Ela Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 23 Czerwca 2008 Oooooooooooooooo,dlaczego ja jestem tak daleko??????????? To musiało być ukojenie dla oczu i podniebienia. Zostaje mi tylko zazdrościć. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/16/#findComment-35943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Straszny Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 24 Czerwca 2008 Witajcie ! dzisiaj otrzymałem podpuszczke (z Allegro) razem z przepisami, a tam piszą coś takiego " można także dodać 200-300g soli na 10 litrów płynu w celu uaktywnienia podpuszczki " nigdy wcześniej nie wyczytałem o dodawaniu soli do mleka - może ktoś się już z tym spotkał. Jutro jade po mleko od "baby" i bedę robił swoje pierwsze serki więc trzymajcie kciuki :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/16/#findComment-35963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 24 Czerwca 2008 Jutro jade po mleko od "baby" i bedę robił swoje pierwsze serkiA ja zawsze robiłem sery z mleka od krowy :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/16/#findComment-35972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 24 Czerwca 2008 Witajcie ! Jutro jade po mleko od "baby" i bedę robił swoje pierwsze serki więc trzymajcie kciuki :grin: To się teraz nazywa robienie serków :shock: , żeby tylko pleśniaki nie wyszły :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/16/#findComment-35973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 24 Czerwca 2008 A ja od kozy!!! ha,ha,ha Ale żeby od baby???Oczywiście będziemy trzymać kciuki i czuwać nad twoimi pięknościami.Ja nic nie wiem o tej soli. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/16/#findComment-35974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farmerka63 Opublikowano 25 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 25 Czerwca 2008 Ja ci dam od baby, ja ci dam!!!! :devil: :devil: :devil: A odnośnie soli, to wiem, iż dodaje się chlorku wapnia w celu uaktywnienia podpuszczki, czy raczej uzyskania większej zwięzłości skrzepu. Skrzep bywa bardziej miękki po pasteryzacji mleka. Solić można także gotowe już ziarno serowe tuż przed zapakowaniem w formy - jeszcze w kotle, bądź sery po wyjęciu z forem - na sucho, w solance lub w sposób kombinowany, ale to zapewne wiesz, Straszny. Natomiast solenie mleka chlorkiem sodu obiło mi sie kiedyś o uszy- zdaje się, że chodziło o mleko z niewiadomego źródła i wątpliwej jakości, ale głowy nie dam... No co ta za baba bez głowy by była ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/16/#findComment-35977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Straszny Opublikowano 25 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 25 Czerwca 2008 Przepraszam wszystkie BABY ! :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/16/#findComment-35987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 25 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 25 Czerwca 2008 Dziewczyny , panie ,kobiety czy baby o co ten raban :tongue: zawsze mi się w tym momencie przypomina piosenka Ryśka : Tylko spojrzeć się wkrąg, tyle pól, tyle łąk tak w słoneczku się mieni i lśni... Aż porywa i rwie, takie piękne są wsie, lecz piękniejsze są bardziej od tych wsi Kochane baby, ach! te baby człek by je łyżkami jadł - bul, bul, bul, bul... Tęgi chłop, co lekko w ręku łamie sztaby, względem baby jest tak, jak dziecko, całkiem słaby. Baby, ach! te baby, czym by bez nich był ten świat... Co tu grać, co tu kryć, spróbuj bez baby żyć, gdy ci uda się taka sztuka, toś jest chwat. Kochane baby, ach! te baby, człek by je łyżkami jadł... Tęgi chłop, co lekko w ręku łamie sztaby, względem baby jest tak, jak dziecko, całkiem słaby. Baby, ach! te baby, czym by bez nich był ten świat... Co tu grać, co tu kryć, spróbuj bez baby żyć, gdy ci uda się taka sztuka, toś jest chwat. Gdy wszystkiego masz dość, kiedy bierze cię złość, a na duszy ci smutno i źle... Kiedyś chmurny i zły, kiedy w oczach masz łzy, jedno tylko rozwieje troski twe: Kochane baby, ach! te baby, człek by je łyżkami jadł... } Tęgi chłop, co lekko w ręku łamie sztaby, } względem baby jest tak, jak dziecko, całkiem słaby. } Baby, ach! te baby, czym by bez nich był ten świat... } Co tu grać, co tu kryć, spróbuj bez baby żyć, } gdy ci uda się taka sztuka, toś jest chwat. } / x 2 Ram dam badam param bamdam, ram dam badam tadam! /trąbki/ Co tu grać, co tu kryć, spróbuj bez baby żyć, gdy ci uda się taka sztuka, toś jest chwat. Baby, baby... Szacuneczek wszystkim Baaabooom Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/16/#findComment-35988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 25 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 25 Czerwca 2008 Ja tam nie czułam sie urażona,ale przprosiny przyjęte. Natomiast Jasiu pocukrował tak,że miło.Hołdy poskładane i jest suuper.Pozdrawiam wszystkiech szanownych Panów i milutkie Panie. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/16/#findComment-35989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Straszny Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 26 Czerwca 2008 Pierwsze serki zrobione :grin: (jak na razie jako test z małej ilości mleka) Wczoraj - 3l mleka z woreczka = dwa serki o wadze 300gDzisiaj - 3l mleka od bab..... to znaczy od pani sprzedającej mleko na targu :lol: = jeden serek o wadze 270g.Jutro będą fotki bo pierwsze serki się wędzą a drugi pływa w solance. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/16/#findComment-36020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 26 Czerwca 2008 Czekam niecierpliwie na efekty. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/16/#findComment-36023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Straszny Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 28 Czerwca 2008 Fajna zabawa z tymi serkami :grin: zrobiłem trzy razy i za każdym razem inne problemy i inny efekt końcowy. 