paweljack Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Nadszedł czas na próby wykonania nowych kiełbas, oto pierwsza z nich, wybrana przez Magdę, wykonanie wspólne. Receptura na 5 kg na podstawie PW 21 Wołowina IV kl. - za radą DZIADKA użyłem wołowiny II kl. - 1,75 kgGęsina bez kości i tłuszczu zewnętrzenego oraz skóry - 3,25 kg(na kości trzeba liczyć około 30%) Przyprawy: Peklosól:Wołowina 20 g/kgGęsina 18 g/kg czosnek 1,5 g/kgpieprz czarny - 1,5 g/kgcukier - 1 g/kgmąka ziemniaczana - 10 g/kg Rozdrabnianie: Wołowina sitko 5Gęsina sitko 3 Materiały pomocnicze:Pęcherze wieprzowe szyte lub pęcherze cielęce. Postać gotowego produktu:Kiełbasa o kształcie jajowatym z jednego końca związana i zaopatrzona w pętelkę. Część włożyłem w jelito wieprzowe grube. Z powodu braku dymu zimnego, powtórne wędzenie dymem ciepłym. Reszta na Stronie Głównej: http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/348-kielbasa-piwna-z-gesina-parzona-podsuszana Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12910-kie%C5%82basa-piwna-z-g%C4%99sin%C4%85-parzona-podsuszana-produkcji-paw%C5%82a/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Wszystko bardzo pięknie. Jak zawsze. Mam jednak pytanie. Gdzie piwo w tym przepisie? A może należy popijać w trakcie produkcji? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12910-kie%C5%82basa-piwna-z-g%C4%99sin%C4%85-parzona-podsuszana-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-489644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Wszystko bardzo pięknie. Jak zawsze. Mam jednak pytanie. Gdzie piwo w tym przepisie? A może należy popijać w trakcie produkcji? Popijane było więc zaliczone. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12910-kie%C5%82basa-piwna-z-g%C4%99sin%C4%85-parzona-podsuszana-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-489645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.