Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień Dobry

Mimo, że na forum jestem od lat jest to mój pierwszy artykuł. Jestem zadymiaczem amatorem który powoli przeradza się dzięki forum w bardziej profesjonalnego zadymiacza. Jestem na ukończeniu nowej wędzarni na ciepło - murowano - drewnianej i chciałbym tej zimy "suszyć" szynki. Pomysł wziął się z Bałkanów gdzie często bywam i jest to tradycja rodzinna w tych rejonach. Uwzględniając mój kiepski Serbski proces produkcji takiej szynki odbywa się mniej więcej następująco:

- peklowania na mokro wg ogólnych wytycznych około tygodnia

- wędzenie na ciepło do 6h pierwszego dnia i pozostawienie szynek w wędzarni

- wędzenie krótkie na ciepło przez 7 dni z kolei (złożenie większego ognia w palenisku i pozostawienie go do wygaśnięcia)

- wędzenie jak powyżej co drugi / trzeci dzień przez około miesiąc

 

Szynki cały czas wiszą w wędzarni, proces wędzenia przeprowadza się zimą.

Wyroby są bardzo dobre jednak na podstawie opisu znajomych Serbów który mierzą wszystko na wyczucie bazując na latach praktyki obawiam się, że nie jestem w stanie dobrze przeprowadzić tego procesu wędzenia. 

Czy ma ktoś doświadczenie w tym temacie i może się podzielić praktycznymi wskazówkami?

 

Dziękuję i pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14828-szynka-suszona-ba%C5%82ka%C5%84ska/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.