akwz47 Opublikowano 17 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Lipca 2018 WitajcieW końcu przyjechał Miał być 24l, jest 30l, akurat taki był w sklepie.Teraz tylko problemem jest przetłumaczenie instrukcji w języku rosyjskim.W sumie Dziadek pięknie opisał wszystko przy swoim autoklawie, ale jeszcze chciałbym ją przeczytać, może jakieś nowinki by się znalazły, a może nie.JAkby ktoś miał chęć i możliwość to proszę o przetłumaczenie, mi to jednak sporo zajmie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15359-autoklaw-akwz47-i-niekt%C3%B3re-wyroby-z-niego/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akwz47 Opublikowano 23 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Września 2018 (edytowane) Po pierwszym użyciu autoklawu i prawie wszystkich słoikach otwartych, postanowiłem bardziej zgłębić temat sterylizacji. Nie bardzo wiedziałem co chcę zrobić, i chciałem połączyć metodę ukraińska z Dziadka. Wyszło jak wyszło, a raczej nie wyszło. Za to zobaczyłem jakie zmiany muszę dokonać w autoklawie.Po pierwsze zamontować uchwyty do przenoszenia autoklawu. Autoklaw 30l wykonany z grubej blachy, zalany wodą i wsadem konserw, nagrzany do wysokiej temperatury, jest niemożliwy do przeniesienia do chłodzenia.Druga zmiana to wspawanie mufy na termometr, by móc kontrolować temperaturę w autoklawie. Mufa została dwustronnie wspawana w zbiornik.Po tych zmianach postanowiłem zrobić rybę w słoikach.Część w oleju, część z cebulą i koncentratem pomidorowym. Ryba leszcz i płotka. Posolona i delikatnie podsmażona. Trochę nie bardzo wiedziałem jak się za to zabrać, więc była improwizacja.Ryba pokrojona w dzwonki i luźno włożona w słoiki. Do części słoików 700ml wrzuciłem cebulę podsmażoną z koncentratem. Do wszystkich słoików wrzuciłem po kilka ziaren pieprzu i wlałem łyżkę oleju.Sterylizacja 40 min, 115C. Wnioski:-Ości prawie niewyczuwalne, jedynie kręgosłup trzeba było wyciągać. Następnym razem tuszki przekroję wzdłuż kręgosłupa i go wytnę.-Zbyt luźne ułożenie ryb w słoiku. Teraz ryby nie będę obsmażał tylko włożę (upchnę ciasno) nieobrobioną. Będzie lepsze przenikanie ciepła przez wsad, co powinno wyeliminować wyczuwanie ości ( już teraz prawie nie wyczuwalne). Smak ryby w oleju podobny do szprotek w oleju w puszce. Reszta podobna do ryby po grecku. Następnym razem zrobię rybkę w sosie pomidorowym z odrobiną octu. Poprawi on na pewno smak.Zauważyłem że po miesiącu smak rybki się poprawił, więc po prostu trzeba dać jej trochę czasu w słoiku. Rybka niezbyt pięknie wygląda, na szczęście lepiej smakuje jak wygląda Edytowane 23 Września 2018 przez Bee Gees Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15359-autoklaw-akwz47-i-niekt%C3%B3re-wyroby-z-niego/#findComment-607488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Września 2018 Ja tam estetą specjalnym nie jestem mi się rybki b.podobają Podziwiam "konserwa'tystów"... ...może kiedyś spróbuję.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15359-autoklaw-akwz47-i-niekt%C3%B3re-wyroby-z-niego/#findComment-607499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akwz47 Opublikowano 23 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Września 2018 No to teraz 3 podejście do autoklawu Lunchon meat szyfr 4115, Pasztet luxusowy szyfr 503, golonka wg Zbója Madeja, wołowina z wieprzowiną wg. Przemysława Ebenskiego. Zapakowane w większości w słoiki ok 350 ml, golonki i wołowina w 700ml. Sterylizacja 40 min w 121C. Później chłodzenie. Pasztet w smaku z bardzo wyczuwalną wątrobą. Bardziej smakuje jak wątrobianka. Smarowny, choć gęsty, na dole lekka galaretka, na górze tłuszczyk. Po wyjęciu kilka razy potrząśnięte słoiki, w celu równomiernego rozmieszczenia tłuszczu w słoiku.Reszta czeka na swoją kolej do otwarci. dam im min 2 tyg na wyrównanie smaku.Kolorystycznie ciemnożółte, jak u Dziadka. Chciałbym Podziękować Dziadkowi za ogrom pracy jaką włożył w przeprowadzenie testów związanych ze sterylizacją i zestawienie ich wyników.Dziękuję również dla Dariusza Ste.... za pomoc i udostępnienie wskazówek co do przebiegu sterylizacji. Przestrzegał mnie również przed popełnieniem niektórych błędów.Jeszcze raz dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15359-autoklaw-akwz47-i-niekt%C3%B3re-wyroby-z-niego/#findComment-607535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwer Opublikowano 27 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Października 2020 Witam. Jestem w posiadaniu takiego samego autoklawu, czy mogę prosić o wskazówki sterylizacji konserw jak i pracy na tym sprzęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15359-autoklaw-akwz47-i-niekt%C3%B3re-wyroby-z-niego/#findComment-682077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.