Maxell Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Maja 2017 Zaczyna się robić ciepło, więc coś dla ochłody: KWASY CHLEBOWE I OWOCOWE Kwasy chlebowe i owocowe są to napoje uzyskiwane w drodze fermentacji alkoholowej. Produkcję kwasów na dużą skalę mogą podejmować jedynie wytwórnie do niej przygotowane, tj. mające odpowiednie urządzenia, do których między innymi należą: kocioł do gotowania zacierów, kadzie fermentacyjne, filtry itd. Wytwórnie nie mające tych urządzeń mogą ewentualnie wyrabiać kwasy, ale tylko w niewielkich ilościach, traktując je jako produkcję dodatkową.Jako przykład podaje się przepis na ok. 10 l kwasu chlebowego opracowany przez Zakład Naukowo-Badawczy Przemysłu Piekarniczego oraz tryb postępowania przy jego produkcji. Przepis: 0,75 kg chleba suszonego (może być chleb żytni razowy 97-procentowy, chleb 82-procentowy, chleb sitkowy, pytlowy 60-procentowy, sandomierski lub nałęczowski) 0,5 kg cukru 0,02 kg drożdży 10,0 l wody Postępowanie: Pokrojony i wysuszony chleb rumieni się w piecu na kolor jasnobrązowy. Uzyskane w ten sposób suchary zalewa się przegotowaną wodą o temp. 28 do 30°C na okres 24 godz. w naczyniu otwartym, osłoniętym przed pyłem i kurzem, w celu rozpuszczenia ekstraktu i substancji smakowych zawartych w sucharach. Powstały w ten sposób po 24 godz. zacier przecedza się, dodaje cukru i pozostawia na dalsze 4 godz. w tych samych warunkach. Następnie dodaje się drożdży i po 30 min, gdy ciecz zacznie się lekko pienić zlewa się ją do butelek. Butelki dobrze zamknięte pozostawia się w spokoju na okres 48 godz. w temp. 26—28°C w celu dalszej fermentacji napoju. Przefermentowany kwas przechowuje się w temperaturze do 12°C. W celu poprawienia smaku wyprodukowanego w ten sposób kwasu można dodawać do niego niewielkie ilości różnych soków lub moszczów owocowych.Poniżej podane jest kilka przepisów nadających się do produkcji kwasu chlebowego w skali przemysłowej, tj. w wytwórniach odpowiednio przystosowanych do jego produkcji. Przepisy te podają ilość poszczególnych składników na 100 l gotowego kwasu (bez uwzględnienia strat produkcyjnych).Do produkcji podanych poniżej kwasów należy używać drożdży. Mogą to być zarówno drożdże piwowarskie, jak i drożdże piekarnicze tzw. prasowane. Do podbarwiania kwasów chlebowych należy stosować karmel.Podana w przepisach kwasowość oznacza ilość ml 1 n wodorotlenku sodowego, jaka jest potrzebna do zobojętnienia 100 ml danego napoju. Kwas chlebowy beczkowy 1 a) Produkowany sposobem zacierowym Cukier 4,5 kgSłód żytni 3,5 kgSłód jęczmienny 1,0 kgEsencja miętowa 15 g Zawartość cukru w gotowym kwasie: w wytwórni 5,6%w sprzedaży 4,5%Alkohol 0,5%Kwasowość gotowego kwasu:w wytwórni 2—2,8w sprzedaży do 4,0 b) Produkowany sposobem zalewowym Cukier 5,5 kgSłód żytni 2,4 kgSłód jęczmienny 0,3 kgMąka żytnia 0,5 kgEsencja miętowa 25,0 g Zawartość cukru w gotowym kwasie: w wytwórni 5,6%w sprzedaży 4,5%Alkohol 0,5%Kwasowość gotowego kwasu:w wytwórni 2,0—2,8w sprzedaży do 4,0Uwaga. Słód żytni i jęczmienny oraz mąkę żytnią można zastąpić w podanych wyżej przepisach 3,2 kg sucharów z chleba. Kwas chlebowy butelkowany 2 a. Produkowany sposobem zacierowym (sposób I) Cukier 5,5 kgSłód żytni 4,0 kgSłód jęczmienny 1,0 kg(słód żytni i jęczmienny można zastąpić 3,8 kg sucharów)Esencja miętowa 15 gDwutlenek węgla 1,5 kg Zawartość cukru w gotowym kwasie: w wytwórni co najmniej 6,8%w sprzedaży co najmniej 5,8%) Kwasowość gotowego kwasu:w wytwórni 2—2,8w sprzedaży do 4,0 b. Produkowany sposobem zalewowym (sposób I) Cukier 7,5 kgSłód żytni 2,8 kgMąka żytnia 0,6 kgSłód jęczmienny 0,4 kg(Uwaga: słód jęczmienny, mąkę żytnią oraz słód żytni można zastąpić 3,8 kg sucharów)Esencja miętowa 15 gDwutlenek węgla 1,5 kg Zawartość cukru w gotowym kwasie:w wytwórni co najmniej 6,8%w sprzedaży co najmniej 5,8%Kwasowość gotowego