yachu4 Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 10 Marca 2007 Zobaczcie drewnianą foreme do masła (a i serek byłby ładny).http://sklep.holkap.pl/product/477.htmlNo i cena atrakcyjna. Cytuj yachu Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/7/#findComment-9669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KIT Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 11 Marca 2007 foremka ładna, dobrze by było żeby ktoś ją napełnił i pokazał jaki daje efekt formowania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/7/#findComment-9691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yachu4 Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 11 Marca 2007 Właśnie złożyłem dzisiaj zamówienie, zobaczymy co to jest, bo cena atrakcyjna.Jak przyjdzie to zaraz ją wypróbuję i pokaże fotki. Cytuj yachu Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/7/#findComment-9694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 11 Marca 2007 Osobiście puściłem wici po znajomych w Polsce aby szukali w zaprzyjaźnionych wytwórniach sera tej podpuszczki naturalnej. Zachęcam do tego wszystkich chętnych. Może uda się zdobyc gdziś ten naturalny produkt. Okazuje się, że można nabyć naturalną podpuszczkę łatwiej niż by się mogło wydawać. Zakupiłem ją wczoraj korzystając z bytności na Pomorskiej Giełdzie Piwnej , na której swoją ofertę wystawiał sklep internetowy Piwodziej i jak widać po ofercie stawia też na serowarów. Jutro próbuję co wychodzi na takiej podpuszczce, niestety na mleku z woreczka, na razie straciłem możliwość zakupu mleka "prosto od krowy" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/7/#findComment-9730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yachu4 Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 22 Marca 2007 Fajna stronka o serach,http://biology.clc.uc.edu/fankhauser/Cheese/CHEESE.HTML Cytuj yachu Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/7/#findComment-10467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 22 Marca 2007 Fajne, szkoda ze nie po polsku, bardzo ciekawie wyglada "blue cheese" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/7/#findComment-10476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 23 Marca 2007 Tak popieram w 100%. Szkoda, że niema polskojęzycznych stron tego typu: :sad: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/7/#findComment-10484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yachu4 Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 24 Marca 2007 Po zobaczeniu bardzo fajnej praski na stronie www.kaesereibedarf.de podanej na forum przez Jarka_Zielona_pietrszka, postanowiłem sobie taką zrobić. Cytuj yachu Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/7/#findComment-10546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 25 Marca 2007 Dzisiejszego poranka otrzymalem troche mleka od tesciowej :devil: (15l) Postanowilem tym razem wykonac kilka serkow, z ziolami oraz reszta do lezakowania na zolty:D Kilka fotek: http://monki.us/~tier/DSC01905.JPG http://monki.us/~tier/DSC01908.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/7/#findComment-10576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 26 Marca 2007 Przedwczoraj po raz pierwszy robiłem serki z "prawdziwego" mleka, a nie jak dotąd z pasteryzowanego w woreczku. I muszę powiedzieć, że proces ścinania i osadzania sera wygląda diametralnie inaczej!Ser powstaje dużo szybciej i łatwiej oddzielić serwatkę. Tak przy okazji jak to polski krajobraz się zmienił w tak krótkim czasie...Nie zobaczysz już stad krów pasących się na polach, prawie wszędzie.. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/7/#findComment-10579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 26 Marca 2007 Teraz kazdy rolnik ktory sprzedaje mleko dla mleczarni ma swoje normy i czasami trudno dorwac nawet 20l mleka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/7/#findComment-10588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
khalina Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 26 Marca 2007 BonAir, Twój serek wygląda bardzo apetycznie, zwłascza ten ziołowy. Zdradż tajemnicę i napisz jakich użyłeś ziół? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/7/#findComment-10606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
