Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 567
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Gość Anonymous

Osobiście puściłem wici po znajomych w Polsce aby szukali w zaprzyjaźnionych wytwórniach sera tej podpuszczki naturalnej. Zachęcam do tego wszystkich chętnych. Może uda się zdobyc gdziś ten naturalny produkt.

Okazuje się, że można nabyć naturalną podpuszczkę łatwiej niż by się mogło wydawać.

Zakupiłem ją wczoraj korzystając z bytności na Pomorskiej Giełdzie Piwnej , na której swoją ofertę wystawiał sklep internetowy Piwodziej i jak widać po ofercie stawia też na serowarów.

Jutro próbuję co wychodzi na takiej podpuszczce, niestety na mleku z woreczka, na razie straciłem możliwość zakupu mleka "prosto od krowy"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/7/#findComment-9730
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiejszego poranka otrzymalem troche mleka od tesciowej :devil: (15l) Postanowilem tym razem wykonac kilka serkow, z ziolami oraz reszta do lezakowania na zolty:D

 

Kilka fotek:

 

 

http://monki.us/~tier/DSC01905.JPG

http://monki.us/~tier/DSC01908.JPG

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/7/#findComment-10576
Udostępnij na innych stronach

Przedwczoraj po raz pierwszy robiłem serki z "prawdziwego" mleka, a nie jak dotąd z pasteryzowanego w woreczku.

I muszę powiedzieć, że proces ścinania i osadzania sera wygląda diametralnie inaczej!

Ser powstaje dużo szybciej i łatwiej oddzielić serwatkę.

 

Tak przy okazji jak to polski krajobraz się zmienił w tak krótkim czasie...

Nie zobaczysz już stad krów pasących się na polach, prawie wszędzie..

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/7/#findComment-10579
Udostępnij na innych stronach

;-) Ziola to oregano, bazylia, majeranek odrobina czosnku i troche soli. Mozna rowniez uzyc swiezych (ja niestety ich nie mialem) Rowniez takie dodatki jak koper, szczypiorek, natka pietruszki itp.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/7/#findComment-10609
Udostępnij na innych stronach

TIER, mam pytanie odnosnie twoich wedzonych serkow.

Czy temperatura przed wlaniem podpuszczki to na pewno 40 -50 C.

W zeszlym tygodniu dodalem podpuszcze do tak cieplego mleka i wszystko scielo sie w 5 min i zakrzep opadl na dno garnka, nie tak jak na twoich zdjeciach.

Nie zauwazylem rowniez zebys kroil zakrzep nozem, nie kroisz ?

 

Jutro nowa dostawa mleka, wiec w weekend wedzenie.

 

Pozdrawiam

Siara

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/7/#findComment-10653
Udostępnij na innych stronach

Moze dales wiecej podpuszczki? to juz chyba zalezy od mleka ostatnio robilem serki to wszystko wogole inaczej sie scielo, skrzep nie byl w wiekszych porcjach tylko drobne czasteczki. Mleko napewno mialo 50 stopni.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/7/#findComment-10656
Udostępnij na innych stronach

Dzieki Waszym podpowiedziom jeden ser juz zostal pozarty :-) cuchnal malizna ;-D, wiec drugi jako podstawe dostal 10 litrow mleka. Ale cos czuje, ze i ten tez bedzie smierdzial:-)

Dziekuje Wam, forum jest niesamowite :)

Ser w siatce sie suszy, czeka na wedzenie... czesc zrobiona z ziolami (bazylia i oregano suszone). No i pierwszy raz udalo mi sie wyprodukowac cos w rodzaju wedliny :-)

Zamiast szynkowara uzylam dwoch puszek - pierwsza wysoka waska o pojemnosci 1200 gr, druga zwykla po jakims groszku..wypelniona..zwierkiem kamienistym kupiony w sklepie zoo. To kamienie do akwarium :-)

Dociazyly jak nalezy a nei rozgrzaly sie jakos specjalnie :)

Aleee fajnie. Dziekuje :-)

Pozdrawiam

Maciachowa

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/7/#findComment-10657
Udostępnij na innych stronach

Moze dales wiecej podpuszczki? to juz chyba zalezy od mleka ostatnio robilem serki to wszystko wogole inaczej sie scielo, skrzep nie byl w wiekszych porcjach tylko drobne czasteczki. Mleko napewno mialo 50 stopni.

OK. Dzieki.

Tym razem zrobie w/g ksiazki " Praktyczne serowarstwo" zobaczymy roznice :wink:

Ale browar to juz lokalny, na krajowe trzeba czekac do wakacji :grin: :cool:

 

Pozdrawiam

Siara

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/7/#findComment-10661
Udostępnij na innych stronach

Ja myśle że 50 stopni to ciut za dużo, pamiętajmy że podpuszczka to enzym, enzymy to białka, a białka w takiej temperturze zaczynają denaturować. A ze zenadturowanego białka będzie taki sam pożytek jakby go niebyło :wink:.

Takie jest moje zdanie, nie powinno się przekraczać 40 stopni.

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/7/#findComment-10676
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Mam pytanie, jestem nowa na tej stronie i wszystkie wasze przepisy mnie fascynuja.

Problem jest taki, ze nie mieszkam w Polsce i nie mam dostepu de prawdziwego dobrego krowiego mleka jakie pamietam z dziecinstwa. I nigdzie tutaj go nie znajde :sad:

Jak moge inaczej zrobic bialy ser o ktorym tak marze???

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/147-a-ser/page/7/#findComment-10944
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.