Maxell Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Marca 2016 DZIK W PIWIE Składniki:Mięso z dzikaPrzyprawy: pieprz, ziele angielskie, jałowiec - wszystkie w/w przyprawy w równych ilościach np. po łyżce stołowej, kilka listków laurowych - wszystko rozdrobnić w młynku lub mikserze,sól,1 puszka piwa mocnego typu strong.Sposób wykonania: Mięso z dzika (żeberka, łopatka, udziec) pokroić na kawałki (porcje około 15-20 dkg), posolić i odstawić na kilka godzin aby przeszło solą. Osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie obsmażyć na patelni ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do grubościennego naczynia, w którym będzie się dusić. Zlać do mięsa tłuszcz, na którym się obsmażało. Następnie mięso posypać mieszanką ziół, postawić na kuchni żeby tłuszcz zaczął skwierczeć. W tym momencie wlewać do mięsa piwo. Piwo należy wlewać pomalutku, aby nie oziębić tłuszczu i mięsa (powinno cały czas wrzeć). Wstawić do piekarnika (temp. ok. 1300C) i piec do miękkości mięsa. Sos można zagęścić lub zostawić czysty. Sposób podania: Podawać według uznania z kaszami, ziemniakami, frytkami oraz buraczkami. Nam bardzo smakuje - SMACZNEGO !!! Autor: JurekS. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12779-dzik-w-piwie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.