Skocz do zawartości

W imieniu Gregtom'a...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Może nie w temacie, ale widziałem i mam zużyty "cud techniki"
Mojej znajomej córeczka w wieku 3 lat zasnęła, okazało się, że wpadła w śpiączkę cukrzycową. Stało się to dużo lat temu w Niemczech. No i zaczęło się, dostała insulinę, książeczkę z poszczególnymi wytycznymi co do tzw. BE. Jak przyjeżdżali na odwiedziny to z wagą i wszystko ważyli, przeliczali i podawali insulinę - glukometrów jeszcze nie było. Łatwiej było jak dostali glukometr. Nie było żadnych trudności w przedszkolu i w szkole, nauczycielki wiedziały i pilnowały podawania insuliny (a u nas to.... ech!!) Po jakimś czasie wynaleziono pompy insulinowe, nastolatka już bardziej swobodnie się czuła, tylko te rurki...  Teraz to już 30letnia kobieta i w tym roku pokazała nam coś takiego:

post-39697-0-73122600-1482097328_thumb.jpg

post-39697-0-70336300-1482097446_thumb.jpg

post-39697-0-37484700-1482097478_thumb.jpg

Sterownik po sparowaniu z tym czymś przyklejony do uda podaje insulinę wtedy gdy potrzeba. Można z nim nurkować, a jak zapomnimy sterownika to można ręcznie podać insulinę. Żadnych kabli, rurek czy strzykawek. Jedno przyklejenie i 3-4 a nawet 5 dni spokój.
Dostaje od ichniej kasy chorych raz na kwartał ileś sztuk, czyli ma trzustkę na udzie!

Ja też jestem "słodki" i mam ciekawe doświadczenie z glukometrami. Tak się złożyło, że mam ich aż 5 i proszę sobie wyobrazić, że każdy pokazuje "jak im wyjdzie"

Zrobiłem próby za pomocą płynu próbnego "sztucznej krwi", no niestety płyn nie jest do każdego glukometru.

Wyniki:

Nazwa                      Płyn          Krew

Endrust Ascensia    235          111
Accu-Chek active   183           146
Evercare                   92           160
Contour plus            xxx           150
Diagnostik               186           158

Więc poszedłem do laboratorium i tam zrobiłem próbę, najbardziej poprawny wynik miał najstarszy glukometr  Endrust Ascensia

Jak na razie to jestem na tabletkach.

Tak więc sprawdzać poziom cukru bo można się mocno zdziwić!

W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

M.Twain

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13237-w-imieniu-gregtoma/page/4/#findComment-532040

• Odpowiedzi 75
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki