Skocz do zawartości

Robię ser!... Gouda


Light At Dawn

Rekomendowane odpowiedzi

wczoraj (03,03,2016 powstała PIERWSZA GOUDA

 

miało być trochę inaczej, bo miała być tak jak u Perszinga z przerostem niebieskiej pleśni.

ale się pospieszyłam i nie będzie na niebiesko  :(

 

Gouda z przepisu z ksiązki Domowy wyrób serów

(dogrzewana do 38C)

 

13,5 L mleka

0,2 g  BETA

40,5 ml podpuszczka

 

 

Bardzo podobał mi się efekt usuwania serwatki i to jak skrzep połączył się ze sobą,

w książce jest napisane żeby przenosić go uważając aby go nie rozkruszać,

ja zrobiłam tak, że delikatnie podzieliłam go na 4 części i przeniosłam dużą łyżką.

Następnym razem spróbuję rękoma cały delikatnie podnieść.

 

 

 

trzymałam się grzecznie przepisu,

nie byłam jednak pewna punktu 11tego

- o prasowaniu ostatecznym,

czy tylko z jednaj strony 25 kg 12 h 

czy z dwóch - zrobiłam z obu po 10 h.

 

 

Dziś ser już w solance ( 3 L wody plus 750 g soli niejodowanej)

 

przed pełnym zanurzeniem.... :

waga: 1720 g

 

Edytowane przez Light At Dawn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Gouda.

Niby taki codzienny i popularny ser.

Zrobiłam go bo był łatwy, szybki i ...

chciałam porównać jak ma się gouda sklepowa

do goudy zrobionej własnoręcznie.

 

i powiem Wam - DUPĘ URYWA!!

moja gouda dojrzewała sobie około 5 miesięcy,

nie woskowałam, nie bandażowałam itd.

skórka była sobie ładna,

czasem pojawiała się zielonkawa pleśń,

którą zeskrobywałam,

ale tak też bez szczególnego wczuwania się

- przyzwyczaiłam się do obecności pleśni w moim życiu // lodówce // chłodziarce.

 

Skórkę mojej goudy, o grubości około 4-5 mm trzeba odcinać

bo jest zdecydowanie niesmaczna,

ale wnętrze... nie wiem jak opisać:

jest dość kruche, ale w buzi się rozpływa,

smak w ogóle nie przypomina żółtego sera takiego tradycyjnego,

pasuje mi bardziej do kupnych cheddarów,

czasem są wyczuwalne kryształki...

 

serio - nie spodziewałam się tego po tym serze!

 

popełniłam jednak błąd bo po rozkrojeniu wsadziłam ser do chłodziarki

i już na drugi dzień popękał

- teraz siedzi w plastikowym pojemniku i widzę, że jest mu lepiej.

Ale podejrzewam, że na takie okazje to jednak pakowarka próżniowa jest niezbędna.

Trzeba pisać do Mikołaja (może da zaliczkę?)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Gouda. Niby taki codzienny i popularny ser.

 

 

Skórkę mojej goudy, o grubości około 4-5 mm trzeba odcinać bo jest zdecydowanie niesmaczna, ale wnętrze... nie wiem jak opisać: jest dość kruche, ale w buzi się rozpływa, smak w ogóle nie przypomina żółtego sera takiego tradycyjnego, pasuje mi bardziej do kupnych cheddarów, czasem są wyczuwalne kryształki...

:clap: :clap: :clap: LAD :thumbsup:

1-2 mce pilnowania, później w polioctan albo w wór- skórka pozostaje lecz mięknie...

Im starsza tym lepsza... mam 1,5 r :blush:

....z winiawką z czarnej porzeczki .... Jimmi H. serdolnictwa... :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.