Light At Dawn Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Marca 2016 (edytowane) wczoraj (03,03,2016 powstała PIERWSZA GOUDA miało być trochę inaczej, bo miała być tak jak u Perszinga z przerostem niebieskiej pleśni.ale się pospieszyłam i nie będzie na niebiesko Gouda z przepisu z ksiązki Domowy wyrób serów(dogrzewana do 38C) 13,5 L mleka0,2 g BETA40,5 ml podpuszczka Bardzo podobał mi się efekt usuwania serwatki i to jak skrzep połączył się ze sobą,w książce jest napisane żeby przenosić go uważając aby go nie rozkruszać,ja zrobiłam tak, że delikatnie podzieliłam go na 4 części i przeniosłam dużą łyżką.Następnym razem spróbuję rękoma cały delikatnie podnieść. trzymałam się grzecznie przepisu,nie byłam jednak pewna punktu 11tego- o prasowaniu ostatecznym,czy tylko z jednaj strony 25 kg 12 h czy z dwóch - zrobiłam z obu po 10 h. Dziś ser już w solance ( 3 L wody plus 750 g soli niejodowanej) przed pełnym zanurzeniem.... :waga: 1720 g Edytowane 4 Marca 2016 przez Light At Dawn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Marca 2016 Ładnie wygląda. Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Marca 2016 Bardzo ładnie wygląda tylko tej soli do solanki za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Marca 2016 Bardzo ładnie wygląda tylko tej soli do solanki za dużo. noo - 750 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Light At Dawn Opublikowano 4 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Marca 2016 no dobra może 750 kg to trochę przegięłam...ale i tak, więcej niż ma się rozpuścić to sie nie rozpuści...jedyny problem, że taczka potrzebna już poprawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Light At Dawn Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Gouda.Niby taki codzienny i popularny ser.Zrobiłam go bo był łatwy, szybki i ...chciałam porównać jak ma się gouda sklepowado goudy zrobionej własnoręcznie. i powiem Wam - DUPĘ URYWA!!moja gouda dojrzewała sobie około 5 miesięcy,nie woskowałam, nie bandażowałam itd.skórka była sobie ładna,czasem pojawiała się zielonkawa pleśń,którą zeskrobywałam,ale tak też bez szczególnego wczuwania się- przyzwyczaiłam się do obecności pleśni w moim życiu // lodówce // chłodziarce. Skórkę mojej goudy, o grubości około 4-5 mm trzeba odcinaćbo jest zdecydowanie niesmaczna,ale wnętrze... nie wiem jak opisać:jest dość kruche, ale w buzi się rozpływa,smak w ogóle nie przypomina żółtego sera takiego tradycyjnego,pasuje mi bardziej do kupnych cheddarów,czasem są wyczuwalne kryształki... serio - nie spodziewałam się tego po tym serze! popełniłam jednak błąd bo po rozkrojeniu wsadziłam ser do chłodziarkii już na drugi dzień popękał- teraz siedzi w plastikowym pojemniku i widzę, że jest mu lepiej.Ale podejrzewam, że na takie okazje to jednak pakowarka próżniowa jest niezbędna.Trzeba pisać do Mikołaja (może da zaliczkę?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Gouda. Niby taki codzienny i popularny ser. Skórkę mojej goudy, o grubości około 4-5 mm trzeba odcinać bo jest zdecydowanie niesmaczna, ale wnętrze... nie wiem jak opisać: jest dość kruche, ale w buzi się rozpływa, smak w ogóle nie przypomina żółtego sera takiego tradycyjnego, pasuje mi bardziej do kupnych cheddarów, czasem są wyczuwalne kryształki... :clap: LAD 1-2 mce pilnowania, później w polioctan albo w wór- skórka pozostaje lecz mięknie...Im starsza tym lepsza... mam 1,5 r ....z winiawką z czarnej porzeczki .... Jimmi H. serdolnictwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CheNelly Opublikowano 11 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Października 2016 Skoro urywa dupę, to już wiem z jakiego przepisu skorzystać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.