khalina Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 26 Marca 2007 Przepraszam tiera! Miałam na myśli jego serek!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/7/#findComment-10607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 26 Marca 2007 ;-) Ziola to oregano, bazylia, majeranek odrobina czosnku i troche soli. Mozna rowniez uzyc swiezych (ja niestety ich nie mialem) Rowniez takie dodatki jak koper, szczypiorek, natka pietruszki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/7/#findComment-10609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 28 Marca 2007 TIER, mam pytanie odnosnie twoich wedzonych serkow.Czy temperatura przed wlaniem podpuszczki to na pewno 40 -50 C.W zeszlym tygodniu dodalem podpuszcze do tak cieplego mleka i wszystko scielo sie w 5 min i zakrzep opadl na dno garnka, nie tak jak na twoich zdjeciach.Nie zauwazylem rowniez zebys kroil zakrzep nozem, nie kroisz ? Jutro nowa dostawa mleka, wiec w weekend wedzenie. PozdrawiamSiara Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/7/#findComment-10653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 28 Marca 2007 Moze dales wiecej podpuszczki? to juz chyba zalezy od mleka ostatnio robilem serki to wszystko wogole inaczej sie scielo, skrzep nie byl w wiekszych porcjach tylko drobne czasteczki. Mleko napewno mialo 50 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/7/#findComment-10656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciachowa Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 28 Marca 2007 Dzieki Waszym podpowiedziom jeden ser juz zostal pozarty :-) cuchnal malizna ;-D, wiec drugi jako podstawe dostal 10 litrow mleka. Ale cos czuje, ze i ten tez bedzie smierdzial:-)Dziekuje Wam, forum jest niesamowite Ser w siatce sie suszy, czeka na wedzenie... czesc zrobiona z ziolami (bazylia i oregano suszone). No i pierwszy raz udalo mi sie wyprodukowac cos w rodzaju wedliny :-)Zamiast szynkowara uzylam dwoch puszek - pierwsza wysoka waska o pojemnosci 1200 gr, druga zwykla po jakims groszku..wypelniona..zwierkiem kamienistym kupiony w sklepie zoo. To kamienie do akwarium :-)Dociazyly jak nalezy a nei rozgrzaly sie jakos specjalnie Aleee fajnie. Dziekuje :-) Cytuj PozdrawiamMaciachowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/7/#findComment-10657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 28 Marca 2007 Moze dales wiecej podpuszczki? to juz chyba zalezy od mleka ostatnio robilem serki to wszystko wogole inaczej sie scielo, skrzep nie byl w wiekszych porcjach tylko drobne czasteczki. Mleko napewno mialo 50 stopni. OK. Dzieki. Tym razem zrobie w/g ksiazki " Praktyczne serowarstwo" zobaczymy roznice :wink: Ale browar to juz lokalny, na krajowe trzeba czekac do wakacji :grin: Pozdrawiam Siara Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/7/#findComment-10661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 28 Marca 2007 Ja myśle że 50 stopni to ciut za dużo, pamiętajmy że podpuszczka to enzym, enzymy to białka, a białka w takiej temperturze zaczynają denaturować. A ze zenadturowanego białka będzie taki sam pożytek jakby go niebyło :wink:.Takie jest moje zdanie, nie powinno się przekraczać 40 stopni.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/7/#findComment-10676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 29 Marca 2007 Witam.A może ktoś zna przepis na ser solan?W latach 60-tych,70-tych taki ser był sprzedawane prosto z beczek,był twardy i bardzo słony ale doskonały.Zwłaszcza do piwa! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/7/#findComment-10700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GTA Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Witam,Mam pytanie, jestem nowa na tej stronie i wszystkie wasze przepisy mnie fascynuja.Problem jest taki, ze nie mieszkam w Polsce i nie mam dostepu de prawdziwego dobrego krowiego mleka jakie pamietam z dziecinstwa. I nigdzie tutaj go nie znajde :sad: Jak moge inaczej zrobic bialy ser o ktorym tak marze??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/7/#findComment-10944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Witam GTA!!! :grin: No to chyba nie zrobisz. :sad: A tam gdzie jesteś to krowy mleka nie dają :question: :sad: U nas coraz gorzej a co dopiero tam....Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/7/#findComment-10946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KIT Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 2 Kwietnia 2007 robiłem z mleka niskopasteryzowanego i wyszedł całkiem dobry, jako podpuszczkę dałem rozpuszczone tabletki HAUSER- możesz spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/7/#findComment-10953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Biały ser można zrobić bez podpuszczki, wystarczy postawić mleko w Ciepłym miejcu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/7/#findComment-10954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Tak, tylko ze raczej takie kupne do tego to sie nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/7/#findComment-10962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.