1. Mleko ze sklepu - skrzep powstał idealny ale formowanie dwóch kulek zajeło mi wieczność ( rozpadał się był taki "grudziasty") 2. Mleko z bazaru - mleko zważyło się po 5 sekundach od dodania podpuszczki (szlak mnie trafił i nie zrobiłem fotek) ale przecedziłem to przez pieluche i odziwo bardzo łatwo udało się uformować dużą kule. 3. mleko z bazaru - skrzep idealny a po lekkim podgrzani nabrał takiej plastyczności, że mogłem wszystko z niego ulepić. Jednak po kilku godzinach w solance zrobił się jakiś maziowaty a solanka jest biała (poczekam do wieczora i zobaczymy co z tego wyjdzie) Serek z lewej to pierwsza produkcja a ten z prawej to ze zwarzonego mleka (lekko kwaskowy jak twarożek) wszystko zostało pożarte i bardzo smakowało. A przy okazji zrobiłem mini wędzarkę balkonową do serów ( nie kopci a temp. wędzenia to 27*C :shock: ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/16/#findComment-36129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 28 Czerwca 2008 A przy okazji zrobiłem mini wędzarkę balkonową do serów ( nie kopci a temp. wędzenia to 27*C ) możesz opisać razem z fotkami tę wędzarkę bo ja dla 5 oscypków odpalam całą szafę do której by weszła połowka blondynki :tongue: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/16/#findComment-36131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 28 Czerwca 2008 Ja też za mini wędzarnią.Ale super gościu z ciebie.Tak se poprostu serki i wędzarnie machnął. A my tu gledzimy miesiącami mając wiele problemów-a straszny to niby jak??? Tak o !!! I już gotowe???? Zadziwiający człowiek. Gratulacje ci się należą,serki wyglądają apetycznie. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/16/#findComment-36133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 28 Czerwca 2008 Wszyscy, którzy pragną obejrzeć wędzarkę balkonową powinny kliknąć na napis"IMG" obok zdjęć.Chyba niedługo Straszny przekaże nam więcej wiadomości. Czy kartonowe pudełko nakłada się na palące wiórka? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/16/#findComment-36139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Straszny Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 28 Czerwca 2008 Wędzarka to zwykłe pudełko kartonowe z rusztem zrobionym z patyków do szaszłyków. Karton od spodu jest obcięty a po włożeniu serków na ruszt zamykam szcelnie górę. Rozpalam małe ognisko w ceramicznej miseczce i zasypuję wiórkami, wygaszam płomień i nakładam karton z serkami na dymiącą miseczkę. Gęsty dym utrzymuje się w kartonie ok. 20-30 min. więc na trzy godzinne wędzenie rozpaliłem 6 takich pakietów.Może jest to dosyć męcząca metoda ale ja się uparłem, że zrobie wędzonego oscypka i już! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/16/#findComment-36140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 28 Czerwca 2008 Już mamy następną wędzarnię balkonowa i w dodatku z obiegiem zamkniętym.Gratulacje za pomysł !!! Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/16/#findComment-36144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Straszny Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 28 Czerwca 2008 A oto dzisiejsze serki jeszcze ciepłe. I jeszce sprostowanie co do temp. wędzenia. Rzeczywista tep. wędzenia w tym kartonie to 35*C wczoraj wbiłem termometr na ślepo no i trafiłem w serek, a więc temp. 28*C była w serku :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/16/#findComment-36149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 28 Czerwca 2008 Witam Straszny . No to jesteś mistrz w tym co pokazałeś i zrobiłeś . Gratuluję i pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/16/#findComment-36151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 28 Czerwca 2008 Ja jestem pod wrażeniem i to jakim.GRATULACJE!!!!!!!!!!.Normalnie człowiek pędzi z kartonem i chce robić to samo!!!!Mamy na forum STRASZNEGO-GENIUSZA-WYNALAZCĘ.Ja chyba poprostu zgapię twój pomysł, dopóki mi mój geniusz wędzarni nie postawi. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/16/#findComment-36154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 28 Czerwca 2008 Straszny, gratuluję pomysłowości. :smile: Pomysł świetny i prosty za razem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/16/#findComment-36155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 28 Czerwca 2008 No i proszę, jak się chce to się da! Gratuluję pomysłu, a myślałem że tylko ja mam szalone pomysły :) (tak twierdzi żona)Jutro szukam kartona :) Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/16/#findComment-36156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Straszny Opublikowano 29 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 29 Czerwca 2008 Dziękuję wszystkim, ale gratulacje należą się Wam wszystkim którzy miesiącami - latami opracowywaliście receptury i sposób produkcji, ja to tylko przeczytałem i zrobiłem. Pomysł z kartonem to wynalazek marynarzy którzy wędzili ryby w kajucie wdmuchując dym do szczelnego kartonu. Papcio - masz racje, jak się chce to się da ! i chyba zrobie sobie taki podpis :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/16/#findComment-36160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 29 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 29 Czerwca 2008 Witam. I znowu się sprawdziła reguła, że wszystkie proste pomysły są genialne :idea: .A Majchal dalej kombinuje z wędzarką :???: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/16/#findComment-36163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 29 Czerwca 2008 Witam I ma do tego prawo :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/16/#findComment-36164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.