MiniMax Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Lutego 2008 Witam serdecznie Szanowni Forumowicze przed dwoma dniami zlozylem zamowienie w naszej miejscowej ubojni i jutro dostane: 1 sztuke szynki okolo 15 kg (w calosci to znaczy wytrybowac musze sam).1 sztuke podgardla2 kg. sloniny z grzbietu2 kg roznych obrzynkow ze swiniaka no i do tego oslonki kalibru 40mm Chcialbym wszysto przeznaczyc na kielbase. Zalezy mi bardzo na jakosciowo dobrym produkcie. Czytalem na stronie glownej juz wiele przepisow i im wiecej czytam tym bardziejjestem zdezorientowany.Pytanie czy powinienem jeszcze dokupic wolowiny lub innego miesa??No i przedewszystkim jaka kielbase najlepiej z tego zrobic?Myslalem o Lisieckjej ale na stronie zauwazylem spory na temat czy to jest naprawde przepis na Lisiecka i.t.d. To ma byc moj trzeci wyrob. Poprzednie sie udaly. za podpowiedzi z gory dziekoje. PS. Niestety moje najwieksze sitko do maszynki ma rozmiar 10 mm Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1365-jaka-kielbase-powinienem-najlepjej-zrobic-z-tego-miesa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Lutego 2008 A od czego jest nóż?Najlepiej zrób kiełbase Dziadka z Akademii. jest super. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1365-jaka-kielbase-powinienem-najlepjej-zrobic-z-tego-miesa/#findComment-29019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiniMax Opublikowano 14 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Lutego 2008 @Maxell tak to prawda nozem tez to moge zrobic bedzie po prostu dluzej trwalo.Jesli chodzi o przepis na kielbase Dziadka to chyba sie na to skusze. Wynika z tego ze nie potrzebna mi bedzie do tego wolowina. Chociaz jak pamietam moj ojciec zawsze dodawal wolowiny do kielbasy. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1365-jaka-kielbase-powinienem-najlepjej-zrobic-z-tego-miesa/#findComment-29022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Lutego 2008 Zalezy mi bardzo na jakosciowo dobrym produkcie Uważaj tylko by nie wpaść w powszechną pułapkę i nie zrobić wyrobu zbyt chudego, co często przy pierwszych wyrobach się zdarza. Kiełbasa z orientacyjną ilością tłuszczu 20%, to naprawdę kiełbasa chuda. Wyliczenia masz oczywiście w Akademii Dziadka: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1178 PS. A może uda Ci się jednak "uratować" przynajmniej jeden mięsień z szynki do uwędzenia? ;-) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1365-jaka-kielbase-powinienem-najlepjej-zrobic-z-tego-miesa/#findComment-29023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiniMax Opublikowano 14 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Lutego 2008 @BonAir Twoja sugestja trafila chyba w dziesiatke. Moje poprzdnie kielbasy byly smakowo bardzo dobre jednak po tygodniu robily sie twarde i slonawe. Tak mysle wlasnie, ze zabardzo byc moze balem sie dodac wiecej tluszczu? No i przypuszczam ze bylo bledem ze wszystkie gatunki miesa pakowalem za jednym razem do wanny i zaczynalem mieszac naraz. Czy moge uzyc sloniny z grzbietu czy lepiej dokupic jakies inne tlusciejsze mieso?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1365-jaka-kielbase-powinienem-najlepjej-zrobic-z-tego-miesa/#findComment-29024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Lutego 2008 Jeżeli szynkę masz w całości (udziec ?) to powinna być też golonka. Mięso z golonki jest kleiste i używa się go zamiast wołowiny. Zwróć uwagę na sposób wyliczania zawartości tłuszczu w artykule z Akademii Dziadka (link podał BonAir powyżej). Na ostatniej stronie tegoż artykułu masz procentowy skład kiełbasy z rozbiciem na poszczególne klasy i rodzaje mięsa. Jeżeli będziesz się tego trzymał to masz kiełbaskę "palce lizać" :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1365-jaka-kielbase-powinienem-najlepjej-zrobic-z-tego-miesa/#findComment-29028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Lutego 2008 WitamJa robiłem Lisiecką wg p.Borowczaka na bazie polędwicy jako hit na Święta BN. Wyszla super (w jelicie wołowym) i tak samo smakowała. Dziś uwędziłem następną taką samą dla moich "sępów". A czy ona się zwie tak czy siak to nic, ważne że się udaje i smakuje. Teraz miałem robić właśnie na bazie szynki, ale u nas na dziś różnica w cenie polędwicy i szynki jest ledwie 3 zł (14,5-15,5 i 17,5-19 zł) , więc dla wnuczków (czego to się dla nich nie robi) będzie polędwicowa. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1365-jaka-kielbase-powinienem-najlepjej-zrobic-z-tego-miesa/#findComment-29045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.