Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, po wędlinach i szyneczkach wziąłem się za sery (czegoś mi brakowało w domowej produkcji), czytając fora przygotowałem parę narzędzi potrzebnych do serowarstwa.

 Na fotce to prasa własnej roboty, dojrzewalnia to lodówka samochodowa z transformatorem i wyłącznik czasowy ( na razie), zrobiłem już kilka serów ale bez kupnych bakterii.

Wyszły dosyć dobre, nawet zrobiłem dwa a la "camemberty" tutaj moje pytanie; te ostatnie maja pleśń centralnie niebieska a po bokach biała,  lepiej wyczyścić te niebieska ?

W garnku po twarogu zostawiłem serwatkę na dworze kilka dni (do wylania), na powierzchni powstał kożuch białej pleśni czy wskazane było by nanieść te pleśń na "camemberty" ?

 

 

 

post-80059-0-99321300-1497078217_thumb.jpg

post-80059-0-16725800-1497078268_thumb.jpg

post-80059-0-19665100-1497078302_thumb.jpg

post-80059-0-98327400-1497078377_thumb.jpg

post-80059-0-28608300-1497078412_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14394-sery-domowe-serwatka-z-ple%C5%9Bni%C4%85/
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Wyczyszczenie Ci nic nie da. Ona jest strasznie mocna. Albo zaraziłeś sery przez przypadek albo miałeś za dużą wilgotność.

Jak chcesz używać pleśni to kup camamberta w sklepie, rozpuść skórkę w wodzie letniej i pryskaj tym sery.

Bo to co Ci wyszło na serwatce to cholera wie co to jest.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14394-sery-domowe-serwatka-z-ple%C5%9Bni%C4%85/#findComment-556138
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.