Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim.

Dziś zrobiłem pierwszą w swoim życiu akcje wędzenia mięsa. Mam już za sobą wędzone ryby i jakoś poszło, ale wydaje mi się że z mięsem tak super nie wyszło. Proszę o jakieś sugestie. Mięso nie jest słone( pewnie za krótko i za słabo peklowane). Suszone 1h ,wędzone 4h temp do 50-60 °C.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160619/6485d660b117354e77c3f980a7b108ea.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160619/a8680814acec949410394ef1a407fe5a.jpg

post-81034-1466363726,2763_thumb.jpgpost-81034-1466363730,8217_thumb.jpg

 

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez pioran
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13126-przysz%C5%82a-pora-na-pierwsze-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale wydaje mi się że z mięsem tak super nie wyszło.

 

Jak na pierwszy raz to nie jest zle a nawet bardzo dobrze. I jak nie odparzałeś po wędzeniu, to temperatura była na pewno wyższa niż 60*C. 

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13126-przysz%C5%82a-pora-na-pierwsze-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/#findComment-503102
Udostępnij na innych stronach

Nie nie odparzalem. Dałem tylko pod koniec trochę wyższą. Może termometr mnie przełamuje trochę.

 

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13126-przysz%C5%82a-pora-na-pierwsze-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/#findComment-503107
Udostępnij na innych stronach

 

Może termometr mnie przełamuje trochę.

Przekłamuje i to chyba znacznie ;)

Ale nie wyglądają na zbyt mocno uwędzone?

 

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13126-przysz%C5%82a-pora-na-pierwsze-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/#findComment-503120
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale nie wyglądają na zbyt mocno uwędzone?

 

To nie chodzi o wygląd zewnętrzny, tylko wewnętrzny.A ten mi wygląda na ok. 65-70*C w środku. A żeby taką temperaturę osiągnąć, to to w wędzarce musi być ok. 80*C przez dłuższy czas.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13126-przysz%C5%82a-pora-na-pierwsze-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/#findComment-503123
Udostępnij na innych stronach

Krzysiu ma rację jak nie parzyłeś to termometr Ci mocno przekłamuje ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13126-przysz%C5%82a-pora-na-pierwsze-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/#findComment-503176
Udostępnij na innych stronach

W sobotę też będę miał pierwsze większe mięsne wędzenie - szynki i schaby peklują się od soboty. Dotychczas wędziłem ryby i polędwiczki i wychodziły całkiem całkiem, poza ostatnim razem - kwaśne z wierzchu. Chyba za gęsty dym i za mały przewiew. Kolejny eksperyment przede mną. :cool:

Jestem dobrej myśli i mam nadzieję, że wyjdą mi takie piękne jak Twoje. A termometr mam nie oszukujący :D.

Nalewki. :yes: Szynkowarki. ;) Wędzonki. :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13126-przysz%C5%82a-pora-na-pierwsze-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/#findComment-503177
Udostępnij na innych stronach

Krzysiu ma rację jak nie parzyłeś to termometr Ci mocno przekłamuje ;)

Z tym termometrem to jest tak.

Kupiłem termometr wędzarniczy bioterm po zamontowaniu jak się obraca tarczą to można sobie ustawić temp jaką się chce i ja ustawiłem na 0°C i zawsze od zera startuje. Może to głupie pytanie ale czy zawsze przed wędzeniem ustawić temp powietrza i od tego startować z wędzeniem?

 

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13126-przysz%C5%82a-pora-na-pierwsze-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/#findComment-503242
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może to głupie pytanie ale czy zawsze przed wędzeniem ustawić temp powietrza i od tego startować z wędzeniem?

 

Tak.I najlepiej żeby przy naszym hobby termometr zawsze pokazywał temperaturę rzeczywistą. Nawet przekłamanie o kilka stopni może dać niepożądany efekt np. przy odparzaniu, produkcji serów.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13126-przysz%C5%82a-pora-na-pierwsze-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/#findComment-503244
Udostępnij na innych stronach

 

Może to głupie pytanie ale czy zawsze przed wędzeniem ustawić temp powietrza i od tego startować z wędzeniem?

Tak.I najlepiej żeby przy naszym hobby termometr zawsze pokazywał temperaturę rzeczywistą. Nawet przekłamanie o kilka stopni może dać niepożądany efekt np. przy odparzaniu, produkcji serów.

O widzisz to jestem oświecony.

Czyli ryby i mięso wędziłem w temp.wyższej o co najmniej 20 stopni.

A czy żeby na koniec wędzenia nie parzyć mięsa to wyższa temp wędzenia wystarczy?

 

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13126-przysz%C5%82a-pora-na-pierwsze-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/#findComment-503245
Udostępnij na innych stronach

 

 

A czy żeby na koniec wędzenia nie parzyć mięsa to wyższa temp wędzenia wystarczy?

 

Tak, stosujesz podpiekanie/dopiekanie w wędzarce. Niektórzy ten sposób obróbki cieplnej preferują bardziej.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8959-dopiekanie-w-wedzarni/

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13126-przysz%C5%82a-pora-na-pierwsze-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/#findComment-503252
Udostępnij na innych stronach

 

 

poza ostatnim razem - kwaśne z wierzchu

Kwasowość daje wilgoć , może być od drewna (mokre ) albo nie wygrzanie wędzarni , najczęściej to nie osuszenie wędlin przed zadaniem dymu i brak przewiewu w wędzarni. Dym ma przepływać a nie być tłumiony , nic nie daje jego gęstość tylko może zaszkodzić . 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13126-przysz%C5%82a-pora-na-pierwsze-w%C4%99dzenie-mi%C4%99sa/#findComment-504599
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.