Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

wczoraj (03,03,2016 powstała PIERWSZA GOUDA

 

miało być trochę inaczej, bo miała być tak jak u Perszinga z przerostem niebieskiej pleśni.

ale się pospieszyłam i nie będzie na niebiesko  :(

 

Gouda z przepisu z ksiązki Domowy wyrób serów

(dogrzewana do 38C)

 

13,5 L mleka

0,2 g  BETA

40,5 ml podpuszczka

 

 

Bardzo podobał mi się efekt usuwania serwatki i to jak skrzep połączył się ze sobą,

w książce jest napisane żeby przenosić go uważając aby go nie rozkruszać,

ja zrobiłam tak, że delikatnie podzieliłam go na 4 części i przeniosłam dużą łyżką.

Następnym razem spróbuję rękoma cały delikatnie podnieść.

 

 

 

trzymałam się grzecznie przepisu,

nie byłam jednak pewna punktu 11tego

- o prasowaniu ostatecznym,

czy tylko z jednaj strony 25 kg 12 h 

czy z dwóch - zrobiłam z obu po 10 h.

 

 

Dziś ser już w solance ( 3 L wody plus 750 g soli niejodowanej)

 

przed pełnym zanurzeniem.... :

waga: 1720 g

 

Edytowane przez Light At Dawn
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12776-robi%C4%99-ser-gouda/
Udostępnij na innych stronach

:D no dobra ;) może 750 kg to trochę przegięłam...

ale i tak, więcej niż ma się rozpuścić to sie nie rozpuści...

jedyny problem, że taczka potrzebna  :facepalm:

 

już poprawiam  :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12776-robi%C4%99-ser-gouda/#findComment-481910
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Gouda.

Niby taki codzienny i popularny ser.

Zrobiłam go bo był łatwy, szybki i ...

chciałam porównać jak ma się gouda sklepowa

do goudy zrobionej własnoręcznie.

 

i powiem Wam - DUPĘ URYWA!!

moja gouda dojrzewała sobie około 5 miesięcy,

nie woskowałam, nie bandażowałam itd.

skórka była sobie ładna,

czasem pojawiała się zielonkawa pleśń,

którą zeskrobywałam,

ale tak też bez szczególnego wczuwania się

- przyzwyczaiłam się do obecności pleśni w moim życiu // lodówce // chłodziarce.

 

Skórkę mojej goudy, o grubości około 4-5 mm trzeba odcinać

bo jest zdecydowanie niesmaczna,

ale wnętrze... nie wiem jak opisać:

jest dość kruche, ale w buzi się rozpływa,

smak w ogóle nie przypomina żółtego sera takiego tradycyjnego,

pasuje mi bardziej do kupnych cheddarów,

czasem są wyczuwalne kryształki...

 

serio - nie spodziewałam się tego po tym serze!

 

popełniłam jednak błąd bo po rozkrojeniu wsadziłam ser do chłodziarki

i już na drugi dzień popękał

- teraz siedzi w plastikowym pojemniku i widzę, że jest mu lepiej.

Ale podejrzewam, że na takie okazje to jednak pakowarka próżniowa jest niezbędna.

Trzeba pisać do Mikołaja (może da zaliczkę?)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12776-robi%C4%99-ser-gouda/#findComment-508632
Udostępnij na innych stronach

 

 

Gouda. Niby taki codzienny i popularny ser.

 

 

Skórkę mojej goudy, o grubości około 4-5 mm trzeba odcinać bo jest zdecydowanie niesmaczna, ale wnętrze... nie wiem jak opisać: jest dość kruche, ale w buzi się rozpływa, smak w ogóle nie przypomina żółtego sera takiego tradycyjnego, pasuje mi bardziej do kupnych cheddarów, czasem są wyczuwalne kryształki...

:clap: :clap: :clap: LAD :thumbsup:

1-2 mce pilnowania, później w polioctan albo w wór- skórka pozostaje lecz mięknie...

Im starsza tym lepsza... mam 1,5 r :blush:

....z winiawką z czarnej porzeczki .... Jimmi H. serdolnictwa... :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12776-robi%C4%99-ser-gouda/#findComment-508643
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.