Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tak wydaje mi sie że można ja raz w wędzarni - beczce osiągnąłem 140 stopni ale to wynikło z mojej nieuwagi ale szybko zmniejszyłem temperaturę. Nawet myślałem w tym roku jak się ociepli upiec kurczaka w takiej beczce w wysokiej temperaturze.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1303-temperatura-w%C4%99dzarni/#findComment-27463
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Można, mój znajomy używa takiej mini wędzarni ziemnej jako grilla, po prostu daje duży ogień w palenisku i duży ciąg, a do przewodu dymnego dołącza takie duże U z rury stalowej, żeby płonienie czasem nie dostały się do komory wędzarniczej. Działa! Pieczyste wychodzi wyśmienite, a poza tym można upiec i większe fragmenty mięska bez obawy spalenia.

 

Pozdrawiam.

 

adwokat

Pozdrawiam. adwokat
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1303-temperatura-w%C4%99dzarni/#findComment-27466
Udostępnij na innych stronach

Widziałem czeski sposób na pieczenie. Była to przenośna wersja naszych grylli. Pomijając konstrukcję obrotową szpady na której było nabite mięso, to najciekawsze było grzanie „boczne” Z tyłu na całej długości była druga komora oddzielona siatką w której palono szczapy. Mięso było grzane z boku i tłuszcz kapał sobie do rynienki, nie miał kontaktu z ogniem. Myślę, że tak powinno się piec mięsko by nie mieć uwag typu palony tłuszcz.... Mam w planie zrobić coś takiego.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1303-temperatura-w%C4%99dzarni/#findComment-27473
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Dla mnie z kolei duża temp. w wędzarni to poważny problem (mała odległość między paleniskiem a "komorą dymową"). Po paru dobrze przypieczonych (spalonych) wędzeniach rozwiązałem go:

1. przede wszystkim zainstalowałem termometr w wędzarni, bardzo ważna rzecz, ale przeze mnie dawniej bagatelizowana :smile:

2. w związku z tym, że nie mam regulacji ciągu, zacząłem stosować krótkie polana (10-12 cm) zmniejszył się sam płomień i jego długość pod płytą kuchni .

3. no i pomogło - reguluję temp. jak chcę od 30 - 120 i więcej st. C

 

Ps. taką "technikę" muszę stosować, ponieważ moja wędzarnia to zwykła kuchnia, gdzie rolę komory dymowej spełnia powiększony piekarnik, Jednorazowo można uwędzić ok. 5 kg. :mellow:

Ryszard (rr97)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1303-temperatura-w%C4%99dzarni/#findComment-27597
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.