Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc

 

Szykuje swoja kielbase na grilla, to bedzie piknik wielu ludzi przyjdzie. Kielbasa bedzie uprzednio parzona w domu a potem dopiero wrzucana na grilla.

Moje pytanie jest takie jak zrobic zeby kielbasa a dokladnie jej naturalny flak nie wysychal za szybko i kielbasa nie ciemniala. Powiedzmy kielbasa biala parzona sklepowa jest ladna z wygladu, zas kielbasa biala domowa po sparzeniu i po 10min. na talerzu robi sie brzydka. Jak uzyskac ten efekt, moze po sparzeniu smarowac kielbase olejem a moze smalcem. No nie wiem moze wy cos doradzicie.

 

Dzieki i pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13016-jak-zapobiec-wysychaniu/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szykuje swoja kielbase na grilla...

Kielbasa bedzie uprzednio parzona w domu a potem dopiero wrzucana na grilla. ...

Powiedzmy kielbasa biala parzona sklepowa jest ladna z wygladu, zas kielbasa biala domowa po sparzeniu i po 10min. na talerzu robi sie brzydka...

 

 

No to przewrotnie zacznę od końca mimo ze ta sklepowa nazywa się biała to powinno być "różowa" a jak różowa to peklowane mięso i to cała tajemnica ciemnienia i szarości, domowa biała jest solona a nie peklowana stąd taki a nie inny wygląd i zachowanie wyrobu  ....

Takiej kiełbasy przeznaczonej na grilla nie parzyłbym tylko grillował bezpośrednio zrób w cienkim flaku i zaręczam że będzie 10 razy lepsza od takiej parzonej potem grillowanej .... 

No i początek jeśli na grilla to nie powinna być peklowana ze względu na temperaturę obróbki  ... ale jeśli ma wyglądać tak jak chcesz użyj peklosoli, taki złoty kompromis to 50% peklosoli / 50% soli niejodowanej i nie piecz na mocno rozgrzanym grillu ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13016-jak-zapobiec-wysychaniu/#findComment-495948
Udostępnij na innych stronach

Jeśli koniecznie chcesz utrzymać jej ładny wygląd i smak białej, po zrobieniu kiełbasy, zamroź ją na surowo. Kilka godzin przed planowanym grillowaniem rozmroź i sparz podając na stół gorącą z wody.

Jeśli chcesz piec na grillu, zrób jak pisze roger.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13016-jak-zapobiec-wysychaniu/#findComment-495951
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.