pioran Opublikowano 19 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Czerwca 2016 (edytowane) Cześć wszystkim.Dziś zrobiłem pierwszą w swoim życiu akcje wędzenia mięsa. Mam już za sobą wędzone ryby i jakoś poszło, ale wydaje mi się że z mięsem tak super nie wyszło. Proszę o jakieś sugestie. Mięso nie jest słone( pewnie za krótko i za słabo peklowane). Suszone 1h ,wędzone 4h temp do 50-60 °C.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160619/6485d660b117354e77c3f980a7b108ea.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160619/a8680814acec949410394ef1a407fe5a.jpg Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Edytowane 19 Czerwca 2016 przez pioran Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13126-przysz%C5%82a-pora-na-pierwsze-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 19 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Czerwca 2016 ale wydaje mi się że z mięsem tak super nie wyszło. Jak na pierwszy raz to nie jest zle a nawet bardzo dobrze. I jak nie odparzałeś po wędzeniu, to temperatura była na pewno wyższa niż 60*C. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13126-przysz%C5%82a-pora-na-pierwsze-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/#findComment-503102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioran Opublikowano 19 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Czerwca 2016 Nie nie odparzalem. Dałem tylko pod koniec trochę wyższą. Może termometr mnie przełamuje trochę. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13126-przysz%C5%82a-pora-na-pierwsze-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/#findComment-503107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 19 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Czerwca 2016 Może termometr mnie przełamuje trochę. Przekłamuje i to chyba znacznie Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13126-przysz%C5%82a-pora-na-pierwsze-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/#findComment-503119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioran Opublikowano 19 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Czerwca 2016 Może termometr mnie przełamuje trochę.Przekłamuje i to chyba znacznie Ale nie wyglądają na zbyt mocno uwędzone? Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13126-przysz%C5%82a-pora-na-pierwsze-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/#findComment-503120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 19 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Czerwca 2016 Ale nie wyglądają na zbyt mocno uwędzone? To nie chodzi o wygląd zewnętrzny, tylko wewnętrzny.A ten mi wygląda na ok. 65-70*C w środku. A żeby taką temperaturę osiągnąć, to to w wędzarce musi być ok. 80*C przez dłuższy czas. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13126-przysz%C5%82a-pora-na-pierwsze-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/#findComment-503123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Czerwca 2016 Krzysiu ma rację jak nie parzyłeś to termometr Ci mocno przekłamuje Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13126-przysz%C5%82a-pora-na-pierwsze-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/#findComment-503176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Księgarz3 Opublikowano 20 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Czerwca 2016 W sobotę też będę miał pierwsze większe mięsne wędzenie - szynki i schaby peklują się od soboty. Dotychczas wędziłem ryby i polędwiczki i wychodziły całkiem całkiem, poza ostatnim razem - kwaśne z wierzchu. Chyba za gęsty dym i za mały przewiew. Kolejny eksperyment przede mną. Jestem dobrej myśli i mam nadzieję, że wyjdą mi takie piękne jak Twoje. A termometr mam nie oszukujący . Cytuj Nalewki. Szynkowarki. Wędzonki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13126-przysz%C5%82a-pora-na-pierwsze-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/#findComment-503177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioran Opublikowano 20 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Czerwca 2016 Krzysiu ma rację jak nie parzyłeś to termometr Ci mocno przekłamuje Z tym termometrem to jest tak.Kupiłem termometr wędzarniczy bioterm po zamontowaniu jak się obraca tarczą to można sobie ustawić temp jaką się chce i ja ustawiłem na 0°C i zawsze od zera startuje. Może to głupie pytanie ale czy zawsze przed wędzeniem ustawić temp powietrza i od tego startować z wędzeniem? Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13126-przysz%C5%82a-pora-na-pierwsze-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/#findComment-503242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 20 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Czerwca 2016 Może to głupie pytanie ale czy zawsze przed wędzeniem ustawić temp powietrza i od tego startować z wędzeniem? Tak.I najlepiej żeby przy naszym hobby termometr zawsze pokazywał temperaturę rzeczywistą. Nawet przekłamanie o kilka stopni może dać niepożądany efekt np. przy odparzaniu, produkcji serów. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13126-przysz%C5%82a-pora-na-pierwsze-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/#findComment-503244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioran Opublikowano 20 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 20 Czerwca 2016 Może to głupie pytanie ale czy zawsze przed wędzeniem ustawić temp powietrza i od tego startować z wędzeniem?Tak.I najlepiej żeby przy naszym hobby termometr zawsze pokazywał temperaturę rzeczywistą. Nawet przekłamanie o kilka stopni może dać niepożądany efekt np. przy odparzaniu, produkcji serów.O widzisz to jestem oświecony.Czyli ryby i mięso wędziłem w temp.wyższej o co najmniej 20 stopni.A czy żeby na koniec wędzenia nie parzyć mięsa to wyższa temp wędzenia wystarczy? Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13126-przysz%C5%82a-pora-na-pierwsze-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/#findComment-503245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 20 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Czerwca 2016 A czy żeby na koniec wędzenia nie parzyć mięsa to wyższa temp wędzenia wystarczy? Tak, stosujesz podpiekanie/dopiekanie w wędzarce. Niektórzy ten sposób obróbki cieplnej preferują bardziej. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8959-dopiekanie-w-wedzarni/ Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13126-przysz%C5%82a-pora-na-pierwsze-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/#findComment-503252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 28 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Czerwca 2016 poza ostatnim razem - kwaśne z wierzchu Kwasowość daje wilgoć , może być od drewna (mokre ) albo nie wygrzanie wędzarni , najczęściej to nie osuszenie wędlin przed zadaniem dymu i brak przewiewu w wędzarni. Dym ma przepływać a nie być tłumiony , nic nie daje jego gęstość tylko może zaszkodzić . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13126-przysz%C5%82a-pora-na-pierwsze-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/#findComment-504599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baster321 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Witam. Wędzonki pierwsza klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13126-przysz%C5%82a-pora-na-pierwsze-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/#findComment-529368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.