kwasu: w wytwórni 2—2,8w sprzedaży do 4,0 c. Produkowany sposobem zacierowym (sposób II) Cukier 4 kgSłód żytni 4 kgSłód jęczmienny 1 kgEsencja miętowa 15 gDwutlenek węgla 1,4 kgZawartość cukru w gotowym kwasie 4,7%Kwasowość gotowego kwasu 2—2,8 Kwas chlebowy „Kwaśny” Słód żytni 2,0 kgSuchary żytnie 2,5 kgMąka żytnia 0,5 kgEsencja miętowa 5 g Zawartość cukru w gotowym kwasie: w wytwórni co najmniej 1,5%w sprzedaży co najmniej 1,3%Kwasowość gotowego napoju:w wytwórni 1,7—2,8w sprzedaży do 3,3 Kwas chlebowy orzeźwiający Cukier 3,0 kgSłód żytni 2,4 kgSłód jęczmienny 0,3 kgMąka żytnia 0,5 kg Zawartość cukru w gotowym napoju:w wytwórni co najmniej 3,3%w sprzedaży co najmniej 2,5%Kwasowość gotowego napoju:w wytwórni 2,8—3,9w sprzedaży do 5,0 Kwas żurawinowy Cukier 6,5 kgMoszcz żurawinowy 9,0 lKwas mlekowy do 25 gEsencja żurawinowa do 25 ml Zawartość cukru co najmniej 5,2%Kwasowość 2,0—4,0Alkohol 0,5% Kwas jabłkowy Cukier 6,5 kgMoszcz jabłkowy 12,0 l Kwas mlekowy do 50 gEsencja jabłkowa do 100 ml Zawartość cukru co najmniej 5,2%Kwasowość 1,3—2,8Alkohol 0,5% Kwas wiśniowy Cukier 6,5 kgMoszcz wiśniowy 10,0 l Kwas mlekowy do 50 gEsencja wiśniowa do 25 ml Zawartość cukru co najmniej 5,2% Kwasowość 1,5—2,5 Alkohol 0,5% Podpiwek 1 Cukier 9,0 kgSłód żytni 2,7 kgSłód jęczmienny 0,3 kgChmiel 0,1 kg Zawartość cukru co najmniej 3,5%Kwasowość do 3,5 Alkohol 1,5—3,0% Podpiwek 2 Suchary żytnie 3,5 kgSłód żytni 2,5 kgSłód jęczmienny 2,5 kgCukier 5,0 kgChmiel 0,1 kg Zawartość cukru co najmniej 5% Kwasowość 1,5—3,5 Alkohol do 1,5% Autor: Bolesław Koral Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14360-sami-robimy-kwas-chlebowy-kwasy-owocowe-i-podpiwek/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Maja 2017 Dzięki Mirku. Potrzebna pozycja. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14360-sami-robimy-kwas-chlebowy-kwasy-owocowe-i-podpiwek/#findComment-553129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Maja 2017 Niebawem znajdzie się tutaj cała książka, z której pochodzi powyższy fragment. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14360-sami-robimy-kwas-chlebowy-kwasy-owocowe-i-podpiwek/#findComment-553130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Maja 2017 Niebawem znajdzie się tutaj cała książka, z której pochodzi powyższy fragment. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14360-sami-robimy-kwas-chlebowy-kwasy-owocowe-i-podpiwek/#findComment-553132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Maja 2017 Już sie serduszko cieszy! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14360-sami-robimy-kwas-chlebowy-kwasy-owocowe-i-podpiwek/#findComment-553149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Maja 2017 Nadchodzą upały, przepisy na czasie, super sprawa, a jakie wspomnienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14360-sami-robimy-kwas-chlebowy-kwasy-owocowe-i-podpiwek/#findComment-553234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Maja 2017 Ja już kiedyś robiłem podpiwek w mieszkaniu w bloku ... skończyło się kanonadą o 3 nad ranem i malowaniem kuchni Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14360-sami-robimy-kwas-chlebowy-kwasy-owocowe-i-podpiwek/#findComment-553247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 31 Maja 2017 (edytowane) Ja już kiedyś robiłem podpiwek w mieszkaniu w bloku ... skończyło się kanonadąZ tego wynika ,że nie tylko ja miałem podpiwkową przygodę - wprawdzie bez malowania ale sprzątania kilka godzin Edytowane 31 Maja 2017 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14360-sami-robimy-kwas-chlebowy-kwasy-owocowe-i-podpiwek/#findComment-553259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 31 Maja 2017 (edytowane) . skończyło się kanonadą o 3 nad ranem i malowaniem kuchni Drożdży nie żałowałeś .......... Za dzieciaka , jak babcia kazała przynieść butelkę podpiwka z piwnicy , potrząsło się butelką , pomysł był głupi ale zabawa przednia . Kolejne butelki były otwierane na dworze . Pozdrawiam Edytowane 31 Maja 2017 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14360-sami-robimy-kwas-chlebowy-kwasy-owocowe-i-podpiwek/#findComment-553266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 31 Maja 2017 No były Andrzejku i drożdże i po rodzynce do buteleczki albo za wcześnie zakorkowałem albo było za ciepło i za szybko poszła fermentacja - dawne dzieje Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14360-sami-robimy-kwas-chlebowy-kwasy-owocowe-i-podpiwek/#findComment-553269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 31 Maja 2017 U mnie, choc trzymajac sie kurczowo recepty z opakowania, napiwek wyszedl niesmaczny. Jechal mocno na drozdze i w ogole jakis taki bez smaku.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14360-sami-robimy-kwas-chlebowy-kwasy-owocowe-i-podpiwek/#findComment-553307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 31 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 31 Maja 2017 Tak to jest, jak się da mały napiwek. Pozostaje niesmak. :D Jak zrobisz podpiwek, to na pewno wyjdzie jak trzeba. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14360-sami-robimy-kwas-chlebowy-kwasy-owocowe-i-podpiwek/#findComment-553331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 31 Maja 2017 Hahaha Lobuzie jeden.. ???????????? Ale na serio, to nie bylo To.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14360-sami-robimy-kwas-chlebowy-kwasy-owocowe-i-podpiwek/#findComment-553335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 31 Maja 2017 (edytowane) Reklama - firma Browin robi gotowy podpiwek łódzki - z chmielem - drożdże w kartoniku, na 10litrów zestaw za pięć złociszy, 10 litrów - polecam..... Edytowane 31 Maja 2017 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14360-sami-robimy-kwas-chlebowy-kwasy-owocowe-i-podpiwek/#findComment-553350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 31 Maja 2017 Reklama - firma Browin robi gotowy podpiwek łódzki - z chmielem - drożdże w kartoniku, na 10litrów zestaw za pięć złociszy, 10 litrów - polecam..... Piotr, smakowal Ci, a jesli tak to czy trzymales sie przepisu no i cos o smaku napisz..☺ Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14360-sami-robimy-kwas-chlebowy-kwasy-owocowe-i-podpiwek/#findComment-553354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Gregtom :facepalm: Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14360-sami-robimy-kwas-chlebowy-kwasy-owocowe-i-podpiwek/#findComment-553355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 20 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 20 Lipca 2020 (edytowane) Kwas owocowyJabłka kwaśne nie obierane lub nawet same obierzyny zalać wrzącą wodą (2/3 owoców 1/3 wody) i gotować 10-15 min.Płyn przecedzić i zlać do butelek wlewając go tyle aby między korkiem a płynem byłą próżnia na 2 cm.Gdy zupełnie wystygnie wsypać do każdej butelki troszkę drożdzy na -3 kwartowe butełki bierze się pół łuta drożdzy i zaraz spiesznie korkujemy nowymi korkami .Korki obwiązać szpagatem lub drucikiem,potem butelki postawić na 3 dni w cieple na słońcu lub w kuchni a po upływie tego czasu postawić w śpiżarni lub piwnicy.Po tygodniu kwas jest zdatny do picia jako napój zdrowy i smaczny-można go przyrządzać z każdego innego owocu-nawet ocet owocowy na ten cel dobry tylko już należy wtenczas dodać nieco cukru.Przepis pochodzi z książki Przetwory owocowe bez cukruMarty Norkowskiejz roku 1917. Edytowane 20 Lipca 2020 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14360-sami-robimy-kwas-chlebowy-kwasy-owocowe-i-podpiwek/#findComment-672002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.