Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 567
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witajcie !

 

dzisiaj otrzymałem podpuszczke (z Allegro) razem z przepisami, a tam piszą coś takiego " można także dodać 200-300g soli na 10 litrów płynu w celu uaktywnienia podpuszczki " nigdy wcześniej nie wyczytałem o dodawaniu soli do mleka - może ktoś się już z tym spotkał. Jutro jade po mleko od "baby" i bedę robił swoje pierwsze serki więc trzymajcie kciuki :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/16/#findComment-35963
Udostępnij na innych stronach

Witajcie !

Jutro jade po mleko od "baby" i bedę robił swoje pierwsze serki więc trzymajcie kciuki :grin:

To się teraz nazywa robienie serków :shock: , żeby tylko pleśniaki nie wyszły :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/16/#findComment-35973
Udostępnij na innych stronach

Ja ci dam od baby, ja ci dam!!!! :devil: :devil: :devil:

 

A odnośnie soli, to wiem, iż dodaje się chlorku wapnia w celu uaktywnienia podpuszczki, czy raczej uzyskania większej zwięzłości skrzepu. Skrzep bywa bardziej miękki po pasteryzacji mleka.

 

Solić można także gotowe już ziarno serowe tuż przed zapakowaniem w formy - jeszcze w kotle, bądź sery po wyjęciu z forem - na sucho, w solance lub w sposób kombinowany, ale to zapewne wiesz, Straszny.

 

Natomiast solenie mleka chlorkiem sodu obiło mi sie kiedyś o uszy- zdaje się, że chodziło o mleko z niewiadomego źródła i wątpliwej jakości, ale głowy nie dam... No co ta za baba bez głowy by była ? ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/16/#findComment-35977
Udostępnij na innych stronach

Dziewczyny , panie ,kobiety czy baby o co ten raban :tongue: zawsze mi się w tym momencie przypomina piosenka Ryśka :

 

 

 

Tylko spojrzeć się wkrąg, tyle pól, tyle łąk

tak w słoneczku się mieni i lśni...

Aż porywa i rwie, takie piękne są wsie,

lecz piękniejsze są bardziej od tych wsi

 

Kochane baby, ach! te baby

człek by je łyżkami jadł - bul, bul, bul, bul...

Tęgi chłop, co lekko w ręku łamie sztaby,

względem baby jest tak, jak dziecko, całkiem słaby.

Baby, ach! te baby, czym by bez nich był ten świat...

Co tu grać, co tu kryć, spróbuj bez baby żyć,

gdy ci uda się taka sztuka, toś jest chwat.

 

Kochane baby, ach! te baby, człek by je łyżkami jadł...

Tęgi chłop, co lekko w ręku łamie sztaby,

względem baby jest tak, jak dziecko, całkiem słaby.

Baby, ach! te baby, czym by bez nich był ten świat...

Co tu grać, co tu kryć, spróbuj bez baby żyć,

gdy ci uda się taka sztuka, toś jest chwat.

 

Gdy wszystkiego masz dość, kiedy bierze cię złość,

a na duszy ci smutno i źle...

Kiedyś chmurny i zły, kiedy w oczach masz łzy,

jedno tylko rozwieje troski twe:

 

Kochane baby, ach! te baby, człek by je łyżkami jadł... }

Tęgi chłop, co lekko w ręku łamie sztaby, }

względem baby jest tak, jak dziecko, całkiem słaby. }

Baby, ach! te baby, czym by bez nich był ten świat... }

Co tu grać, co tu kryć, spróbuj bez baby żyć, }

gdy ci uda się taka sztuka, toś jest chwat. } / x 2

 

Ram dam badam param bamdam, ram dam badam tadam!

 

/trąbki/

 

Co tu grać, co tu kryć, spróbuj bez baby żyć,

gdy ci uda się taka sztuka, toś jest chwat.

 

Baby, baby...

 

 

 

Szacuneczek wszystkim Baaabooom

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/16/#findComment-35988
Udostępnij na innych stronach

Ja tam nie czułam sie urażona,ale przprosiny przyjęte. Natomiast Jasiu pocukrował tak,że miło.Hołdy poskładane i jest suuper.Pozdrawiam wszystkiech szanownych Panów i milutkie Panie.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/16/#findComment-35989
Udostępnij na innych stronach

Pierwsze serki zrobione :grin: (jak na razie jako test z małej ilości mleka)

 

Wczoraj - 3l mleka z woreczka = dwa serki o wadze 300g

Dzisiaj - 3l mleka od bab..... to znaczy od pani sprzedającej mleko na targu :lol: = jeden serek o wadze 270g.

Jutro będą fotki bo pierwsze serki się wędzą a drugi pływa w solance.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/16/#findComment-36020
Udostępnij na innych stronach

Fajna zabawa z tymi serkami :grin: zrobiłem trzy razy i za każdym razem inne problemy i inny efekt końcowy.

