GTA Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Czesc!!! Witam!!! Niestety mieszkam we Francji i krowy mleko daja ( chyba, nikt juz nie wie...) ale jakie???!!!!I kto Ci odleje pare litrow bez toksyn, pasteryzajci i innych....???Na serio nie ma innej mozliwosci na bialy ser?Czytalam na jakims forum o dolozeniu jogurtu by sie zkisilo a nie smierdzialo, ale nie moge tego odnalezc. :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/8/#findComment-10987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Spróbuj znaleźć chodowce i kupić bezpośrednio, nie popadaj w skrajność, przecież we francji produkuje sie znakomite sery, pojedz na wieś i popytaj, myśle, że spokojnie znajedziesz.Pozdrawiam Marek! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/8/#findComment-10989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Oto kilka fotek po dojrzaniu sera, przez 7 dni w temp. pokojowej 5 dni w lodowce. Ser jest twardy i odpowiednio slony (przez 3 dni nacierany sola) smakuje calkiem nie zle, nie jakas tam papka ze sklepu :devil: Efekt: http://monki.us/~tier/ser.jpg http://monki.us/~tier/ser2.jpg http://monki.us/~tier/ser3.jpg A sera tarkowanego uzylem wlasnie do produkcji buleczek, jeden minus? slabo sie topi... http://monki.us/~tier/ser4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/8/#findComment-11019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareknew Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Witam, choć stronkę obserwuję od kilku miesięcy, to jest to mój pierwszy post.Podpuszczkę w proszku można kupić w hurtowni w Białymstoku na ul. Handlowej: opakowanie 1/2 kg wystarczy na 50000 litrów mleka, koszt 120 PLN.Niestety mniejszych opakowań nie sprzedają. Ja zdobyłem kilka łyżeczek od znajomych i niedługo ruszy moja pierwsza produkcja.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/8/#findComment-11341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 14 Kwietnia 2007 No to ladna przebitka na allegro jak za 10g placi sie 10zl, rozumiem ze jestes z bialegostoku? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/8/#findComment-11345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Nom kolosalna różnica. Możesz podać namiary na tą hurtownie. Może byś zakupił takie opakowanie i rozprowadził wśród zadymiaczy. Myśle że taką ilość spokojnie można sprzedać w przystępnej cenie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/8/#findComment-11355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareknew Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Witam Hurtownia Artykułów Mleczarskich SOT ul Handlowa 4, Białystok dzielnica Bażantarnia Jeśli chodzi o rozprowadzanie, to proponuję podział takiej puszki na Zlocie, jeśli się zbierze odpowiednia ilość chętnych (np 10 osób) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/8/#findComment-11367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Ja bym sie na mógł pisać, ale niestety nie będe na zlocie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/8/#findComment-11368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareknew Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Znalazłem też ich stronę www.sot.pl Marku wrzuć w google.pl hasło np. hurtownie artykułów mleczarskich, może coś znajdziesz w swojej okolicy.Ja mieszkam w Warszawie i dowiedziałem się o tej Hurtowni w Białymstoku z internetu.Aktualnie nie planuję zakupu całej puszki, bo jak pisałem wcześniej, mam trochę podpuszczki od znajomych. Jeśli się zdecyduję na zakup, dam znać na Forum.pozdrawiam ps. o podpuszczkę trzeba pytać w Dziale Technicznym, zapomniałem wcześniej dodać tę informację Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/8/#findComment-11371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
khalina Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Teoretycznie podpuszczkę w małych ilościach oraz wiele innych bardzo przydatnych detali,można kupić w internetowym sklepie na stronie www.piwodziej.pl Napisałam "teoretycznie", bo niestety minęło dużo czasu jak zamówiłam kilka rzeczy a do dziś nikt się od nich nie odezwał słówkiem. Mój email również pozostał bez echa. Mam w związku z tym pytanie do forumowiczów:czy ktoś zamawiał w tym sklepie cokolwiek i otrzymał nie tylko odpowiedż ale i zamówione towary? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/8/#findComment-11389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wratchild Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Witam.Mam pytanko.Próbowałem zrobić ser podpuszczkowy wg przepisów ze stronki (oscypki Tiera :grin: ).Po dodaniu podpuszczki mleko po 1 godzinie odcedziłem.Problem polega na tym, że to co otrzymałem ma konsystencję bardzo gęstej śmietany a nie sera .Gdzie może tkwić błąd :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/8/#findComment-11391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Jakiego mleka uzyles? temp mleka? no i podpuszczka? (moze byla jakas przeterminowana) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/8/#findComment-11392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wratchild Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Mleko-3,2 % w butelce niepasteryzowane,podpuszczka kupiona na