Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

budowla - każdy obiekt budowlany niebędący budynkiem

lub obiektem małej architektury, jak: lotniska, drogi, linie kolejowe,

mosty, wiadukty, estakady, tunele, przepusty, sieci techniczne, wolno stojące

maszty antenowe, wolno stojące trwale związane z gruntem urządzenia reklamowe,

budowle ziemne, obronne (fortyfikacje), ochronne, hydrotechniczne,

zbiorniki, wolno stojące instalacje przemysłowe lub urządzenia techniczne,

oczyszczalnie ścieków, składowiska odpadów, stacje uzdatniania wody,

konstrukcje oporowe, nadziemne i podziemne przejścia dla pieszych, sieci

uzbrojenia terenu, budowle sportowe, cmentarze, pomniki, a także części budowlane

urządzeń technicznych (kotłów, pieców przemysłowych, elektrowni

wiatrowych i innych urządzeń) oraz fundamenty pod maszyny i urządzenia,

jako odrębne pod względem technicznym części przedmiotów składających

się na całość użytkową;

 

Myślę, że nie chodziło Ci o budowlę, ale wybacz moją subtelna nutkę ironii... :)

 

Odpowiadając na pytanie...:

 

Zgodnie z rozporządzeniem w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, budynek należy sytuować w odległości od granicy nie mniejszej niż:

3 m, gdy jest zwrócony w stronę granicy ścianą bez otworów lub jeśli otwór w ścianie jest wypełniony luksferami ,

4 m, gdy od strony granicy będzie ściana z otworami drzwiowymi lub okiennymi.Jeśli budynek będzie miał wysunięte gzymsy lub okapy, nie mogą one pomniejszać odległości od granicy o więcej niż 0,8 m. Natomiast balkony, galerie, werandy, tarasy, schody zewnętrzne, pochylnie i rampy mogą pomniejszać odległości od granicy najwyżej o 1,3 m.

 

Przepisy § 12 ust. 3 rozporządzenia przewidują dwie sytuacje, w których pełna ściana budynku może stanąć w odległości 1,5 m od granicy lub bezpośrednio przy granicy. Jest to możliwe, gdy:

wynika to z ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego albo nie można zachować odległości 3 m ze względu na rozmiary działki.W obydwu wymienionych przypadkach możliwość przybliżenia domu do granicy nie zależy ani od zgody sąsiada, ani od podobnego usytuowania budynku na sąsiedniej działce, choć niewątpliwie okoliczności te będą brane przez urzędników pod uwagę przy wydawaniu pozwoleń na budowę.

Niestety, przepisy nie precyzują, jakie rozmiary działki nie pozwalają na zachowanie standardowej odległości. Jest to kryterium płynne, dlatego możliwość uzyskania pozwolenia na usytuowanie budynku w odległości 1,5 m od granicy lub przy granicy będzie zależała od uznania urzędnika. Dla jednego zbliżenie budynku do granicy będzie uzasadnione na działce o szerokości nie większej niż 10 m, dla innego nawet działka o szerokości 20 m może się okazać zbyt wąska.

Są też jednak korzyści z wprowadzenia takiego przepisu. Pozwala on bowiem wydać staroście pozwolenie na nietypowe usytuowanie domu bez konieczności uzyskiwania upoważnienia ministra infrastruktury, co znacznie oszczędza czas.

 

W naszym przypadku wedzarnia nie podlega pozwoleniu na budowę, więc przepisy o usytuowaniu nie mają tu zastosowania. Wolność Tomku w swoim domku możnaby powiedzieć... :) Czasami możesz sąsiadom podrzucić po małym kabanosiku za niedogodności z zadymianiem ich parceli i tyle :)

wzbogacaj swoje wnętrze... nigdy na to nie jest za późno...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-3612
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 254
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

No cóż skoro woooorka pieniędzy nie masz, to i tak możesz wpaść. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Napisz mi na PW, o której możesz być w Poznaniu przed południem, okolice Winogrady

Byłem, widziałem i jestem napalony jak smok ;)

Jak tylko kasa będzie to ruszam z budową.

