harnas9900 Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Maja 2016 Czesc Szykuje swoja kielbase na grilla, to bedzie piknik wielu ludzi przyjdzie. Kielbasa bedzie uprzednio parzona w domu a potem dopiero wrzucana na grilla.Moje pytanie jest takie jak zrobic zeby kielbasa a dokladnie jej naturalny flak nie wysychal za szybko i kielbasa nie ciemniala. Powiedzmy kielbasa biala parzona sklepowa jest ladna z wygladu, zas kielbasa biala domowa po sparzeniu i po 10min. na talerzu robi sie brzydka. Jak uzyskac ten efekt, moze po sparzeniu smarowac kielbase olejem a moze smalcem. No nie wiem moze wy cos doradzicie. Dzieki i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13016-jak-zapobiec-wysychaniu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Maja 2016 Szykuje swoja kielbase na grilla...Kielbasa bedzie uprzednio parzona w domu a potem dopiero wrzucana na grilla. ...Powiedzmy kielbasa biala parzona sklepowa jest ladna z wygladu, zas kielbasa biala domowa po sparzeniu i po 10min. na talerzu robi sie brzydka... No to przewrotnie zacznę od końca mimo ze ta sklepowa nazywa się biała to powinno być "różowa" a jak różowa to peklowane mięso i to cała tajemnica ciemnienia i szarości, domowa biała jest solona a nie peklowana stąd taki a nie inny wygląd i zachowanie wyrobu ....Takiej kiełbasy przeznaczonej na grilla nie parzyłbym tylko grillował bezpośrednio zrób w cienkim flaku i zaręczam że będzie 10 razy lepsza od takiej parzonej potem grillowanej .... No i początek jeśli na grilla to nie powinna być peklowana ze względu na temperaturę obróbki ... ale jeśli ma wyglądać tak jak chcesz użyj peklosoli, taki złoty kompromis to 50% peklosoli / 50% soli niejodowanej i nie piecz na mocno rozgrzanym grillu Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13016-jak-zapobiec-wysychaniu/#findComment-495948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Maja 2016 Jeśli koniecznie chcesz utrzymać jej ładny wygląd i smak białej, po zrobieniu kiełbasy, zamroź ją na surowo. Kilka godzin przed planowanym grillowaniem rozmroź i sparz podając na stół gorącą z wody.Jeśli chcesz piec na grillu, zrób jak pisze roger. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13016-jak-zapobiec-wysychaniu/#findComment-495951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.