Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

post-72431-0-81970500-1543677547_thumb.jpgpost-72431-0-27222500-1543677553_thumb.jpgpost-72431-0-97813400-1543677558_thumb.jpg

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE 

-łopatka 5 kg / krojona jak leci bez klasyfikacji w kostkę 1,5-2 cm

-mięso z udźca indyka  3 kg / sitko 16 mm

-podgardle z przyrostem mięsnym bez skóry 2 kg / sitko 8 mm

 

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE 

-peklosól 18 g/kg łopatki i drobiu

-sól morska 18 g/kg do podgardla

-czosnek dobrej jakości 7 g/kg

-pieprz kolorowy mielony 2 g/kg

-pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg

-gorczyca biała ziarno 2 g/kg

-woda 250 ml dodana podczas mieszania z przyprawami

-woda 100 ml dodana po 24 godz przed nadziewaniem w jelita

-jelita wp.

 

WYKONANIE

Kupione mięso tniemy w kawałki do peklowania.  Łopatka, drób i podgardle w osobnych pojemnikach.. Łopatkę tniemy już na wymiar docelowy czyli 1,5-2 cm. Resztę w większe kawałki. Peklujemy zalecaną dawka soli i peklosoli. Czas peklowania 24 godz. w temp. 4-6 stopni. Po tym czasie pozostały surowiec rozdrabniamy. Następnie łączymy wszystko ze sobą, przyprawiamy wszystkimi przyprawami i dodajemy wodę.Dokładnie mieszamy i wstawiamy ponownie do lodówki na 12 godz. Teraz dodajemy jeszcze 100 ml wody i mieszamy dokładnie. Napełniamy jelita. Osadzanie u mnie trwało 1,5 godz. przy wentylatorze.Osuszanie w wędzarni w temp. 35-45 st.do momenty gdy powierzchnia kiełbas będzie całkowicie sucha i ciepła .

 

WĘDZENIE 

3,5 godz. w temp. 55-60 st.olcha

 

ODPARZANIE 

W temp. 75-80 stopniach do uzyskania w kiełbasie 72 stopni.

 

SMACZNEGO

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15643-kie%C5%82bas-wiejska-wieprzowo-drobiowa/
Udostępnij na innych stronach

brawo ty.pozdrawiam i czeka niecierpliwie czym tu jeszscze zaskoczysz.nie treba prosic sie czekac.krotki kaszel :clap:

:D

[Dodano: 01 gru 2018 - 17:40]

Kolejny udany produkt, smakowity.  :clap:

;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15643-kie%C5%82bas-wiejska-wieprzowo-drobiowa/#findComment-614996
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.