Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No i stało się. Dzisiaj zjadłem kawałek mojej pierwszej w życiu kiełaski. Mojej tzn zrobionej samodzielnie. Zrobiłem kiełbasę suszoną - bez wędzenia, autorstwa Sokoz'a. Smak super.

Moje uwagi i spostrzeżenia.

Miałem kłopoty z mieleniem no i według mnie użyłem sitka , które miało za małe otwory, ale w elektrycznej nie miałem innego. Alfa nie chciała mielić.

Mam duże kłopoty z nabijaniem farszu we flaki. Tutaj jednak trzeba doświadczenia a przynajmniej trzeba widzieć jak robi to fachowiec. Jeżeli macie jakieś rady w tym temacie to bardzo o nie proszę.

Jestem zadowolony z wyrobu , zdaję sobie jednak sprawę , że nic nie potrafię.

Na pewno na zjeździe coś się nauczę i podpatrzę :grin:

Pozdrawiam

Yupiter
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1513-moja-pierwsza-kie%C5%82baska/
Udostępnij na innych stronach

Poproś kol. BonAira by udostępnił gdzieś filmik ze zlotu z fragmentem nadziewania jelit :lol: :lol: :lol:

Ps . w temacie parówek jest filmik i jest pokazane nadziewanie osłonek celulozowych

Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1513-moja-pierwsza-kie%C5%82baska/#findComment-32946
Udostępnij na innych stronach

Witam yupiter

 

Domyślam się że napełniasz jelita farszem maszynką ręczną . Jest z tym problem bo muszą być trzy ręce . Maszynka z napędem lub chociaż mała nadziewarka to zupełnie inna robota .

 

Są na forum i stronie głównej zdjęcia i filmiki no i sporo wypowiedzi kolegów które mogą Tobie pomóc . Ja myślę że wprawa czyli jak kilka razy zrobisz kiełbaskę to większość problemów się rozwiąże . Do zlotu zapewne już opanujesz swoje problemy .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1513-moja-pierwsza-kie%C5%82baska/#findComment-32947
Udostępnij na innych stronach

yupiter, jeżeli nie robisz szokujących ilości kiełbasy, to kup sobie taką nadziewarkę:

http://allegro.pl/item349259491_reczna_nadziewarka_do_wedlin_2_5kg_okazja_.html

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1513-moja-pierwsza-kie%C5%82baska/#findComment-32975
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem kiełbasę suszoną - bez wędzenia, autorstwa Sokoz'a. Smak super.

Dziękuję, że zaufałeś. To miłe. Cieszę się, że smakowało.

Też miałem kłopot z sitkami, ale kupiłem wysyłkowo u wytwórcy / to w okolicach Częstochowy więc masz blisko, stronka z sitkami: http://www.sitka.com.pl/pliki/oferta.htm

Do nabijania używam chińskiej nadziewarki, wchodzi w nią ok 1 kg farszu, ale do amatorskiej działalności wystarcza. http://www.allegro.pl/item344779421_nadziewarka_do_kielbas_kk_2185_od_ss_.html

Ten sam sprzedawca ma większą na 1,5 kg za niewiele wyższą cenę.

Pozdrawiam - Zygmunt

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1513-moja-pierwsza-kie%C5%82baska/#findComment-32976
Udostępnij na innych stronach

kup sobie taką nadziewarkę

Andy! Wybacz!, ale jestem przekonany, że to taka sama chińska nadziewarka, wcale nie stal nierdzewna, a aluminium. I można ją kupić taniej. No chyba, że na prawdę jest na 2,5 kg. wtedy cena uzasadniona.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1513-moja-pierwsza-kie%C5%82baska/#findComment-32994
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.