Dziękuję za pomoc i miłą pogawędkę z żoną :) Na prawdę bardzo miła z Was para - aż szkoda, że nie byłem na zlocie :mellow:

 

Pozdrawiam

Raulo

A tym się zajmuję

"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-3614
Udostępnij na innych stronach

Wielkie dzieki Savio i Derex, sorry za klopot ;) Juz sam sie mialem brac za grzebanie w dz. ustaw (za czym nie przepadam :P), ale okazuje sie ze odrobiles zadanie domowe za mnie :)

 

Na koniec taki offtop... Savio skad masz taki podpis o Feanorze :question: Zeby bylo smieszniej masz z duzymi F i R jak ja ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-3616
Udostępnij na innych stronach

Raulo – cieszę się że mogłem choć troszkę pomóc, jednocześnie przykro mi że nie mogłem poświęcić 100 % czasu tylko dla Ciebie, widziałeś byłem troszkę zajęty z Piranią.

Rozbawiłeś mnie swą opowieścią że jak na razie słabo Ci wychodzi wędzenie kiełbasy bo wychodzi brązowa i surowa w środku.

I o to chodzi, w takie ciepłe dni zrobić surowo – wędzoną kiełbasę to właśnie to, bo upiec w większej temperaturze to żaden problem.

Ja właśnie staram się taką surowo wędzoną przeważnie zrobić, ale jak jest 30 na dworze to słabe szanse choć możliwe

Pamiętaj że zaprosiłeś mnie na pierwsze poważne wędzenie w nowej wędzarni, mam nadzieje że rozmowa + fotki jakie sobie zrobiłeś pomogą Tobie.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-3619
Udostępnij na innych stronach

Pamiętaj że zaprosiłeś mnie na pierwsze poważne wędzenie w nowej wędzarni, mam nadzieje że rozmowa + fotki jakie sobie zrobiłeś pomogą Tobie.

Jak ją wybuduję to masz jak w banku - no i tego piwka nie bedę musiał pić sam ;)

A tym się zajmuję

"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-3621
Udostępnij na innych stronach

Hej. W wyniku lektury zalaczonbych linkow od kolegi Dymka wedzenie zimne to wedzenie w temp. od 16 do 22 stopni. Nie wiem czy dobrze rozumuje ale zeby taka temp osiagnac nalezy spalac nieduze ilosci drewna badz trocin oraz regulowac dostep powietrza do paleniska drzwiczkami a takze szybrem w kominie? Czyli ogolnie rzecz biorac temp. dymu reguluje sie doplywem powietrza do paleniska i tym szybrem? Przepraszam ze pytam, ale nie bardzo to łape :mellow:
Moja jest tylko racja i to święta racja, bo jeżeli nawet jest i twoja, to moja jest mojsza niż twojsza i zaprawdę powiadam wam, że to właśnie moja racja jest najmojsza!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-3624
Udostępnij na innych stronach

ogólnie to tak właśnie jest. Im większy tzw. cug tym temperatuta w piecu wyższa (wędzarni) :)

 

... a podpis - to takie małe "czary mary" :)

 

Pozdrawiam

wzbogacaj swoje wnętrze... nigdy na to nie jest za późno...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-3626
Udostępnij na innych stronach

Ponczo – ilość drewna ma wpływ na temperaturę, ale przede wszystkim prędkość jego spalania. Mała ilość drewna szybko spalona może wytworzyć większą temperaturę a jeżeli duża ilość drewna wolno spalana – oczywiście chodzi o temperaturę w trakcie spalania, a nie o ogólną (łączną) ilość ciepła czyli ilość J.

Tak po Polsku to nie ilość tylko prędkość spalania odgrywa rolę podczas wędzenia. Prędkość spalania i związaną z tym temperaturę dymu regulujesz ilością dostarczonego powietrza do paleniska (tlenu), a temperaturę w komorze wędzarniczej regulujesz dodatkowo szybrami czyli znów tak po Polsku prędkością ulatywania dymu z komory wędzarniczej, tym samym

regulujesz gęstość dymu.

Dodatkowo możesz „doładowywać” powietrze „obce” do komory wędzarniczej i regulować temperaturę i gęstość dymu.

 

I dochodzimy do trzech czynników które mają wpływ bezpośredni na temperaturę – gęstość dymu w komorze wędzarniczej czwartym czynnikiem pośrednim jest temperatura otoczenia, oznacza to że jeżeli mamy np. 30 st. C ciepła na dworze to teoretycznie nie można osiągnąć w komorze wędzarniczej temperatury mniejszej lub nawet równej temperaturze otoczenia ponieważ trzeba dodać, obojętnie jaką ale zawsze obecną energię powstałą podczas spalania drewna czy trocin. Owszem można wytworzyć zimny dym, ale potrzebne jest urządzenie schładzające dym, czyli można powiedzieć rodzaj lodówki.

