clipol Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Marca 2016 Cześć. Dziś zaprezentuję słowacki przysmak - szynkę soloną (żadnej chemii) wędzoną na zimno i podsuszaną. Jest tak twarda że można nią stłuc szybę w oknie. Do krojenia użyłem obieraczki do warzyw - świetny patent https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160312/90e10b421e97e2e069b0cbebdc4f6846.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160312/f21e06e0e04f9fe5f8f21b866c955bab.jpg Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12816-w%C4%99dzony-przysmak/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Marca 2016 A robiłeś sam czy to sklepowy wyrób? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12816-w%C4%99dzony-przysmak/#findComment-484057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Marca 2016 Ja właśnie wędzę na zimno sery, karkówki i polędwice na święta, a jak mi mocno wyschną to ścieram je na drobnej tarce do warzyw. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12816-w%C4%99dzony-przysmak/#findComment-484058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 12 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Marca 2016 (edytowane) Mięso dostałem od Słowaków. Świnka pochodzi z ich własnego chowu. Zabijačka i udeně maso to ich tradycja Sent from my SM-G925F using Tapatalk Edytowane 12 Marca 2016 przez clipol Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12816-w%C4%99dzony-przysmak/#findComment-484059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Marca 2016 Coś więcej na temat tego przysmaku można się dowiedzieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12816-w%C4%99dzony-przysmak/#findComment-484168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 13 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Marca 2016 Coś więcej na temat tego przysmaku można się dowiedzieć ?Jest bardzo smaczny Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12816-w%C4%99dzony-przysmak/#findComment-484245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszyna1966 Opublikowano 14 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Marca 2016 hehehheee toś się dowiedział Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12816-w%C4%99dzony-przysmak/#findComment-484480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 14 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Marca 2016 Witam. Spróbuję się dowiedzieć czegoś więcej i dam znać Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12816-w%C4%99dzony-przysmak/#findComment-484489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 14 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Marca 2016 Z tego co się dowiedziałem mięso jest peklowane a raczej solone na sucho. Odcieknięte soki wylewamy i posypujemy jeszcze solą pamiętając aby całe mięso było pokryte solą. Co kilka dni przewracamy aby równomiernie obeschło. Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12816-w%C4%99dzony-przysmak/#findComment-484692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.