Gość Grzegorz Z. Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Września 2016 Nie tylko wędzonym człowiek żyje. Czasem lubię na szybko coś w szynkowarze zrobić. To mielonka, ale nie pytajcie o przepis Poszła dawno temu, wtedy jeszcze nie zapisywałem. Pierwszy boczek rolowany z szynkowaru Czasem też coś z kurczaka się zrobi Piersi z kaczki w szynkowarze? Czemu nie? Patent do dopracowania, bo za mało skleiło. Ale ogólnie było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13370-potworny-szynkowar/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Z. Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Piersi kacze z praski Składniki:- piersi kacze ze skórą (ilość w zależności od pojemności szynkowara lub praski)- mieszanka soli i peklosoli (50/50) - 18g/kg- pieprz grubo mielony - 3g/kg- czosnek świeży - 1g/kgSposób przygotowania:Odkrawamy skórę z piersi kaczych. W moim przypadku mięso i skórę peklowałem osobno. Mięso delikatnie ubijamy tłuczkiem. Dodajemy do niego mieszankę soli z peklosolą i dokładnie mieszamy. Skóry zasypujemy peklosolą i również dokładnie mieszamy. . Mięso i skóry włożyłem do woreczków, dodałem kilka gałązek świeżego rozmarynu i zapakowałem próżniowo. Tak zapeklowane mięso odstawiłem do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach wyjąłem mięso i skóry, dodałem do nich pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Ponownie zapakowałem próżniowo i wstawiłem do lodówki na kolejne 24 godziny.Po upływie tego czasu mięso zapakowałem do praski. Skóry ułożyłem dookoła praski. W środek włożyłem mięso. Na górę również położyłem skórę. Mocno docisnąłem praskę. I znów zostało odstawione do lodówki na 24 godziny.Po tym czasie przystąpiłem do parzenia. Parzyłem w temperaturze 70-75 stopni do uzyskania w środku mięsa temperatury 72 stopnie. Praskę schłodziłem i odstawiłem do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie kaczka jest gotowa do jedzenia.P.S. Peklowanie można wykonać bez pakowania w próżnię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13370-potworny-szynkowar/#findComment-532240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Grudnia 2016 ....piękne....ale rozmaryn nie zakłóca smaku?....no i robione w prasce, a nie w łusce z armaty..... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13370-potworny-szynkowar/#findComment-532241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Z. Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Grudnia 2016 ale rozmaryn nie zakłóca smaku? Nie zakłóca. Czuć w gotowym wyrobie bardzo delikatną nutkę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13370-potworny-szynkowar/#findComment-532243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.