 

1. Mleko ze sklepu - skrzep powstał idealny ale formowanie dwóch kulek zajeło mi wieczność ( rozpadał się był taki "grudziasty")

2. Mleko z bazaru - mleko zważyło się po 5 sekundach od dodania podpuszczki (szlak mnie trafił i nie zrobiłem fotek) ale przecedziłem to przez pieluche i odziwo bardzo łatwo udało się uformować dużą kule.

3. mleko z bazaru - skrzep idealny a po lekkim podgrzani nabrał takiej plastyczności, że mogłem wszystko z niego ulepić. Jednak po kilku godzinach w solance zrobił się jakiś maziowaty a solanka jest biała (poczekam do wieczora i zobaczymy co z tego wyjdzie)

 

Serek z lewej to pierwsza produkcja a ten z prawej to ze zwarzonego mleka (lekko kwaskowy jak twarożek) wszystko zostało pożarte i bardzo smakowało. A przy okazji zrobiłem mini wędzarkę balkonową do serów ( nie kopci a temp. wędzenia to 27*C :shock: )

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/16/#findComment-36129
Udostępnij na innych stronach

A przy okazji zrobiłem mini wędzarkę balkonową do serów ( nie kopci a temp. wędzenia to 27*C )

możesz opisać razem z fotkami tę wędzarkę bo ja dla 5 oscypków odpalam całą szafę do której by weszła połowka blondynki :tongue:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/16/#findComment-36131
Udostępnij na innych stronach

Ja też za mini wędzarnią.Ale super gościu z ciebie.Tak se poprostu serki i wędzarnie machnął. A my tu gledzimy miesiącami mając wiele problemów-a straszny to niby jak??? Tak o !!! I już gotowe???? Zadziwiający człowiek. Gratulacje ci się należą,serki wyglądają apetycznie.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/16/#findComment-36133
Udostępnij na innych stronach

Wszyscy, którzy pragną obejrzeć wędzarkę balkonową powinny kliknąć na napis"IMG" obok zdjęć.

Chyba niedługo Straszny przekaże nam więcej wiadomości.

Czy kartonowe pudełko nakłada się na palące wiórka?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/16/#findComment-36139
Udostępnij na innych stronach

Wędzarka to zwykłe pudełko kartonowe z rusztem zrobionym z patyków do szaszłyków. Karton od spodu jest obcięty a po włożeniu serków na ruszt zamykam szcelnie górę. Rozpalam małe ognisko w ceramicznej miseczce i zasypuję wiórkami, wygaszam płomień i nakładam karton z serkami na dymiącą miseczkę. Gęsty dym utrzymuje się w kartonie ok. 20-30 min. więc na trzy godzinne wędzenie rozpaliłem 6 takich pakietów.

Może jest to dosyć męcząca metoda ale ja się uparłem, że zrobie wędzonego oscypka i już!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/16/#findComment-36140
Udostępnij na innych stronach

Już mamy następną wędzarnię balkonowa i w dodatku z obiegiem zamkniętym.

Gratulacje za pomysł !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/16/#findComment-36144
Udostępnij na innych stronach

A oto dzisiejsze serki jeszcze ciepłe.

 

I jeszce sprostowanie co do temp. wędzenia. Rzeczywista tep. wędzenia w tym kartonie to 35*C wczoraj wbiłem termometr na ślepo no i trafiłem w serek, a więc temp. 28*C była w serku :blush:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/16/#findComment-36149
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Straszny . No to jesteś mistrz w tym co pokazałeś i zrobiłeś .

 

Gratuluję i pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/16/#findComment-36151
Udostępnij na innych stronach

Ja jestem pod wrażeniem i to jakim.GRATULACJE!!!!!!!!!!.Normalnie człowiek pędzi z kartonem i chce robić to samo!!!!Mamy na forum STRASZNEGO-GENIUSZA-WYNALAZCĘ.Ja chyba poprostu zgapię twój pomysł, dopóki mi mój geniusz wędzarni nie postawi.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/16/#findComment-36154
Udostępnij na innych stronach

No i proszę, jak się chce to się da! Gratuluję pomysłu, a myślałem że tylko ja mam szalone pomysły :) :) :) (tak twierdzi żona)

Jutro szukam kartona :) :) :)

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/16/#findComment-36156
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję wszystkim, ale gratulacje należą się Wam wszystkim którzy miesiącami - latami opracowywaliście receptury i sposób produkcji, ja to tylko przeczytałem i zrobiłem. Pomysł z kartonem to wynalazek marynarzy którzy wędzili ryby w kajucie wdmuchując dym do szczelnego kartonu.

 

Papcio - masz racje, jak się chce to się da ! i chyba zrobie sobie taki podpis :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/16/#findComment-36160
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.