allegro Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/8/#findComment-11394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Tzn mleko kupione w sklepie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/8/#findComment-11395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wratchild Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Temperatura mleka 35 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/8/#findComment-11397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wratchild Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Tak w sklepie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/8/#findComment-11398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 I wszystko jasne takie mleko nie nadaje sie do wyrobow serow, tylko swieze od krowy, uzyj takiego a zobaczysz jaki bedzie efekt! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/8/#findComment-11399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Witam khalina . Muszę powiedzieć że zamawiałem ,towar dostałem po tygodniu od wysłania kasy perfekcyjnie zapakowany byłem bardzo zadowolony. Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/8/#findComment-11401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
khalina Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Andrzej k, dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie do Ciebie: czy zapłaciłeś za towar od razu po zamówieniu, czy też czekałeś na kontakt jak jest napisane w ich regulaminie? Wcześniej w regulaminie było wyrażnie napisane, że nie należy wplacać pieniędzy przed potwierdzeniem zamówienia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/8/#findComment-11407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 TierJak możesz pisać, że mleko ze sklepu nie nadaje się do wyrobu serów? Już kilkakrotnie robiłem z mleka w woreczku 2% oraz z kartonika 3,2% i ZAWSZE! wyszedł mi wspaniały ser. Zdjęcia są i na tej stronce i na jak zrobić ser. Z 5 litrów mleka 2% miałem około 0,5kg sera. Teraz na święta zrobiłem z 10 woreczków i wyszło mi więcej jak kilo sera, teraz dojrzewa. Ja zgodnie z sugestiami na stronach o serach kupuję mleko już przecenione ze względu na termin, dodaję do niego kubeczek ukwaszonej śmietany lub prawdziwego jogurtu oraz soli a następnie podgrzewam do 38-40st. Dodaję tabletkę Hausera, jest to jakaś podpuszczka ale chyba nie naturalna (tak myślę). Po 30-40minutach mam skrzep który tnę trzepaczką i dalej to tak jak zwykle. A serwatkę dodałem do ciasta na chleb zamiast innych płynów. Takiego chleba to bardzo dawno nie jadłem!Z 3,2%_wego mleka jest więcej sera, czekam na dojście do „krowy” to wtedy wypróbuję ile go wychodzi. Teraz postanowiłem przeprowadzić dojrzewanie do końca, bo poprzednie nie wytrzymywało ze względu na próby jaki ma smak. Leży teraz w lodówce.Pozdrawiam Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/8/#findComment-11409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Ja jednak bede przy swoim ze takie mleko nie nadaje sie do wyrobow sera, raz zrobilem i ser praktycznie nie nadawal sie do spozycia. Takie mleko nie jest 100% takie samo jak swieze od krowy, jezeli nie masz dojscia do swiezego mleka to OK rozumiem. Sprobuj kiedys zrobic z wprost od krowy a sie przekonasz ze mialem racje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/8/#findComment-11421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Witam khalina. Ja kupiłem tam trzy rzeczy na zamówieniu wyszła kwota którą masz do zapłacenia plus koszty przesyłki . Ja przesłałem przelewem z mojego konta przed.Ale jest taka sprawa podejrzewam że chyba źle zamówiłaś bo powinien przyjść na twoją pocztę mejl zwrotny czyli potwierdzenie zamówienia i wszystko jest tam wyjaśnione Moim zdaniem powinnaś próbować jeszcze raz zamówić jak się nie mylę podany jest tam również nr telefonu Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/8/#findComment-11436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
khalina Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Bardzo dziekuję andrzej k za wyjaśnienia. Zamawiałam chyba dobrze, dość dużo kupuję w internetowych sklepach, wszędzie jest podobnie, ale tylko tutaj otrzymałam emaila potwierdzającego rejestrację, a nie zamówienie tawarów. Spróbuję jeszcze raz, tym bardziej, że Tobie się udała transakcja. Obawiałam się, że to jest jakiś sklep widmo :-) Gdybym miała trochę więcej czasu to przejechałabym się do nich, mam dość blisko do ich siedziby. /a telefon nie odpowiadał/ Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/8/#findComment-11438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aaadam Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Witam wszystkich po długiej przerwie Wędzarnia już stoi, czas więc pomyśleć o wędzeniu. Przeczytałem ten wątek z uwagą, ale nikt nie napisał jakim drzewem wędzić oscypka. Napiszcie jak to u Was było. Cytuj [you] zapraszam na forum www.wspolnota.net.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/8/#findComment-11629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Ja uzylem takie jak do wedzenia wedlin, tj. olchowego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/8/#findComment-11635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.