Ale na razie pomińmy schładzanie dymy jako sposób trudno wykonalny – ale możliwy.

 

Teraz zacznijmy obsługę wędzarni.

Rozpalamy palenisko i osuszamy komorę (wygrzewanie) .

Mamy przykładowo 60 st. C dawaliśmy dużo drewna do paleniska – czyli paliwa - i dużo powietrza – czyli utleniacza - szybry otwarte celem szybkiej cyrkulacji dymu który razem z wilgocią opuszcza wędzarnie.

 

Przymykamy dostęp utleniacza do paleniska, spada szybkość spalania i ilość energii cieplnej i jednocześnie paliwo z powodu niedostatecznej ilości utleniacza zaczyna utleniać się bezpłomieniowo wytwarzając durzą ilość dymu – uwaga dym tym może eksplodować ponieważ zawiera dużą ilość palnych gazów które tylko czekają na iskrę + utleniacz – w ten sposób działają właśnie silniki zasilane na holzgas. Pamiętaj to nie drewno się pali tylko gaz powstały wskutek oddziaływania wysokiej temperatury na drewno czyli związki w nim zawarte.

 

Spada temperatura w wędzarni i przez pewien moment rośnie stężenie dymu, wietrzysz wędzarnie i wieszasz wędzonki.

 

Między czasie szybkość spalania uległa znacznej redukcji, co spowodowało spadek wytwarzania energii cieplnej, co z kolei spowodowało spadek wydzielania się gazów palnych.

 

Teraz ilość dymu regulujesz poprzez zmniejszanie ilości utleniacza, ale trzeba uważać aby nie doprowadzić do przerwania procesu utleniania.

 

Gęstość dymu dodatkowo możesz regulować poprze z dostarczanie lub nie powietrza „obcego” do samej komory wędzarniczej.

 

Temperaturę w komorze wędzarniczej oraz ilość/gęstość dymy możesz dodatkowo regulować szybrami – czyli „zaworami” upuszczającymi z samej komory wędzarniczej.

 

Jak widzisz nie ma jednego tylko czynnika który wpływa na temperaturę i ilość dymu w komorze wędzarniczej. Cała sztuka wędzenia polega na opanowaniu kręceni, lub regulacji wszystkich w/w czynników.

 

Można powiedzieć że jeżeli wytworzysz trochę za dużo dymu lub energii cieplnej można tu „upuścić” szybrami i znów wraca wszystko do normy, ale tu odgrywa ogromną rolę „nauczenia” się obsługi własnej wędzarni.

 

Czy teraz już jest jasne?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-3627
Udostępnij na innych stronach

Czy teraz już jest jasne?

Dymek!

Teraz ,po takim wykładzie wszystko jest jasne.

Ale licz się z tym, że ktoś zawsze , po długim "przemyśleniu' nie będzie kumał :devil:

Powtarzam jeszcze raz ,że przy moim ostatnim wędzeniu najbardziej uwędzonym elementem był "fentelek", bo wsadzał ryja do wędzarki z ciekawości. :rolleyes:

Ale! Ale !

Po wielokrotnym wędzeniu nabieramy rutyny i nie musimy polegać na termometrach i zagarku :grin:

Dobór rodzaju drewna też nie jest twardą zasadą !

Każda wędlina wykonana samodzielnie w/g własnych przepisów musi być Niepowtarzalna i o to chodzi!!! :!:

pozdrowionka

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-3628
Udostępnij na innych stronach

Drogi Dymku jeszcze jedno zadam pytanie i mam nadzieje, ze juz Was wiecej nie bede meczyl :) Otoz regulacje doplywu utleniacza do paleniska wiadomo, reguluje sie drzwiczkami. Natomiast chodzi mi o te szybry. Jeden zamontuje w kominie. Pytanie brzmi: czy w scianach komory wedzarniczej tez montowac jakies? Pytam bo chce to porzadnie zrobic :P
Moja jest tylko racja i to święta racja, bo jeżeli nawet jest i twoja, to moja jest mojsza niż twojsza i zaprawdę powiadam wam, że to właśnie moja racja jest najmojsza!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-3632
Udostępnij na innych stronach

„Doładowanie powietrza” do komory wędzarniczej. Nie jest to standardowe rozwiązanie i tak naprawdę nie wiem czy oprócz mnie ktoś jeszcze to stosuje – z zamierzeniem, bo przypadkowo podejrzewam że prawie wszyscy – żadna komora wędzarnicza, amatorska, nie jest w 100 % szczelną konstrukcją nie zasysającą mniejszej czy większej ilości „fałszywego” powietrza. Przy czym różnica pomiędzy fałszywym powietrzem, a powietrzem doładowanym jest czysto techniczną różnicą. Można powiedzieć że fałszywe powietrze to takie którego nie chcemy z jakiegoś powodu, a doładowane to zamierzone działanie.

Z samego określenia „doładowanie” można wywnioskować że trzeba zastosować jakieś urządzenie celem wtłoczenia powietrza do komory wędzarniczej. Ja zastosowałem mały wentylatorek 10 x 10 cm 12 V od komputera. Zainstalowałem go w dolnej części komory, tak aby jego praca powodowała mieszania się dymu z tłoczonym powietrzem możliwie jak najszybciej – jeszcze w dolnej części komory zanim mieszanina dotrze do wędzonek. Zastosowanie szybra obrotowego w tym miejscu uważam za zbędne, bardziej jakąś płaską zasuwkę (coś podobnego do drzwi przesównych) dopasowaną rozmiarami do wentylatorka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-3633
Udostępnij na innych stronach

A tak swoja droga rura od paleniska do komory wychodzi mi niecale 120 cm - troche za krotko czy moze byc?
Moja jest tylko racja i to święta racja, bo jeżeli nawet jest i twoja, to moja jest mojsza niż twojsza i zaprawdę powiadam wam, że to właśnie moja racja jest najmojsza!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-3678
Udostępnij na innych stronach

Palenisko chce zrobic ok. 50 cm x 20 cm a rura ma ok. 20 cm srednicy i kat nachylenia ok.10 stopni. Co sadzisz Dymek, starczy te niecale 120 cm? Hmmmm? A tak by the way chwilowo nie posiadam apratu zeby uwiecznic prace natomiast obiecuje, ze jak juz budowla stanie umieszcze fotki :P
Moja jest tylko racja i to święta racja, bo jeżeli nawet jest i twoja, to moja jest mojsza niż twojsza i zaprawdę powiadam wam, że to właśnie moja racja jest najmojsza!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-3681
Udostępnij na innych stronach

50 cm dlugosc, 20 cm szerokosc i 20 wysokosc. Rura planowo ma wychodzic na koncu paleniska ale mysle nad tym, aby z boku ja zamonotowac. Hm...
Moja jest tylko racja i to święta racja, bo jeżeli nawet jest i twoja, to moja jest mojsza niż twojsza i zaprawdę powiadam wam, że to właśnie moja racja jest najmojsza!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-3684
Udostępnij na innych stronach

W tak płaskim palenisku gdzie wysokość paleniska = wysokości rury, czyli praktycznie rura jest też paleniskiem ogień może wejść do wędzarni, szczególnie jak będziesz chciał zwiększyć temperaturę dodając więcej powietrza. Zwiększ wysokość paleniska o min 30 cm, tak aby płomień mógł się palić (i wypalić – pamiętaj ogień to nic innego jak utleniający się gwałtownie gaz ta reakcja musi się gdzieś zrobić i dobrze by było gdyby się odbywała w palenisku) w palenisku a nie w róże lub wędzarni nie daj Boze :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-3685
Udostępnij na innych stronach

Sluchajcie panowie a jesli dam rure o srednicy 15 cm i wysokosc paleniska 25 cm to moze byc? Wiekszego paleniska nie moge zrobic, nie da rady:/
Moja jest tylko racja i to święta racja, bo jeżeli nawet jest i twoja, to moja jest mojsza niż twojsza i zaprawdę powiadam wam, że to właśnie moja racja jest najmojsza!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-3690
Udostępnij na innych stronach

Czy palenisko jest podziemne? Jeżeli tak to wykop głębszą dziurę.

Jeżeli z jakiegoś powodu nie możesz iść głębiej z paleniskiem to Idź wyżej z komorą wędzarniczą. Zmniejszanie przekroju przewodu dymnego nic nie da a wręcz zwiększa ryzyko przejścia ognia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-3692
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.