Skocz do zawartości

Potworny szynkowar


Gość Grzegorz Z.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Grzegorz Z.

Nie tylko wędzonym człowiek żyje. Czasem lubię na szybko coś w szynkowarze zrobić.

 

To mielonka, ale nie pytajcie o przepis ;) Poszła dawno temu, wtedy jeszcze nie zapisywałem.

 

post-81419-0-95841000-1473280279_thumb.jpg

 

post-81419-0-72629800-1473280317_thumb.jpg


Pierwszy boczek rolowany z szynkowaru

 

post-81419-0-32781100-1473280724_thumb.jpg

 

post-81419-0-30375900-1473280763_thumb.jpg

 

post-81419-0-89055200-1473280796_thumb.jpg

 

post-81419-0-06518400-1473280832_thumb.jpg

 

 


Czasem też coś z kurczaka się zrobi

 

post-81419-0-24618200-1473281045_thumb.jpg

 

post-81419-0-67162500-1473281081_thumb.jpg

 

post-81419-0-06794900-1473281117_thumb.jpg

 

 


Piersi z kaczki w szynkowarze? Czemu nie? Patent do dopracowania, bo za mało skleiło. Ale ogólnie było ok.

 

post-81419-0-74903200-1473281375_thumb.jpg

 

post-81419-0-96704400-1473281405_thumb.jpg

 

post-81419-0-31931800-1473281434_thumb.jpg

 

post-81419-0-66982700-1473281464_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13370-potworny-szynkowar/
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Piersi kacze z praski

 

Składniki:
- piersi kacze ze skórą (ilość w zależności od pojemności szynkowara lub praski)
- mieszanka soli i peklosoli (50/50) - 18g/kg
- pieprz grubo mielony - 3g/kg
- czosnek świeży - 1g/kg


Sposób przygotowania:
Odkrawamy skórę z piersi kaczych. W moim przypadku mięso i skórę peklowałem osobno. Mięso delikatnie ubijamy tłuczkiem. Dodajemy do niego mieszankę soli z peklosolą i dokładnie mieszamy. Skóry zasypujemy peklosolą i również dokładnie mieszamy. . Mięso i skóry włożyłem do woreczków, dodałem kilka gałązek świeżego rozmarynu i zapakowałem próżniowo. Tak zapeklowane mięso odstawiłem do lodówki na 24 godziny.

 

post-83950-0-04349600-1482177832_thumb.jpg

 

Po 24 godzinach wyjąłem mięso i skóry, dodałem do nich pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Ponownie zapakowałem próżniowo i wstawiłem do lodówki na kolejne 24 godziny.

Po upływie tego czasu mięso zapakowałem do praski. Skóry ułożyłem dookoła praski. W środek włożyłem mięso. Na górę również położyłem skórę. Mocno docisnąłem praskę. I znów zostało odstawione do lodówki na 24 godziny.

Po tym czasie przystąpiłem do parzenia. Parzyłem w temperaturze 70-75 stopni do uzyskania w środku mięsa temperatury 72 stopnie. Praskę schłodziłem i odstawiłem do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie kaczka jest gotowa do jedzenia.

P.S. Peklowanie można wykonać bez pakowania w próżnię.

 

post-83950-0-25865700-1482177866_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13370-potworny-szynkowar/#findComment-532240
Udostępnij na innych stronach

....piękne....ale rozmaryn nie zakłóca smaku?....no i robione w prasce, a nie w łusce z armaty..... :cool:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13370-potworny-szynkowar/#findComment-532241
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.