olesiak Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Stycznia 2008 Mam pytanie czy można osiągnąć w wędzarni temperaturę 200 stopni celsjusza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1303-temperatura-w%C4%99dzarni/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Stycznia 2008 Można! ... a w jakim celu? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1303-temperatura-w%C4%99dzarni/#findComment-27462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anem5 Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Stycznia 2008 Tak wydaje mi sie że można ja raz w wędzarni - beczce osiągnąłem 140 stopni ale to wynikło z mojej nieuwagi ale szybko zmniejszyłem temperaturę. Nawet myślałem w tym roku jak się ociepli upiec kurczaka w takiej beczce w wysokiej temperaturze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1303-temperatura-w%C4%99dzarni/#findComment-27463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olesiak Opublikowano 21 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Stycznia 2008 Właśnie ja też myślałem o pieczeniu i zastanawiało mnie czy osiągnie się taką temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1303-temperatura-w%C4%99dzarni/#findComment-27465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adwokat Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Stycznia 2008 Witam. Można, mój znajomy używa takiej mini wędzarni ziemnej jako grilla, po prostu daje duży ogień w palenisku i duży ciąg, a do przewodu dymnego dołącza takie duże U z rury stalowej, żeby płonienie czasem nie dostały się do komory wędzarniczej. Działa! Pieczyste wychodzi wyśmienite, a poza tym można upiec i większe fragmenty mięska bez obawy spalenia. Pozdrawiam. adwokat Cytuj Pozdrawiam. adwokat Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1303-temperatura-w%C4%99dzarni/#findComment-27466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Stycznia 2008 Widziałem czeski sposób na pieczenie. Była to przenośna wersja naszych grylli. Pomijając konstrukcję obrotową szpady na której było nabite mięso, to najciekawsze było grzanie „boczne” Z tyłu na całej długości była druga komora oddzielona siatką w której palono szczapy. Mięso było grzane z boku i tłuszcz kapał sobie do rynienki, nie miał kontaktu z ogniem. Myślę, że tak powinno się piec mięsko by nie mieć uwag typu palony tłuszcz.... Mam w planie zrobić coś takiego. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1303-temperatura-w%C4%99dzarni/#findComment-27473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rr97 Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Stycznia 2008 Witam, Dla mnie z kolei duża temp. w wędzarni to poważny problem (mała odległość między paleniskiem a "komorą dymową"). Po paru dobrze przypieczonych (spalonych) wędzeniach rozwiązałem go:1. przede wszystkim zainstalowałem termometr w wędzarni, bardzo ważna rzecz, ale przeze mnie dawniej bagatelizowana :smile: 2. w związku z tym, że nie mam regulacji ciągu, zacząłem stosować krótkie polana (10-12 cm) zmniejszył się sam płomień i jego długość pod płytą kuchni . 3. no i pomogło - reguluję temp. jak chcę od 30 - 120 i więcej st. C Ps. taką "technikę" muszę stosować, ponieważ moja wędzarnia to zwykła kuchnia, gdzie rolę komory dymowej spełnia powiększony piekarnik, Jednorazowo można uwędzić ok. 5 kg. :mellow: Cytuj Ryszard (rr97) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1303-temperatura-w%C4%99dzarni/#findComment-27597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.