Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

W końcu przyjechał :)

Miał być 24l, jest 30l, akurat taki był w sklepie.

post-68530-0-91790000-1531860758_thumb.jpg

Teraz tylko problemem jest przetłumaczenie instrukcji w języku rosyjskim.

W sumie Dziadek pięknie opisał wszystko przy swoim autoklawie, ale jeszcze chciałbym ją przeczytać, może jakieś nowinki by się znalazły, a może nie.

JAkby ktoś miał chęć i możliwość to proszę o przetłumaczenie, mi to jednak sporo zajmie :)

post-68530-0-85950700-1531860783_thumb.jpg

post-68530-0-30104900-1531860833_thumb.jpg

post-68530-0-41483900-1531860851_thumb.jpg

post-68530-0-31911800-1531860869_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15359-autoklaw-akwz47-i-niekt%C3%B3re-wyroby-z-niego/
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Po pierwszym użyciu autoklawu i prawie wszystkich słoikach otwartych, postanowiłem bardziej zgłębić temat sterylizacji. Nie bardzo wiedziałem co chcę zrobić, i chciałem połączyć metodę ukraińska z Dziadka. Wyszło jak wyszło, a raczej nie wyszło. Za to zobaczyłem jakie zmiany muszę dokonać w autoklawie.

Po pierwsze zamontować uchwyty do przenoszenia autoklawu. Autoklaw 30l wykonany z grubej blachy, zalany wodą i wsadem konserw, nagrzany do wysokiej temperatury, jest niemożliwy do przeniesienia do chłodzenia.

Druga zmiana to wspawanie mufy na termometr, by móc kontrolować temperaturę w autoklawie. Mufa została dwustronnie wspawana w zbiornik.

post-68530-0-52873100-1537713724_thumb.jpg

Po tych zmianach postanowiłem zrobić rybę w słoikach.

Część w oleju, część z cebulą i koncentratem pomidorowym. Ryba leszcz i płotka. Posolona i delikatnie podsmażona. Trochę nie bardzo wiedziałem jak się za to zabrać, więc była improwizacja.

Ryba pokrojona w dzwonki i luźno włożona w słoiki. Do części słoików 700ml wrzuciłem cebulę podsmażoną z koncentratem. Do wszystkich słoików wrzuciłem po kilka ziaren pieprzu i wlałem łyżkę oleju.

Sterylizacja 40 min, 115C.

post-68530-0-10711200-1537713575_thumb.jpg post-68530-0-08643500-1537713630_thumb.jpg

Wnioski:

-Ości prawie niewyczuwalne, jedynie kręgosłup trzeba było wyciągać. Następnym razem tuszki przekroję wzdłuż kręgosłupa i go wytnę.

-Zbyt luźne  ułożenie ryb w słoiku. Teraz ryby nie będę obsmażał tylko włożę (upchnę ciasno) nieobrobioną. Będzie lepsze przenikanie ciepła przez wsad, co powinno wyeliminować wyczuwanie ości ( już teraz prawie nie wyczuwalne).

 

Smak ryby w oleju podobny do szprotek w oleju w puszce. Reszta podobna do ryby po grecku. Następnym razem zrobię rybkę w sosie pomidorowym z odrobiną octu. Poprawi on na pewno smak.

Zauważyłem że po miesiącu smak rybki się poprawił, więc po prostu trzeba dać jej trochę czasu w słoiku.

 

Rybka niezbyt pięknie wygląda, na szczęście lepiej smakuje jak wygląda

post-68530-0-04418300-1537713667_thumb.jpg 

Edytowane przez Bee Gees
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15359-autoklaw-akwz47-i-niekt%C3%B3re-wyroby-z-niego/#findComment-607488
Udostępnij na innych stronach

:) Ja tam estetą specjalnym nie jestem mi się rybki b.podobają :thumbsup::clap:

Podziwiam "konserwa'tystów"... :D

...może kiedyś spróbuję....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15359-autoklaw-akwz47-i-niekt%C3%B3re-wyroby-z-niego/#findComment-607499
Udostępnij na innych stronach

No to teraz 3 podejście do autoklawu :)

 

Lunchon meat szyfr 4115, Pasztet luxusowy szyfr 503, golonka wg Zbója Madeja, wołowina z wieprzowiną wg. Przemysława Ebenskiego.

 

Zapakowane w większości w słoiki ok 350 ml, golonki i wołowina w 700ml. 

Sterylizacja 40 min w 121C. Później chłodzenie.

post-68530-0-57481300-1537735808_thumb.jpg post-68530-0-98340100-1537735834_thumb.jpg post-68530-0-76050100-1537735879_thumb.jpg

Pasztet w smaku z bardzo wyczuwalną wątrobą. Bardziej smakuje jak wątrobianka. Smarowny, choć gęsty, na dole lekka galaretka, na górze tłuszczyk. Po wyjęciu kilka razy potrząśnięte słoiki, w celu równomiernego rozmieszczenia tłuszczu w słoiku.

Reszta czeka na swoją kolej do otwarci. dam im min 2 tyg na wyrównanie smaku.

Kolorystycznie ciemnożółte, jak u Dziadka.

 

Chciałbym Podziękować Dziadkowi za ogrom pracy jaką włożył w przeprowadzenie testów związanych ze sterylizacją i zestawienie ich wyników.

Dziękuję również dla Dariusza Ste.... za pomoc i udostępnienie wskazówek co do przebiegu sterylizacji. Przestrzegał mnie również przed popełnieniem niektórych błędów.

Jeszcze raz dziękuję.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15359-autoklaw-akwz47-i-niekt%C3%B3re-wyroby-z-niego/#findComment-607535
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.