#findComment-26714
Udostępnij na innych stronach

Najlepiej zacząć od wyrobów z szynkowara. Skąd szynkowar? Pomysły na zastąpienie oryginału znajdziesz tu:http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=125
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1277-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzenie-kiedy-ja-nie-mam-jak/#findComment-26716
Udostępnij na innych stronach

Jest tam m.in. temat:

- Piekarnik,

- Kącik dietetyczny,

- Wszystko o szynkowarach - który Ci polecam,

- a w dziale Kiełbasy, jest kilka tematów traktujących o zastepczych metodach produkcji kiełbas wedzonych z dodatkiem soli wedzonej lub preparatu dymu wedzarniczego. (nie wiem jak preparat, ale sól wędzonkową możesz kupić w naszym sklepiku - link na górze strony głównej "Sklep").

Do tego wyszukiwarka. Masz pewne kilka dni wertowania i czytania.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1277-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzenie-kiedy-ja-nie-mam-jak/#findComment-26717
Udostępnij na innych stronach

pandoria, Witaj

Często piekę mięsa w rękawie. Mięso nacieram solą i przyprawami lub robię zalewy (bejce) i trzymam około 3 dni. Następnie wkładam do rękawa nadmuchując ustami powietrza , rozgrzewam piekarnik do 120 st C i wkładam mięso w rękawie. Podnoszę temperaturę do 180 st C i piekę przyjmując sposób francuski 40 min na 1 kg mięsa licząc czas od osiągnięcia temperatury 180 st. Po upieczeniu wyjmuję mięso i studzę , a powstały sos używam jako bazę do zrobienia sosu. Mieso podaję na gorąco lub jako wędline.

 

Zalewa francuska

3 łyżki musztardy francuskiej

3-4 łyżeczki octu winnego

só, pieprz biały

2 łyżeczki miodu

6 łyżek oliwy

1/2 pęczka szczypiory

po 1 łyżeczce listków trybuli i estragonu ( można użyć suszu)

Musztardę z octem, dodać sól, pieprz, miód, olej dobrze wymieszać , dodać zioła ( zalewa ma być pikantna) - marynować w chłodnym miejscu 24-48 godz.

Upiec w rękawie , wytopiony sos połączyć z zalewą i na tej bazie zrobić pyszny sos do mięa.

Pozdrawiam[/b]

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1277-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzenie-kiedy-ja-nie-mam-jak/#findComment-26725
Udostępnij na innych stronach

nie posiadam wedzarki i mieszkam w bloku

Papcio mieszka w bloku,ja mieszkam w bloku...a jakos wedzimy...poczytaj troszkę..i optymistycznie podejdz do tematu.. :lol:

Pozdrawiam

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1277-w%C4%99dzenie-w%C4%99dzenie-kiedy-ja-nie-mam-jak/#findComment-26750
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.