Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki tłuczko-nakłuwacz jak na filmiku . Chwalę go sobie do przygotowywania karkówki na grilla czy kotletów schabowych .

Minusem są problemy z umyciem oraz "samorozkręcajace się" śruby  :hmm: 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13020-moje-wynalazki-w%C4%99dzarnicze/page/2/#findComment-497917
Udostępnij na innych stronach

Ja lubię mało słone - i daję na 1 kg mięsa ok. 0,5 l wody i 40 g soli (mieszam 3/4 peklosoli i 1/4 soli warzonej niejodowanej). Robię raczej w małych kawałkach - do 2-2,5 kg, które lekko nastrzykuję solanką i masuję przed zalaniem. Oczywiście całość trzymam w lodówce - a moje kubki smakowe tudzież organ wzroku nie znajduje różnicy pomiędzy peklowaniem pełne 3 doby (+ 1  noc na ociekanie) a dłuższym przy takich małych kawałkach. Choć zwykle pekluję 4 doby + noc.  Skoro nie widze różnicy - nie trzymam dłużej, bo to i lodówka zajęta i ryzyko zepsucia większe.

 

Po wyjęciu z solanki, przed ociekaniem, jeszcze moczę mięso (oprócz boczku) ok. 1 h w zimnej wodzie, żeby ciut soli oddały - i potem ociekanie itd.

Ale ja lubię niezbyt słone.

--------

Na peklowanie suche (2-3 doby) daję 15g na kg mięsa (czyli poniżej średniej normy, która jest 20 g i która jest dla mnie za duża) - zwykle 10g peklosoli + 5 g soli warzonej niejodowanej. Też wychodzi jak dla mnie OK.

 

-------------

 

Ostatnio wędziłem polędwiczki wieprzowe - zrobiłem eksperyment i jedne zapeklowałem na sucho, a drugie w zalewie - przy czym obie grupy po wędzeniu delikatnie sparzyłem (15 minut) - właściwie nie widziałem różnicy w smaku i konstystencji. Pewnie w przypadku pieczenia lub wędzenia na zimno byłaby znaczna różnica - a tak to parzenie uśredniło smak ;-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13020-moje-wynalazki-w%C4%99dzarnicze/page/2/#findComment-497920
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.