jacekw21 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Grudnia 2018 SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -łopatka 5 kg / krojona jak leci bez klasyfikacji w kostkę 1,5-2 cm-mięso z udźca indyka 3 kg / sitko 16 mm-podgardle z przyrostem mięsnym bez skóry 2 kg / sitko 8 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18 g/kg łopatki i drobiu-sól morska 18 g/kg do podgardla-czosnek dobrej jakości 7 g/kg-pieprz kolorowy mielony 2 g/kg-pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg-gorczyca biała ziarno 2 g/kg-woda 250 ml dodana podczas mieszania z przyprawami-woda 100 ml dodana po 24 godz przed nadziewaniem w jelita-jelita wp. WYKONANIEKupione mięso tniemy w kawałki do peklowania. Łopatka, drób i podgardle w osobnych pojemnikach.. Łopatkę tniemy już na wymiar docelowy czyli 1,5-2 cm. Resztę w większe kawałki. Peklujemy zalecaną dawka soli i peklosoli. Czas peklowania 24 godz. w temp. 4-6 stopni. Po tym czasie pozostały surowiec rozdrabniamy. Następnie łączymy wszystko ze sobą, przyprawiamy wszystkimi przyprawami i dodajemy wodę.Dokładnie mieszamy i wstawiamy ponownie do lodówki na 12 godz. Teraz dodajemy jeszcze 100 ml wody i mieszamy dokładnie. Napełniamy jelita. Osadzanie u mnie trwało 1,5 godz. przy wentylatorze.Osuszanie w wędzarni w temp. 35-45 st.do momenty gdy powierzchnia kiełbas będzie całkowicie sucha i ciepła . WĘDZENIE 3,5 godz. w temp. 55-60 st.olcha ODPARZANIE W temp. 75-80 stopniach do uzyskania w kiełbasie 72 stopni. SMACZNEGO Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15643-kie%C5%82bas-wiejska-wieprzowo-drobiowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Grudnia 2018 brawo ty.pozdrawiam i czeka niecierpliwie czym tu jeszscze zaskoczysz.nie treba prosic sie czekac.krotki kaszel Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15643-kie%C5%82bas-wiejska-wieprzowo-drobiowa/#findComment-614984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Kolejny udany produkt, smakowity. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15643-kie%C5%82bas-wiejska-wieprzowo-drobiowa/#findComment-614993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Grudnia 2018 brawo ty.pozdrawiam i czeka niecierpliwie czym tu jeszscze zaskoczysz.nie treba prosic sie czekac.krotki kaszel [Dodano: 01 gru 2018 - 17:40]Kolejny udany produkt, smakowity. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15643-kie%C5%82bas-wiejska-wieprzowo-drobiowa/#findComment-614996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.