Light At Dawn Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Marca 2016 (edytowane) wczoraj (03,03,2016 powstała PIERWSZA GOUDA miało być trochę inaczej, bo miała być tak jak u Perszinga z przerostem niebieskiej pleśni.ale się pospieszyłam i nie będzie na niebiesko Gouda z przepisu z ksiązki Domowy wyrób serów(dogrzewana do 38C) 13,5 L mleka0,2 g BETA40,5 ml podpuszczka Bardzo podobał mi się efekt usuwania serwatki i to jak skrzep połączył się ze sobą,w książce jest napisane żeby przenosić go uważając aby go nie rozkruszać,ja zrobiłam tak, że delikatnie podzieliłam go na 4 części i przeniosłam dużą łyżką.Następnym razem spróbuję rękoma cały delikatnie podnieść. trzymałam się grzecznie przepisu,nie byłam jednak pewna punktu 11tego- o prasowaniu ostatecznym,czy tylko z jednaj strony 25 kg 12 h czy z dwóch - zrobiłam z obu po 10 h. Dziś ser już w solance ( 3 L wody plus 750 g soli niejodowanej) przed pełnym zanurzeniem.... :waga: 1720 g Edytowane 4 Marca 2016 przez Light At Dawn Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12776-robi%C4%99-ser-gouda/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Marca 2016 Ładnie wygląda. Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12776-robi%C4%99-ser-gouda/#findComment-481875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Marca 2016 Bardzo ładnie wygląda tylko tej soli do solanki za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12776-robi%C4%99-ser-gouda/#findComment-481901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Marca 2016 Bardzo ładnie wygląda tylko tej soli do solanki za dużo. noo - 750 kg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12776-robi%C4%99-ser-gouda/#findComment-481909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Light At Dawn Opublikowano 4 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Marca 2016 no dobra może 750 kg to trochę przegięłam...ale i tak, więcej niż ma się rozpuścić to sie nie rozpuści...jedyny problem, że taczka potrzebna już poprawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12776-robi%C4%99-ser-gouda/#findComment-481910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Light At Dawn Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Gouda.Niby taki codzienny i popularny ser.Zrobiłam go bo był łatwy, szybki i ...chciałam porównać jak ma się gouda sklepowado goudy zrobionej własnoręcznie. i powiem Wam - DUPĘ URYWA!!moja gouda dojrzewała sobie około 5 miesięcy,nie woskowałam, nie bandażowałam itd.skórka była sobie ładna,czasem pojawiała się zielonkawa pleśń,którą zeskrobywałam,ale tak też bez szczególnego wczuwania się- przyzwyczaiłam się do obecności pleśni w moim życiu // lodówce // chłodziarce. Skórkę mojej goudy, o grubości około 4-5 mm trzeba odcinaćbo jest zdecydowanie niesmaczna,ale wnętrze... nie wiem jak opisać:jest dość kruche, ale w buzi się rozpływa,smak w ogóle nie przypomina żółtego sera takiego tradycyjnego,pasuje mi bardziej do kupnych cheddarów,czasem są wyczuwalne kryształki... serio - nie spodziewałam się tego po tym serze! popełniłam jednak błąd bo po rozkrojeniu wsadziłam ser do chłodziarkii już na drugi dzień popękał- teraz siedzi w plastikowym pojemniku i widzę, że jest mu lepiej.Ale podejrzewam, że na takie okazje to jednak pakowarka próżniowa jest niezbędna.Trzeba pisać do Mikołaja (może da zaliczkę?) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12776-robi%C4%99-ser-gouda/#findComment-508632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Gouda. Niby taki codzienny i popularny ser. Skórkę mojej goudy, o grubości około 4-5 mm trzeba odcinać bo jest zdecydowanie niesmaczna, ale wnętrze... nie wiem jak opisać: jest dość kruche, ale w buzi się rozpływa, smak w ogóle nie przypomina żółtego sera takiego tradycyjnego, pasuje mi bardziej do kupnych cheddarów, czasem są wyczuwalne kryształki... :clap: LAD 1-2 mce pilnowania, później w polioctan albo w wór- skórka pozostaje lecz mięknie...Im starsza tym lepsza... mam 1,5 r ....z winiawką z czarnej porzeczki .... Jimmi H. serdolnictwa... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12776-robi%C4%99-ser-gouda/#findComment-508643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CheNelly Opublikowano 11 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Października 2016 Skoro urywa dupę, to już wiem z jakiego przepisu skorzystać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12776-robi%C4%99-ser-gouda/#findComment-521874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.