chudziak Opublikowano 24 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 24 Maja 2016 Mam taki tłuczko-nakłuwacz jak na filmiku . Chwalę go sobie do przygotowywania karkówki na grilla czy kotletów schabowych .Minusem są problemy z umyciem oraz "samorozkręcajace się" śruby Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13020-moje-wynalazki-w%C4%99dzarnicze/page/2/#findComment-497917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmaz Opublikowano 24 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 24 Maja 2016 Ja lubię mało słone - i daję na 1 kg mięsa ok. 0,5 l wody i 40 g soli (mieszam 3/4 peklosoli i 1/4 soli warzonej niejodowanej). Robię raczej w małych kawałkach - do 2-2,5 kg, które lekko nastrzykuję solanką i masuję przed zalaniem. Oczywiście całość trzymam w lodówce - a moje kubki smakowe tudzież organ wzroku nie znajduje różnicy pomiędzy peklowaniem pełne 3 doby (+ 1 noc na ociekanie) a dłuższym przy takich małych kawałkach. Choć zwykle pekluję 4 doby + noc. Skoro nie widze różnicy - nie trzymam dłużej, bo to i lodówka zajęta i ryzyko zepsucia większe. Po wyjęciu z solanki, przed ociekaniem, jeszcze moczę mięso (oprócz boczku) ok. 1 h w zimnej wodzie, żeby ciut soli oddały - i potem ociekanie itd.Ale ja lubię niezbyt słone.--------Na peklowanie suche (2-3 doby) daję 15g na kg mięsa (czyli poniżej średniej normy, która jest 20 g i która jest dla mnie za duża) - zwykle 10g peklosoli + 5 g soli warzonej niejodowanej. Też wychodzi jak dla mnie OK. ------------- Ostatnio wędziłem polędwiczki wieprzowe - zrobiłem eksperyment i jedne zapeklowałem na sucho, a drugie w zalewie - przy czym obie grupy po wędzeniu delikatnie sparzyłem (15 minut) - właściwie nie widziałem różnicy w smaku i konstystencji. Pewnie w przypadku pieczenia lub wędzenia na zimno byłaby znaczna różnica - a tak to parzenie uśredniło smak ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13020-moje-wynalazki-w%C4%99dzarnicze/page/2/#findComment-497920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi