januszfeniks Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Po wielu dyskusjach na temat płyty nośnej "fundamentu" postanowiłem opisać wykonanie takiej płyty oraz zamieszczam zdjęcia. Mam nadzieję że pomoże to wielu osobom podjąć właściwą decyzje co do tego typu prac. Płyta jest jednym z najważniejszych elementów budowli którą można użyć pod np. Piec chlebowy, wędzarnie czy też grilla. Płyta gr 18 cm z betonu B15 na gruncie piaszczystym. Nie stosujemy pod wylewaną płytę żadnej folii. Woda zebrana w niecce uzyskanej z folii zbiera sie i bardzo łatwo wsiąka w beton co zimową porą skutkuje przemarzaniem i niszczeniem struktury betonu.Zbrojenie z pręta żebrowanego fi 10 o oczkach 15x20 umieszczonego w dolnej warstwie betonu. W podanym przykładzie umieszczone będą ciężkie elementy jak komin oraz kominek stąd gr. płyty 18 cm. W lżejszych konstrukcjach np wędzarnia, płyta może mieć gr. 10 cm. W tej wersji na płytę nośną ułożona zostanie płytka chodnikowa na podsypce z chudego betonu oraz na całości kompleksu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12977-p%C5%82yta-fundamentowa-pod-architektur%C4%99-ogrodow%C4%85/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Kwietnia 2016 I o to chodziło Januszu!!! Przy różnych wariantach podłoża możesz dodawać kolejne zdjęcia.... I od razu można temat podpiąć w temacie budowy i obsługi!!! ???? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12977-p%C5%82yta-fundamentowa-pod-architektur%C4%99-ogrodow%C4%85/#findComment-493656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Za nim odpaliem nasze forum, oglądałem te fotki na FB, i tam nie są one opatrzone komentarzem. Uważam to za plus, bo kazdy może robić jak chce i nic nikomu do tego. Ale po przeczytaniu komentarza w poście wyżej z tymi samymi zdjęciami zamarłem. Opis jest z tych, które mówią nam, jak nie należy wykonywać płyty fundamentowej, a nie jak próbuje nas przekonać jego autor, że wykonanie jest prawidłowe.Ze względu na późną porę pozwolę sobie wstrzymać się do jutra z moimi uwagami odnoszącymi się do opisu z pierwszego postu w tym temacie licząc również na merytoryczną i owocną dyskusję. Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12977-p%C5%82yta-fundamentowa-pod-architektur%C4%99-ogrodow%C4%85/#findComment-493670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 (edytowane) Nie jestem budowlancem,ale metoda jaka kolega zrobil plyte jest wedlug mnie nieprawidlowa.Beton powinien byc lany i odpowietrzony.Tak jak ty to robisz,na "sucho " to moim zdaniem robi sie Estrich. Edytowane 27 Kwietnia 2016 przez Olek.P pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12977-p%C5%82yta-fundamentowa-pod-architektur%C4%99-ogrodow%C4%85/#findComment-493676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek-sw Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Podłączam się pod pytanie dlaczego taki suchy beton? przecież nie osadzasz krawężników? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12977-p%C5%82yta-fundamentowa-pod-architektur%C4%99-ogrodow%C4%85/#findComment-493679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Drogi kolego - wiem nawyzywasz mnie od technologów - i tych co się naczytali bez zrozumienia ... prawda jest trochę inna....Jeżeli już pokazujesz coś wzorcowego - to tak to wykonuj. 1 - dolna warstwa winna być wyrównana i zastabilizowana cementem -( nawet zagrabiony piasek z dodatkiem cementu) i wyrównany zagęszczarką.2. - nie komentuję prawidłowości użycia betonu suchego lub półsuchego do takiej ( w zasadzie żadnej) konstrukcji.3. - jeśli już użyłeś stabilizacji C12/15 (dawniej B15) w konstrukcjach betonowych używany jako warstwa podkładowa pod płyty i ławy fundamentowe, powinieneś w ciągu nie dłuższym niż 2 godziny od ułożenia " zaklepać czyt zagęścić" go lekką ( do 150 kg ) zagęszczarką . i jak chcesz uniknąć ( drażliwy temat ) izolacji powinieneś dać beton lany z klasą co najmniej W8 ( wiem koszt przywozu "gruszka ... ilości i tym podobne ale jak wzór to wzór) Dalej podziwiam Twoją wyobraźnie co do form i kształtów. ( mam nadzieję że po wielu próbach nie mieszasz już gipsów krótko i długo wiążących by uzyskać średnio wiążące - ) Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12977-p%C5%82yta-fundamentowa-pod-architektur%C4%99-ogrodow%C4%85/#findComment-493681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Zamykam ten temat, aby nie stał się śmietnikiem.Mili Panowie, czy zamiast ciągłych krytyk i wytykania błędów komuś, nie lepiej poświęcić troszkę czasu i samemu opracować przewodnik, w tym wypadku, o budowie fundamentów pod wędzarnie, grillo-wędzarnie i altany? Taki przewodnik pozostanie na zawsze Waszym wkładem w to forum, a budujący urządzenia będą sobie podpowiadać, by rozpoczynając budowę korzystać tylko z poradnika Kolegi X czy Y.Temat do przemyślenia. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12977-p%C5%82yta-fundamentowa-pod-architektur%C4%99-ogrodow%C4%85/#findComment-493687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Panowie widzę że się wyłania grupa budowlańców co wszystko wiedzą. Do tej pory nie udzielaliście sie w tego typu sprawach. Więc jak wiecie to po co tyle pytąn. Ale ok.Odpowiem na zarzuty bo inaczej ich nie da sie nazwać. Po pierwsze ...-Jle betoniarni sprzeda niecały metr betonu obojętnie jakiej klasy i dowiezie w gruszce w stanie mieszania aby beton był płynny? Ja zamawiałem i za każdym razem mi odmawiano. Jeden raz przy okazji bo byli obok i dowieźli. W większości przypadków nie ma takiej możliwości. - Jeśli kupi się już beton towarowy to w jakim stanie można go np. przewieźć na miejsce np 15 km w przyczepce ? Co sie z nim stanie? Celowo zamówiłem taki beton aby na miejscu dodać do niego wody. Zdjęcia przedstawiają wysypany beton . Nie sądziłem że na tej podstawie określicie ze ktoś tu jest debilem. Jeśli był by to grunt gorszej stabilności zapewne zrobił bym beton lany. Ale nie miałem takiej potrzeby. Napisałem że na gruncie piaszczystym. Nie ruszanym i nie nawożonym... Przejrzyjcie forum a znajdziecie wiele nieprawidłowości co do doboru samego piasku i żwiru a kończąc na cementach i zbrojeniu. Tam nie ma mowy o fachowości. Więc jak tak zajadle wytknąć umiesz jeden z drugim błędy na podstawie nie pełności zdjęć co do prac. To proszę zacznij szukać dziury w całym a masz ku temu wielki obszar które daje Ci forum. Zaczynasz pisać o wylaniu fundamentów bo określasz to na podstawie betonu B15. Bo taka klasa betonu właśnie do tego jest przeznaczona. Wolę mieć taki beton z betoniarni jak samemu mieszać w betoniarce i co nam z tego wyjdzie? Jaka klasa? A przykładowy Kowalski nie ma pojęcia na ten temat. Jeśli nabędzie taki beton w betoniarni to ma pewność że jest to beton dobrej klasy. Jeśli zamówi odpowiedni czyli płynny więc nie zastanowi sie nad jego transportem. Panowie Ajnsztajny aki Kowalski nie ma małej części wiedzy na danym poziomie aby rozumieć co ma zrobić. Wkładane jako zbrojenie są kawałki drutów drucików, blaszek. kratek i półek od lodówek itp. Piasek z pobliskiego dołu w lesie i jest ok. Mój błąd że nie umieściłem zdjęć i nie napisałem że do betonu w trakcie dodawałem wodę. Nie chciałem płynnego betonu. Wystarczyło dodać mieszankę upłynniającą bez dodawania wody i miał bym efekt płynności. Płyta pod tego typu budowle to nie fundament pod dom. Ż daje sie chudy beton itp. Bardziej jest tu ważna podsypka np ze żwiru lub piasku dla oddalenia wody od samej płyty a nie chudy beton. Tak można przygotowywać podłoże pod posadzki itp. Dyzio dałem Ci ostatnio do zrozumienia i ustąpiłem pola byś taką płytę przedstawił jak sie prawidłowo wykonuje i ją opisał... Nie podjąłeś tematu Więc dla mnie sam sie wyeliminowałeś sie z dyskusji. Zjawiasz się ponownie jak Alfa i Omega. To co podałem ma racje bytu niż wiele Waszych rad. NP. wiercenie otworów na słupy, dawanie pod płyty folii, dawanie złomu który znaleźliśmy na działce, ceglanego gruzu. Panowie proszę przeszukać forum i znajdziecie wiele takich rad itp i tam dajcie upust swej wiedzy. Ja piszę i radzę na możliwości przeciętnego forumowicza. Tak by łatwiej było mu dopiąć decyzję miedzy wieloma radami na przepis betonu z piasku z pobliskiego lasu. Panowie macie pole do popisu. Załóżcie własny wątek i przedstawcie jak powinna wyglądać prawidłowo wykonana płyta. Ja ją przedstawiłem tak by wypośrodkować możliwości przeciętnego forumowicza. Jeśli macie coś do uzupełnienia lub podzielenia sie wiedzą to zapraszam. Jeśli podał bym jako mądruś że najlepiej było by zamówić beton w betoniarni co do pewności jego klasy i właściwości to jakie było by zdziwienie jeśli by okazało sie że nie zrobią lub nie ma szans na dostarczenie takiej ilosci. To po co była by taka rada?! Następna sprawa jeśli już rozważacie co dobre a co niewłaściwe to piszcie o kosztach gruszki i transportu o ewentualnej pompie. Bo nie wszędzie gruszka podjedzie jeśli by już taka dało się załatwić. Można np dowieźć pół suchy i przemieszać w betoniarce. Ale poziom wiedzy Kowalskiego jest często mały i dolanie wody w nie odpowiedniej proporcji zniweczy plan dobrej jakości betonu. Jeśli by np przyjąć inną opcję i zamówić żwir oraz piasek. To koszt i jakoś betonu daleka była by od odpowiedniego. Cena by mogła być nawet większa od zamówienia betonu gotowego. Tego to już nie wzięliście pod uwagę. Dziękuje za owocną dyskusję. Macie ambicje i wiedzę proszę założyć swój wątek i tak wykazać się wiedzą. Zapewne wielu się przyda... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12977-p%C5%82yta-fundamentowa-pod-architektur%C4%99-ogrodow%C4%85/#findComment-493830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi