Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nadszedł czas na próby wykonania nowych kiełbas, oto pierwsza z nich, wybrana przez Magdę, wykonanie wspólne.

 

Receptura na 5 kg na podstawie PW 21

 

Wołowina IV kl. - za radą DZIADKA użyłem wołowiny II kl. - 1,75 kg

Gęsina bez kości i tłuszczu zewnętrzenego oraz skóry - 3,25 kg

(na kości trzeba liczyć około 30%)

 

Przyprawy:

 

Peklosól:

Wołowina 20 g/kg

Gęsina 18 g/kg

 

czosnek 1,5 g/kg

pieprz czarny - 1,5 g/kg

cukier - 1 g/kg

mąka ziemniaczana - 10 g/kg

 

Rozdrabnianie:

 

Wołowina sitko 5

Gęsina sitko 3

 

Materiały pomocnicze:

Pęcherze wieprzowe szyte lub pęcherze cielęce.

 

Postać gotowego produktu:

Kiełbasa o kształcie jajowatym z jednego końca związana i zaopatrzona w pętelkę.

 

Część włożyłem w jelito wieprzowe grube.

 

Z powodu braku dymu zimnego, powtórne wędzenie dymem ciepłym.

 

post-55133-0-80870800-1459928816_thumb.jpg

 

Reszta na Stronie Głównej:

 

http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/348-kielbasa-piwna-z-gesina-parzona-podsuszana

 

 

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12910-kie%C5%82basa-piwna-z-g%C4%99sin%C4%85-parzona-podsuszana-produkcji-paw%C5%82a/
Udostępnij na innych stronach

Wszystko bardzo pięknie. Jak zawsze. Mam jednak pytanie. Gdzie piwo w tym przepisie? A może należy popijać w trakcie produkcji? :D  ;)

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Wszystko bardzo pięknie. Jak zawsze. Mam jednak pytanie. Gdzie piwo w tym przepisie? A może należy popijać w trakcie produkcji? :D  ;)

Popijane było więc zaliczone.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.