yupiter Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 No i stało się. Dzisiaj zjadłem kawałek mojej pierwszej w życiu kiełaski. Mojej tzn zrobionej samodzielnie. Zrobiłem kiełbasę suszoną - bez wędzenia, autorstwa Sokoz'a. Smak super.Moje uwagi i spostrzeżenia.Miałem kłopoty z mieleniem no i według mnie użyłem sitka , które miało za małe otwory, ale w elektrycznej nie miałem innego. Alfa nie chciała mielić.Mam duże kłopoty z nabijaniem farszu we flaki. Tutaj jednak trzeba doświadczenia a przynajmniej trzeba widzieć jak robi to fachowiec. Jeżeli macie jakieś rady w tym temacie to bardzo o nie proszę.Jestem zadowolony z wyrobu , zdaję sobie jednak sprawę , że nic nie potrafię.Na pewno na zjeździe coś się nauczę i podpatrzę :grin: Pozdrawiam Cytuj Yupiter Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1513-moja-pierwsza-kie%C5%82baska/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Poproś kol. BonAira by udostępnił gdzieś filmik ze zlotu z fragmentem nadziewania jelit :lol: :lol: :lol: Ps . w temacie parówek jest filmik i jest pokazane nadziewanie osłonek celulozowychJasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1513-moja-pierwsza-kie%C5%82baska/#findComment-32946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Witam yupiter Domyślam się że napełniasz jelita farszem maszynką ręczną . Jest z tym problem bo muszą być trzy ręce . Maszynka z napędem lub chociaż mała nadziewarka to zupełnie inna robota . Są na forum i stronie głównej zdjęcia i filmiki no i sporo wypowiedzi kolegów które mogą Tobie pomóc . Ja myślę że wprawa czyli jak kilka razy zrobisz kiełbaskę to większość problemów się rozwiąże . Do zlotu zapewne już opanujesz swoje problemy . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1513-moja-pierwsza-kie%C5%82baska/#findComment-32947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 yupiter, jeżeli nie robisz szokujących ilości kiełbasy, to kup sobie taką nadziewarkę: http://allegro.pl/item349259491_reczna_nadziewarka_do_wedlin_2_5kg_okazja_.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1513-moja-pierwsza-kie%C5%82baska/#findComment-32975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zrobiłem kiełbasę suszoną - bez wędzenia, autorstwa Sokoz'a. Smak super.Dziękuję, że zaufałeś. To miłe. Cieszę się, że smakowało. Też miałem kłopot z sitkami, ale kupiłem wysyłkowo u wytwórcy / to w okolicach Częstochowy więc masz blisko, stronka z sitkami: http://www.sitka.com.pl/pliki/oferta.htm Do nabijania używam chińskiej nadziewarki, wchodzi w nią ok 1 kg farszu, ale do amatorskiej działalności wystarcza. http://www.allegro.pl/item344779421_nadziewarka_do_kielbas_kk_2185_od_ss_.html Ten sam sprzedawca ma większą na 1,5 kg za niewiele wyższą cenę. Pozdrawiam - Zygmunt Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1513-moja-pierwsza-kie%C5%82baska/#findComment-32976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 kup sobie taką nadziewarkęAndy! Wybacz!, ale jestem przekonany, że to taka sama chińska nadziewarka, wcale nie stal nierdzewna, a aluminium. I można ją kupić taniej. No chyba, że na prawdę jest na 2,5 kg. wtedy cena uzasadniona. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1513-moja-pierwsza-kie%C5%82baska/#findComment-32994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Mam taką na 2,5 kg.Tak-chińskaTak-aluminiumDodatkowo można ją obsługiwać samemu, nie potrzeba pomocy drugiej osoby. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1513-moja-pierwsza-kie%C5%82baska/#findComment-32996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.