Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Metka – moja wersja na podstawie PW 16 str. 136

 

Receptura na 5 kg

 

Wieprzowina II kl. 60/40  - 3 kg

Wołowina II kl. – policzki  - 2 kg

 

Przyprawy:

Użyte do peklowania:

Peklosól – 26 g/kg

 

dodane podczas produkcji:

cukier – 2 g/kg

pieprz czarny – 1 g/kg

papryka – 1 g/kg - u mnie papryka wędzona słodka

 

Materiały pomocnicze:

Osłonki białkowe fi 45 

 

Rozdrobnienie:

Obydwa rodzaje mięsa mielone na sitku 2 mm, bez kutrowania i bez dodatku wody.

 

Postać gotowego produktu:

Batony długości około 20 cm

 

Osadzanie 2 dni w temp. 2-6 stopni, w wilgotności około 80 %

 

Wędzenie dymem ciepłym 2 dni po 4 godziny.

 

Studzenie do temp. poniżej 12 stopni

 

post-55133-0-30289000-1508492925_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14735-metka-produkcji-paw%C5%82a/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.