Skocz do zawartości

Jaka kielbase powinienem najlepjej zrobic z tego miesa ?


Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

 

Szanowni Forumowicze przed dwoma dniami zlozylem zamowienie w naszej miejscowej ubojni i jutro dostane:

 

1 sztuke szynki okolo 15 kg (w calosci to znaczy wytrybowac musze sam).

1 sztuke podgardla

2 kg. sloniny z grzbietu

2 kg roznych obrzynkow ze swiniaka

no i do tego oslonki kalibru 40mm

 

Chcialbym wszysto przeznaczyc na kielbase. Zalezy mi bardzo na jakosciowo dobrym produkcie. Czytalem na stronie glownej juz wiele przepisow i im wiecej czytam tym bardziej

jestem zdezorientowany.

Pytanie czy powinienem jeszcze dokupic wolowiny lub innego miesa??

No i przedewszystkim jaka kielbase najlepiej z tego zrobic?

Myslalem o Lisieckjej ale na stronie zauwazylem spory na temat czy to jest naprawde przepis na Lisiecka i.t.d.

 

To ma byc moj trzeci wyrob. Poprzednie sie udaly.

 

za podpowiedzi z gory dziekoje.

 

 

PS. Niestety moje najwieksze sitko do maszynki ma rozmiar 10 mm

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1365-jaka-kielbase-powinienem-najlepjej-zrobic-z-tego-miesa/
Udostępnij na innych stronach

A od czego jest nóż?

Najlepiej zrób kiełbase Dziadka z Akademii. jest super.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1365-jaka-kielbase-powinienem-najlepjej-zrobic-z-tego-miesa/#findComment-29019
Udostępnij na innych stronach

@Maxell

 

tak to prawda nozem tez to moge zrobic bedzie po prostu dluzej trwalo.

Jesli chodzi o przepis na kielbase Dziadka to chyba sie na to skusze. Wynika z tego ze nie potrzebna mi bedzie do tego wolowina. Chociaz jak pamietam moj ojciec zawsze dodawal wolowiny do kielbasy.

 

Pozdro

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1365-jaka-kielbase-powinienem-najlepjej-zrobic-z-tego-miesa/#findComment-29022
Udostępnij na innych stronach

Zalezy mi bardzo na jakosciowo dobrym produkcie

Uważaj tylko by nie wpaść w powszechną pułapkę i nie zrobić wyrobu zbyt chudego, co często przy pierwszych wyrobach się zdarza. Kiełbasa z orientacyjną ilością tłuszczu 20%, to naprawdę kiełbasa chuda. Wyliczenia masz oczywiście w Akademii Dziadka:

 

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1178

 

PS. A może uda Ci się jednak "uratować" przynajmniej jeden mięsień z szynki do uwędzenia? ;-)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1365-jaka-kielbase-powinienem-najlepjej-zrobic-z-tego-miesa/#findComment-29023
Udostępnij na innych stronach

@BonAir

 

Twoja sugestja trafila chyba w dziesiatke. Moje poprzdnie kielbasy byly smakowo bardzo dobre jednak po tygodniu robily sie twarde i slonawe. Tak mysle wlasnie, ze zabardzo byc moze balem sie dodac wiecej tluszczu? No i przypuszczam ze bylo bledem ze wszystkie gatunki miesa pakowalem za jednym razem do wanny i zaczynalem mieszac naraz.

 

Czy moge uzyc sloniny z grzbietu czy lepiej dokupic jakies inne tlusciejsze mieso??

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1365-jaka-kielbase-powinienem-najlepjej-zrobic-z-tego-miesa/#findComment-29024
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli szynkę masz w całości (udziec ?) to powinna być też golonka. Mięso z golonki jest kleiste i używa się go zamiast wołowiny. Zwróć uwagę na sposób wyliczania zawartości tłuszczu w artykule z Akademii Dziadka (link podał BonAir powyżej). Na ostatniej stronie tegoż artykułu masz procentowy skład kiełbasy z rozbiciem na poszczególne klasy i rodzaje mięsa. Jeżeli będziesz się tego trzymał to masz kiełbaskę "palce lizać" :tongue:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1365-jaka-kielbase-powinienem-najlepjej-zrobic-z-tego-miesa/#findComment-29028
Udostępnij na innych stronach

Witam

Ja robiłem Lisiecką wg p.Borowczaka na bazie polędwicy jako hit na Święta BN. Wyszla super (w jelicie wołowym) i tak samo smakowała. Dziś uwędziłem następną taką samą dla moich "sępów". A czy ona się zwie tak czy siak to nic, ważne że się udaje i smakuje. Teraz miałem robić właśnie na bazie szynki, ale u nas na dziś różnica w cenie polędwicy i szynki jest ledwie 3 zł (14,5-15,5 i 17,5-19 zł) , więc dla wnuczków (czego to się dla nich nie robi) będzie polędwicowa.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1365-jaka-kielbase-powinienem-najlepjej-zrobic-z-tego-miesa/#findComment-29045
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.